Țara Sfântă, descoperiri arheologice făcute de cercetători

0
828

Țara Sfântă, descoperiri arheologice uimitoare făcute de cercetători.

Ţara Sfântă se referă la Israelul modern, Teritoriile palestiniene şi zonele apropiate de ele. Această parte a lumii este de mare importanţă religiosă pentru creştinism, iudaism şi islamism. Aici au fost făcute descoperiri arheologice uimitoare, unele dintre ele chiar foarte recente.

Descoperirile arheologice datează din Epoca bronzului (de acum mai bine de 4.000 de ani) şi până în vremea Imperiului bizantin (din urmă cu aproximativ 1.500 de ani), potrivit Live Science.

Descoperiri arheologice uimitoare făcute în Țara Sfântă:

Amuletele de la Ketef Hinnom

amuleteÎn anul 1979, două mici suluri din argint, de fapt amulete din antichitate, au fost descoperite la Ketef Hinom, un sit arheologic care a fost asimilat Centrului Menachen Begin Heritage din Ierusalim.

Ele datează de acum 2.600 de ani şi sunt scrise în limba paleo-ebraică. Ele conţin cel mai vechi pasaj biblic care a supravieţuit până în ziua de astăzi. Amuletele spun că Dumnezeu este mai puternic decar răul.

Oraşul Khirbet Qeiyafa

khirbet-qeiyafaVechiul oraş Khirbet Qeiyafa a înflorit în urmă cu aproape 3.000 de ani şi este situat la aproximativ 30 de kilometri sud-vest de Ierusalim. Unii cercetători susţin că acesta este oraşul biblic Sha’arayim.

Arheologii au anunţat că au descoperit în Ţara Sfântă, o structură mai mare de 1.000 de metri, aici aflându-se palatul folosit de regele David.

Structura de pe fundul Mării Galileei

structura-fundul-marii-galileeiÎn anul 2013, cercetătorii au descoperit o structură de piatră pe fundul Mării Galileei. Aceasta are 10 metri înălţime şi un diametru de 70 de metri. Se estimează că ea cântăreşte aproximativ 60.000 de tone.

Cercetătorii cred că ea poate fi mai veche de 4.000 de ani, datând din vremea când nivelul apei era mult mai scăzut, iar un oraş numit “Bet Yerah” sau “Khirbet Kerak” se afla la un kilometru depărtare, în sud.

Barca de pe coasta Mării Galileei

barca-lui-iisusÎn 1986, doi arheologi amatori care explorau coasta Mării Galileei au descoperit rămăşiţele unei bărci din lemn, care era îngropată în sedimente. Cercetătorii au dezgropat barca şi au descoperit că ea datează de acum 2.000 de ani.

Unii au numit descoperirea “barca lui Iisus”, deşi nu există nicio dovadă că Iisus sau apostolii săi au folosit această barcă.

Manuscrisele de Marea Moartă

manuscrise-marea-moartaUn tânăr păstor a descoperit în 1946 sau 1947, Manuscrisele de la Marea Moartă, în apropiere de Qumran. În următorii 10 ani, oamenii de ştiinţă au descoperit mai mult de 900 de manuscrise situate în 11 peşteri.

Manuscrisele conţin lucrări canonice din Biblia ebraică, incluzând Geneza, Exodul, Isaia, Regii şi Deuteronomul. Textele datează din perioada cuprinsă între anii 200 i.Hr. şi 70 d.Hr.

Cetatea Masada

cetatea-masadaIdentificată pentru prima dată în anul 1838, cetatea din vârful stâncii Masada se află în Israel, în apropiere de Marea Moartă, şi a fost un loc al rezistenţei împotriva romanilor. Cercetările au arătat că regele Irod a construit două palate înconjurate de un zid de aproape 1,6 kilometri, cu 27 de turnuri.

Harta de la Madaba

harta-madabaHarta a fost descoperită într-o biserică din Madaba, Iordania în anul 1884, ea fiind cea mai veche reprezentare cartografică a Ţării Sfinte. Harta a fost creată sub forma unui mozaic ce datează de undeva din anii 560-565 d.Hr.

Ea conţine o descriere detaliată a oraşului Ierusalim din acele vremuri.

Sursa: Ziare.com

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here