Destinații de vacanță – Cum să ai un weekend de vis în Formentera | GALERIE FOTO

0
279

cala-sahona-formentera-barcos-fondeados

În cea mai mică dintre Insulele Baleare se ajunge doar pe cale maritimă, dat fiind faptul că încă nu dispune de un aeroport, având în vedere suprafaţa ei redusă de numai 25 de kilometri pătraţi. Aşadar, se călătoreşte cu avionul până în mondena şi noctambula Ibiza pentru a ajunge apoi în liniştita şi ecologica Formentera cu feribotul, pe un traseu a cărui parcurgere durează de la 30 la 60 de minute.

Însă imediat ce se profilează la orizont idilicul parc natural al Isoletta di Espalmador, cel mai nordic punct al Formenterei, se înţelege că paradisul hippy al Balearelor este o destinaţie green, un colţ de Caraibe în Marea Mediterană, unde plajele au dune domoale de nisip foarte fin, apa e de culoarea cobaltului şi apusurile sunt roşii ca focul.

Tradiţiile rurale încă puternice convieţuiesc astăzi cu un nou stil de turism hippy-şic care face din natură şi din sport cu impact zero cuvântul de ordine. Diverse şi mereu noi sunt propunerile biroului turistic local – sporturi cu vele, scufundări, windsurf, caiac -, precum şi un traseu de birdwatching (observare a păsărilor) în rezervaţiile şi oazele naturale şi excursii de nordic walking, noua modă importată din ţările nordice de a merge în ritm susţinut ajutaţi de bastoane speciale.

dsc_1843_web

De asemenea, douăzeci de itinerare verzi pe drumuri secundare şi pe poteci de parcurs pe jos sau cu bicicleta (www.iblzaciclotunsmo.com) pentru a descoperi cele mai sălbatice colţuri ale insulei, cu faleze care-ţi taie răsuflarea, faruri solitare şi străvechi turnuri de pază. De neocolit pentru cei care visează o plimbare romantică la asfinţit este urcuşul pe jos spre La Mola de-a lungul vechiului drum roman care duce de la Es Calo până la Es Mirador, o zonă de unde se pot admira toată frumuseţea insulei, micile grupuri de case văruite în alb, şantierele pescarilor, smochinii centenari şi ienupărul, cel mai des întâlnit arbust în Formentera, care poate să crească pe terenuri uscate şi stâncoase.

Punta Pedrera

Atmosferă originală hippy se respiră la Punta Pedrera, loc de legendă şi de mitologie, punct de întâlnire încă din anii 1960 a adepţilor New Age, care se adună aici pentru yoga şi meditaţie. În schimb, iubitorii de asfinţituri memorabile preferă Punta de la Cavina, străjuită de un turn de secol XVIII.

Deşi anii 1960 au trecut de ceva vreme, magnetismul Formenterei, rămasă departe de seducţiile hotelurilor extraluxoase din zilele noastre şi ale discotecilor cu ritmuri asurzitoare, a rămas neschimbat şi te face să doreşti ca vacanţa pe insulă să nu se sfârşească niciodată.

ibiza-formentera-940815

Cum vă deplasaţi: dacă vreţi într-adevăr să vă bucuraţi de Formentera, bicicleta este mijlocul de transport ideal. Ei îi este rezervată o reţea amplă de piste pe marginea drumurilor principale. Pentru cei mai leneşi, alternativa o reprezintă scuterul, care permite să se ajungă rapid până pe plaje ori în cătunele din toată insula.

Formentera are şi o reţea de autobuze cuprinzătoare, cu staţii în locaţiile principale, cum ar fi El Pilar, Ca Mari, Mariland, Es Cald, Sant Feran, Platja de llletas, Es Pujols, Sa Roqueta, Sant Francesc Xavier şi La Savina.

Fireşte, o altă posibilitate de a te deplasa pe insulă este barca. Este alegerea cea mai costisitoare, însă şi cea mai bună modalitate de a admira măcar o dată Formentera de pe mare şi de a face baie departe de plajele aglomerate. O puteţi închiria în La Savina, portul principal al insulei, unde ancorează feriboturile ce sosesc de la Ibiza. Dacă însă doriţi „să savuraţi” cele mai intense parfumuri ale insulei, vă sfătuim să vă folosiţi picioarele şi să mergeţi pe jos în mijlocul naturii.

