Descoperire istorică. NASA: Există apă în stare lichidă pe Marte | Galerie foto

0
132

1920NASA a anunţat că are probe ce confirmă existenţa apei în stare lichidă “în zilele noastre pe Marte”. Apa de pe Planeta Roşie este sărătă, mult mai sărată decât se găseşte în oceanele de pe Terra, explică experţii NASA.

“Este un progres semnificativ care pare a confirma că apă sub forma unor pârâuri sărate curge în prezent pe suprafaţa planetei Marte”, a declarat John Grunsfeld, administrator asociat al Direcţiei de Misiuni Ştiinţifice a NASA, în cadrul unei conferinţe de presă organizate de NASA, după publicarea acestei descoperiri revoluţionare în revista britanică Nature Geoscience.

marte6
Această ultimă descoperire, realizată datorită imaginilor furnizate de observaţiile unui aparat orbital al NASA cu ajutorul unui spectrometru, “susţine ferm ipoteza” prezenţei apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, arată cercetătorii francezi şi americani.

“Marte nu este planeta aridă şi uscată care credeam că este”, a spus şi Jim Green, director în cadrul NASA.

marte4

Într-un trecut îndepărtat, Marte se asemăna cu Pământul, având lacuri şi râuri care au săpat văi, precum şi un ocean vast, a adăugat el. “Astăzi revoluţionăm înţelegerea noastră asupra acestei planete”, a apreciat omul de ştiinţă. “Aparatele noastre orbitale (din jurul lui Marte) descoperă multă umiditate în atmosferă” şi au stabilit că solul marţian este mult mai umed decât se anticipase, precizează el.

Oamenii de ştiinţă au emis de multă vreme ipoteza că urmele sezoniere de curgere pe terenuri în pantă pot fi formate de ape sărate, soluţii saturate în sare care nu se pot forma în absenţa apei. Liniile observate prima oară acum circa patru ani, care pot avea câteva sute de metri lungime şi cinci metri lăţime, apar numai în timpul sezoanelor calde, se lungesc şi apoi dispar când temperaturile scad.

marte3

Cercetătorii nu au putut susţine până acum ipoteza că aceste urme sezoniere ar rezulta din curgerea apei sub formă de saramură.

“Explorarea noastră pe Marte a fost mereu călăuzită de depistarea apei, în căutarea vieţii în Univers, şi de acum avem indiciile ştiinţifice convingătoare care validează ceea ce bănuiam”, a adăugat John Grunsfeld, fost astronaut, citat de AFP, relatează Agerpres.

marte2

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here