Descoperire surprinzătoare: Stonehenge dovedește că femeile erau liderii din neolitic

0
161

StonehengeDupă ample studii asupra osemintelor descoperite în apropierea sitului de la Stonehenge, cercetătorii britanici au constat cu surprindere că materialul osteologic provenea, în cea mai mare parte, de la indivizi de sex feminin, relatează Daily Mail.

Rezultatele arheologilor contrastează cu cele ale studiilor realizate până acum, care arătau că, în sudul insulelor britanice, majoritatea locurilor de înhumare destinate nobilimii erau destinate bărbaţilor, scrie Descoperă.

Noile informaţii susţin teoria conform căreia Stonehenge ar fi fost folosit ca loc de înhumare pentru liderii comunităţilor locale din perioada neolitică. În timpul săpăturilor efectuate în zona sitului megalitic, cercetătorii au identificat rămăşiţele osoase aparţinând unui număr de 100-200 de indivizi, care au fost înhumaţi aici în perioada neoliticului şi a epocii cuprului.

Cercetările actuale s-au concentrat asupra unei gropi de înhumare denumită Aubrey Hole Seven. Aceasta se numără printre cele 56 de puncte similare care înconjoară monumentul.

Dat fiind faptul că la Stonehenge au fost înmormântaţi doar indivizi cu un statut social important, iar cei mai mulţi dintre aceştia s-au dovedit a fi femei, s-a ajuns la concluzia că, în neolitic, femeile făceau parte din clasele sociale superioare, fiind lideri.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here