Deșeurile alimentare, provocarea secolului XXI

0
418

În timp ce milioane de oameni din întreaga lume se luptă pentru a avea suficientă hrană, milioane de tone de resturi alimentare sunt aruncate la gunoi. Risipa de alimente este văzută ca o problemă economică și de mediu serioasă.

alimentareUn raport publicat miercuri, 24 februarie, arată că aproximativ 60 de milioane de tone de produse alimentare sunt aruncate, în fiecare an în Statele Unite, cu o valoare estimată la 162 miliarde dolari. Aproximativ 32 de milioane de tone ajung în depozitele de deșeuri municipale, cu un un cost de gestionare de aproximativ 1.5 miliarde dolari pe an, informează The New York Times.

Dar această problemă nu este una care afectează doar Statele Unite.

Raportul estimează că o treime din toate alimentele produse în lume nu este consumat, iar costul total al deșeurilor alimentare, ar putea ajunge la 400 miliarde dolari pe an. Reducerea risipei de alimente cu 20 pâna la 50% la nivel global ar putea salva între 120 și 300 de miliarde dolari pe an până în 2030.

Richard Swannell, director al Waste and Resources Action Program,  a  declarat că dificultatea constă în „a ști de unde să începem și cum să facem economie”  și a subliniat că „deșeurile alimentare sunt o problemă globală, iar abordarea lor este o prioritate”

Mâncarea aruncată de către comercianți și consumatori în țările cele mai dezvoltate ar fi mai mult decât suficient pentru a hrăni cei 870 de milioane de oameni, care suferă de foame în întreaga lume, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Raportul atrage atenția că este de așteptat ca această problemă să crească direct proporțional cu  creșterea populației la nivel mondial. Până în 2030, când clasa de mijloc la nivel mondial se va extinde, risipa de alimente va costa 600 miliarde dolari pe an, dacă nu se iau măsuri pentru a reduce deșeurile.

Experții atrag atenția că risipa de alimente și deșeurile alimentare nu au doar un cost economic și social ridicat, ci contribuie la creșterea problemelor de mediu.

În primul rând, producția de alimente consumă cantități însemnate de apă, îngrășăminte și pământ, și combustibili sunt arși pentru transportul, conservarea, refrigerarea și procesarea alimentelor, toate acestea cu implicații majore asupra mediului.

Mai departe, cu cât mai multe deșeuri alimentare ajung în gropile de gunoi, acestea se descompun și emană, în atmosferă,  metan, un gaz cu efect de seră puternic. La nivel global, se creează 3,3 miliarde de tone de gaze cu efect de seră anual, ceea ce înseamnă un procent de 7% din totalul emisiilor.

Agenția de mediu a Organizației Națiunilor Unite, a constatat că emisiile de gaz metan provenite de la depozitele de deșeuri la nivel global, sunt depășite doar China și Statele Unite ale Americii.

În decursul ultimilor ani, Statele Unite ale Americii a adoptat o serie de programe prin care își propune să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri alimentare, oferind subvenții de la 10.000 dolari la 50.000 dolari întreprinderilor locale și ONG-urilor implicate în reciclarea și compostarea acestora.

De asemenea, o coaliție de grupuri comerciale din industria alimentară, intitulată Food Waste Reduction Alliance, face eforturi pentru a combate risipa alimentară și pentru a contribui la reducerea și gestionarea deșeurilor de acest tip. Grupul a încheiat o serie de acorduri cu lanțurile mari de lanțuri de supermarket-uri pentru a reduce cantitatea de deșeuri prin clarificarea datelor de expirare și vânzarea de porții mai mici de alimente.

Deși, conștientizarea problemei deşeurilor alimentare a crescut, este nevoie de o implicare mai mare, pentru a transforma intenția în acțiuni concrete, de la nivel individual la nivel global și de a găși, în primul rând, o modalitate de a împiedica risipa de alimente.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here