Despre bucurie în Noul Testament

Bucuria de a fi jertfelnic

0
141

bucurieBucuria de a fi jertfelnic

Bucuria de a fi jertfelnic – poate fi definită ca starea de mulțumire sufletească sau de mare satisfacție pricinuită de un eveniment fericit sau ca rezultat al unei activități jertfelnice. Termenul se folosește de multe ori, cu diferite sensuri și pe planuri variate de existență. Bucuria, ca har sau ca dar obiectiv, vine de sus, de la Dumnezeu. Căci Dumnezeu, Care este Iubirea, este și Pacea și Bucuria și Bunătatea, de care împărtășește și pe cei credincioși. Revărsându-le în inimile lor prin Duhul Sfânt: „Dumnezeul nădejdii să vă umple pe voi de toată bucuria și pacea în credință… prin puterea Duhului Sfânt” (Romani 15, 13).

Bucuria aparține și lui Hristos

Bucuria de a fi jertfelnic -Care o poate produce și o împărtășește ucenicilor și celor ce au crezut. „Acestea v-am spus ca bucuria Mea să fie în voi și ca bucuria voastră să fie deplină” (Ioan 15, 11). Această bucurie, de proveniență cerească, este transmisă de Duhul Sfânt și întreținută de activitatea Lui. De aceea, este numărată între roadele Duhului, care sunt „dragostea, bucuria, pacea, îndelunga-răbdare. Bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția” (Galateni 5, 22-23). Însăși Împărăția lui Dumnezeu constă în „dreptate, pace și bucurie în Duhul Sfânt” (Romani 14, 17).

Aceasta este  bucurie de sus, împărtășită și însușită prin credință

Bucuria de a fi jertfelnic -Apoi cultivată prin ascultare de cuvântul lui Dumnezeu și de Biserica Lui. Devine o „bucurie a credinței” în cei credincioși, iar creștinii filipeni sunt numiți „bucuria și cununa” lui Pavel (Filipeni 4, 1). Bucuria de a fi jetflenic este produsă de fapte externe, în situații ca cea a magilor, care au văzut steaua și s-au bucurat cu bucurie mare (Matei 2, 10). Sau a femeilor mironosițe și a ucenicilor care se bucură de Învierea Domnului (Matei 28, 8). Ioan Botezătorul, „prietenul Mirelui”, când L-a văzut pe Acesta, spune că bucuria lui s-a împlinit. Iar cei șaptezeci de ucenici, văzând că demonii li se pleacă, s-au bucurat cu bucurie mare.

Bucurie cerească este aceea care se simte și se trăiește în viața celuilalt

Bucuria de a fi jertfelnic -După arătarea Domnului, pe care Sfântul Apostol Petru o numește „bucuria negrăită și preaslăvită” (I Petru 1, 8). Aceasta este bucuria drepților,bucuria de a fi jertfelnic care aud fericita binecuvântare – la judecata finală – a moștenirii lui Dumnezeu. Este și bucuria îngerilor și a sfinților din cer care se bucură înaintea și împreună cu Dumnezeu pentru orice păcătos care se pocăiește. Există și o bucurie răutăcioasă, a lumii care se bucură când produce întristare ucenicilor lui Hristos. Dar bucuria ei se va preface în jale, iar întristarea lor în bucurie. Așadar, creștinii se bucură și în încercări și în suferință, știind că acestea sunt pentru Domnul și pentru slăvirea lor.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here