DESCOPERIRE. O stea pulsar neobişnuită, în apropierea găurii negre uriașe din centrul Căii Lactee

0
180

SagittariusA_ChandraO stea pulsar neobişnuită a fost descoperită de oamenii de știință în apropierea găurii negre uriașe din centrul Căii Lactee, potrivit weather.com.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

Steaua are un câmp magnetic puternic în jurul acestei uriașe găuri negre, denumită Sagittarius A*, despre care se estimează că ar avea de patru ori mai mult decât masa Soarelui.

Una dintre modalitățile de a studia modul în care găurile negre distorsionează universul în jurul lor este aceea de a analiza ceasurile, iar versiunea cosmică a acestora sunt tocmai stele pulsar, care de obicei emit unde radio.

De aproape 20 de ani, astronomii încearcă să descopere un asemenea pulsar în apropierea Sagittarius A* și, recent, telescopul NASA, NuStar, a făcut o asemenea descoperire.

“Prima dată, nu era foarte vizibil, dar aceste tipuri de stele pot fi destul de greu de observat și necesită mai multe încercări. A doua oară am avut mai mult noroc și pulsarul devenise foarte activ pe frecvența radio și era foarte strălucitor”, explică coordonatorul studiului, Ralph Eatough.

Astronomii au subliniat însă că nu pot folosi pulsarul nou descoperit pentru a analiza gaura neagră deoarece steaua este prea departe și prea tânără, dar şi-au exprimat convingerea că există în apropiere și pulsari mai vechi, a căror rotații sunt mult mai lente și care le va permite în viitor să-și testeze teoriile.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here