Cine ştie răspunde! De ce trebuie să respirăm?

0
168

respiraţieDespre respiraţie-Fiecare celulă din corpul nostru este un mic laborator în care au loc reacţii chimice. Pentru producerea funcţiilor sale, celula are nevoie de energie, pe care o obţine „arzând” substanţele nutritive (proteine, grăsimi şi zaharuri). Pentru acest proces este nevoie de oxigen, care se obţine prin respiraţie: aerul, pătrunde prin nas sau prin gură, coboară pe trahee, ajunge la bronhii şi, în sfârşit, la plămâni. Aici, sângele distribuie oxigenul la celule şi elimină dioxidul de carbon, compus din resturile activităţii celulare. Toate acestea se întâmplă în câteva secunde, cu fiecare respiraţie a noastră.

Unde, cum, când – Unde se formează vocea?  De ce căscăm?

În condiţii deosebite respiraţia îşi poate modifica ritmul. Când suntem obosiţi sau nervoşi respirăm mai superficial. În aceste situaţii, căscatul ajută la inspirarea unei cantităţi mai mari de oxigen, activând aerul din alveolele pulmonare, şi la eliminarea dioxidului de carbon acumulat acolo.

În laringe sau în gât, cum se spune în mod obişnuit se găsesc nişte lamele mici, din ţesut rezistent şi elastic. Acestea sunt corzile vocale care, ajutate de nişte muşchi speciali, vibrează şi emit sunete la trecerea aerului. Putem transforma aceste sunete în foneme şi, apoi, în cuvinte, în funcţie de poziţia limbii, a buzelor şi a dinţilor. Înălţimea sunetelor depinde de încordarea corzilor vocale: dacă acestea nu sunt foarte întinse, sunetele sunt joase, în caz contrar, sunt acute. Sunetele sunt amplificate de cavitatea bucală şi de cea nazală. Când vorbeşti ţinându-te de nas, vocea ţi se schimbă.

Respiraţie si Mişcări respiratorii

Când inspirăm, lăsăm aerul să intre în plămâni pentru a-i umple cu oxigen. Când expirăm, eliminăm dioxidul de carbon, o substanţă produsă de celule, dăunătoare organismului. Când aerul intră, toracele se măreşte, când aerul iese, toracele revine la dimensiunile sale normale.

Strănutul şi accesul de tuse sunt expulzări violente de aer prin care sunt eliminate particulele care irită căile respiratorii. în schimb, sughiţul este provocat de o coborâre bruscă a diafragmei, muşchiul care se găseşte la baza toracelui şi care reglează mişcările respiratorii.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here