LAGUNELE SĂRATE PROTEJATE DE LA ESTANY PUDENT

formentera3

Mama natură a dăruit Formenterei un mediu natural excepţional, care cuprinde mlaştinile sărate tutelate de Rezervaţia Naturală Ses Salines în nordul insulei, de-a lungul drumului ce duce de la La Savina la Es Pujols. Oaspeţii obişnuiţi ai acestor smârcuri sunt bâtlanii şi raţele, însă vara adesea sunt văzuţi flamingi şi alte păsări migratoare, ceea ce a determinat biroul de turism local să organizeze itinerarii tematice pentru vilegiaturiştii iubitori de birdwatching (www.formenterabirding.com). Din zona lagunară, unde până în 1955 era încă permisă exploatarea sării, fac parte două mici lacuri – Estany Pudent şi Estany des Peix —, care comunică cu marea printr-un pârâu.

Aici domneşte o vegetaţie variată şi parfumată, cu specii care cresc în regiuni de dună, printre care Ammophila arenaria, scai-vânăt, crin de mare, precum şi ienupăr, rozmarin, cimbrişor şi mástic. Admirarea asfinţitului de pe micile plaje ale rezervaţiei naturale este unul dintre cele mai intense momente ale zilei.

CA NA COSTA

În imediata apropiere a Estany Pudent se află mormântul megalitic Ca na Costa (1800-1600 Î.Hr.) compus dintr-un mare dolmen ale cărui şapte blocuri de calcar verticale sunt dispuse într-o geometrie surprinzătoare. Se mai numesc „Es Rellotge” (orologiu, în catalană), fiindcă seamănă cu un cadran solar.

P1320627

ES PUJOLOS

Deşi mic şi fără a emite mari pretenţii, rămâne principalul centru de vilegiatură al insulei, unde seara se dezlănţuie viaţa de noapte în multele baruri, micile restaurante şi localurile portului şi ale litoralului. Printre cele mai frecventate sunt Indian Café şi Bananas (www.bananasformentera.com) deschis până noaptea târziu, şi care-i adună pe toţi cei care au părăsit plaja după ce au admirat asfinţitul la Big Sur (vezi „Nightlife”).

torre-gavina

SANT FRANCESC XAVIER

La 3 kilometri sud de portul La Savina se găseşte micuţa capitală a Formenterei, cufundată cu casele ei în calcar alb într-o atmosferă solară şi mediteraneeană. Aici se înalţă majoritatea clădirilor istorice ale insulei: biserica fortificată Sant Francesc din 1738, care prin grosimea zidurilor aminteşte rolul ei de fortăreaţă contra invaziilor, şi capela alăturată, de piatră, Sa Tanca Vell, din 1362, cu plafonul boltit şi fără ferestre, unde se refugia populaţia pe timpul incursiunilor piraţilor. Piaţa principală e decorată cu o sculptură a celebrului artist Miquel Barcelo originar din Mallorca, pe când micul muzeu etnografic (orar luni-sâmbătă 10-14.00) povesteşte viaţa şi obiceiurile locuitorilor insulei.

SANT FERRAN

SANT FERRAN

Acest sătuc aflat la circa 3 kilometri est de Sant Francesc e un concentrat de cultură hippy şi de amintiri ai aşa-numiţilor fower-power, adunaţi cu toţii în miticul Fonda Pepe, un bar-restaurant legendar (astăzi şi hostel cu câteva camere convenabile ca preţ), unde altădată se întâlneau să cânte şi să bea un pahar protagoniştii scenei muzicale a anilor 1960 – de la Bob Dylan la Pink Floyd -, care au stat aici în timp ce au compus coloana sonoră a filmului More -, de la Joni Mitchell la King Crimson, autori ai celebrei melodii Formentera Lady.

CAP DE BARBARIA

formentera-wallpaper

Fascinaţia Formenterei provine şi de la farurile sale care luminează unele dintre cele mai grandioase peisaje mediteraneene. Cum este cel de la Cap de Barbaria, cel mai sudic punct al insulei, la care se ajunge pe drumul pietruit care de la Sant Francesc se îndreaptă spre sud într-o zonă sălbatică bătută de vântul care modelează trunchiurile pinilor în forme contorsionate şi bizare. Fasciculul de lumină al farului ajunge să lumineze stâncile şi falezele la orizont, facilitând trecerea ambarcaţiunilor. La mică distanţă, se află un sit megalitic şi torre des Garroveret, de secol XVIII, care odinioară era punct de observaţie pentru apărarea insulei de atacurile invadatorilor.

PLAJELE

{f5778ac7-81b3-4531-8052-79c060c10cdf}.297523798_2384f6f5c2_o

în Formentera, plajele albe cu aspect tropical şi marea cristalină nu sunt o excepţie. Accesul e liber şi câteva zile sunt suficiente pentru câte o baie în cele mai frumoase locuri de pe insulă, începând cu Platja des Illetas, în nord, o fâşie îngustă de pământ ieşită din apele mării aproape de insula Espalmador. Se zăreşte imediat venind dinspre Ibiza către portul La Savina: pe unele porţiuni malul nisipos e doar de câţiva metri şi doar trebuie traversată strada pentru a trece pe învecinată Platja de Lievant.

Se întind una lângă alta, aşa încât sunt numite „gemenele”, deşi, când pe una bate vântul şi marea e agitată, cealaltă e liniştită. Nepotrivite pentru cei care caută linişte şi singurătate, oferă chioşcuri, mici restaurante şi multe servicii turistice, în special bărci şi echipamente pentru iubitorii de plimbări pe mare cu ambarcaţiuni cu vele şi de surf, care vor găsi uşor aici vânt favorabil. La doar 150 de metri distanţă apare isoletta di Espalmador, cu o lungime de numai 3 kilometri şi la care cei cu oarecare antrenament pot ajunge înot.

În anumite momente ale zilei, când permite refluxul, nici măcar nu e nevoie să înoţi: se ajunge la insuliţă mergând prin apa ce se ridică mai mult sau mai puţin până la umeri (există şi serviciu de transport cu barca de la La Savina). Odată ajunşi, puteţi face plajă pe ampla şi spaţioasa Platja de S’Alga, un port natural mare în extremitatea sudică a insuliţei, ori vă puteţi oferi o baie caldă, sănătoasă de nămol în puţul termal sulfuros (e preferabil să ajungeţi dimineaţă pentru a evita aglomeraţia) din centrul insulei, al cărei singur monument e turnul de apărare Sa Cuardiola, de secol XVIII.

În schimb, coborând de la Platja des Illetas spre sud-vest, între Punta Rasa şi Calo d’en Trull, în vecinătatea satului cu acelaşi nume se întâlneşte Cala Saona, o plajă mică, cu nisip alb între stânci roşiatice şi pâlcuri de pini. Locul este liniştit, iar marea cu fund nisipos şi care coboară treptat este locul ideal pentru baie şi înot.

Între Cap de Barbaria şi farul La Mola, în sudul extrem al Formenterei, se întinde pe 6 kilometri Platja Migjorn, una dintre cele mai liniştite din insulă, odată regatul formaţiei Pink Floyd, care, după cum spune legenda, au compus aici celebrul disc The Dark Side of the Moon. E o fâşie lungă de nisip auriu, înconjurată de dune la care se ajunge traversând un peisaj rural schiţat de lanuri de grâu şi de garduri joase de piatră. Vă bucuraţi de linişte şi de pace mai ales în partea centrală a insulei, cea mai îndepărtată de restaurantele şi hotelurile construite relativ recent de-a lungul coastei.

romantic-formentera-free-183906

Pe ţărmul opus, la Platja de Tramuntana, albul nisipului se oglindeşte în turcoazul mării, iar în fundal se zăreşte un cătun de pescari. Traseul plajelor din Formentera nu se poate încheia decât cu Faro della Mola, de secol XIX, construit pe un promontoriu impresionant, în cel mai singuratic loc de pe insulă, care l-a inspirat pe Jules Verne pentru romanul Farul de la capătul lumii. De aici se poate merge 15 minute pe jos până la plaja cu acelaşi nume, una dintre cele mai frumoase şi mai puţin vizitate din Formentera. Poteca printre stânci este destul de sinuoasă şi greu de parcurs, dar merită efortul.

Şcoli de ambarcaţiuni cu vele, windsurf şi sub Vellmari. Port La Savina, tel. 977 322105, www. vellmari.com.

Orca Sub. Club Formentera Playa e Club Maryland, tel. 639 60183c),www.orcasub.com

Blue Adventure. Port La Savina, C/Almadraba nr. 67, tel. 977 321168

Esculea Municipal de vela. La Savina, tel. 667 561350, www.4n0mades.com

Wet 4 Fun. Paltja Es Pujols, tel. 67o 366314, www.wet4fun.com

MORILE DE VÂNT DIN FORMENTERA

J15-294539

Încă din perioada dominaţiei romane, Formentera era numită „pământul grâului”, iar făina era elementul de bază al economiei sale. De aceea, de-a lungul secolelor, au fost construite pe insulă şapte mori, dintre care cinci sunt încă vizitabile. Două, de secol XVIII, se găsesc la Sant Francesc Xavier, una din aceeaşi perioadă la Sant Ferran, iar ultimele două, de la sfârşitul secolului XIX, la La Mola. Structura lor, din ziduri de piatră văruite în alb, este în general pe trei niveluri: pe cel mai de sus se află piatra de moară, pe cel din mijloc se păstrează făina, iar parterul este folosit ca depozit. Acoperişul, în formă de con, se poate deplasa pentru a orienta palele pe direcţia propice vântului.

Unde dormiţi

La Masia (oriental). Opt camere etno-şic, un amestec de stiluri minimal asiatic şi arab care nu se uită uşor. Cu teren de tenis şi piscină. Info: Carretera la Mola, tel. 626 324318, www.lamaslaformentera.com.

Cecko Beach Club (natură). Pentru cei cărora le place să trăiască cu picioarele pe nisip şi să-şi facă siesta sub pâlcuri de pin maritim, 27 de camere mari cu terasă spre mare, lecţii de yoga şi o bucătărie delicată, mediteraneeană. În zona liniştită Ca Mari, în dreptul apelor turcoaz ale Platja Migjorn. Info: Platja Migjorn – Ca Mari, tel. 977 328024, www.geckobeachclub.com

Hotel Cala Saona (plajă). Pe splendida faleză Cala Saona, una dintre cele mai sălbatice plaje din Formentera, se ridică acest hotel cu piscină, teren de tenis şi grădină mare. Info: Platja Cala Saona, tel. 971 322030, www. hotelcalasaona. corn

Unde mâncaţi

Formentera

Juan y Andrea (peşte proaspăt). Meniu de peşte proaspăt, fructe de mare şi paella cu homar pe plaja llletas. Se serveşte şi în barcă. Ospătarii în livrea imaculată merg desculţi pe nisip. Info: Platja de Ses llletas, tel. 977 187130, www.juanyandrea.com

Pequena Isla (tradiţional). În mijlocul Pilar de La Mola, într-o zonă liniştită, e perfect pentru a gusta specialităţi de peşte, paella şi mâncăruri tradiţionale. Info: Av. El Pilar nr. 101, El Pilar de La Mola, tel. 971 327068, www.pequenaisla.com

Bar restaurant Tanga (pe plajă). Pe plaja Llevant, un istoric chiringuito (restaurant care serveşte peşte direct pe plajă) specializat în paella, fructe de mare şi reţete tipice insulare, cum ar fi Caldereta de langosta şi Brandada de bacalao. Info: Playa de Levante, tel. 977 187905, www.restaurantetanga.com

Fonda Pepe (atmosferă). Foarte hippy şi puţin retro, e ideal pentru a mânca paella tradiţională şi a bea ceva respirând atmosfera anilor 1960. Info: Caile Major nr. 68, Sant Ferran, tel. 971 328033

Nightlife

Pachanka. Centrul satului turistic Pujols, unde se concentrează viaţa insulei, este cea mai bună adresă pentru a dansa până în zori şi a trăi intens nopţi magice. Info: Caile de Roca Plana, Es Pujols, tel. 971 328065

Xueno. Un club foarte la modă ce oferă toate ingredientele pentru a vă distra: stil, eleganţă, organizare şi DJ de înaltă clasă. Info: Es Pujols, tel. 977 329160, www.xueno.com

Big Sur. Cel mai cool bar din Formentera, frecventat de VIP-uri, modele şi fotbalişti, care ia numele cărţii scriitorului american Jack Kerouac. Aici veniţi la asfinţit şi rămâneţi până în miez de noapte dansând pe nisip. Info: Carretera La Savina-Es Pujols.

Pentru toate celelalte informaţii: Oficina de información turística de La Savina. Portul La Savina, tel. 971 322057, www.formentera.es, www.illesbalears.es.

Shopping

Dacă doriţi să vă puneţi în valiză o amintire din Formentera, încredinţaţi-vă consolidatei tradiţii artizanale locale, cu alternativa lăsată de cultura hippy a anilor 1960. În popularul târg din La Mola (se ţine din iunie în octombrie, miercuri şi duminică de la orele 16.00 până noaptea târziu), cu piaţeta cu mozaic colorat, unde hippy şi alţi artizani expun bijuterii, tablouri, ceramică, îmbrăcăminte, toate riguros executate de mână.

Dacă nu e zi de târg, faceţi o vizită bijutierului Enric Majorai, care realizează bijuterii din orice fel de material (Avdga Mola; www.majoral.com). Pentru ceramică pictată de mână cea mai bună adresă este Ceramica Pletorica (La Mola, tel. 971 246223).

Mai mult, la Sant Ferran se găseşte cel mai celebru atelier artizanal de chitare nu doar din insulă, ci din lume, Formentera Cuitars, care din 1988, anul inaugurării sale, serveşte staruri rock cu faimă internaţională (Carre Sant Jaume nr. 17, Sant Ferran, www.formentera-guitars.com).

3-Guitar-Middleton-Built-at-Formentera_WEB

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here