Destinații de vacanță – Weekend de vis la Deutsche Alpenstrasse, Germania

0
592

De la cei 2.962 de metri ai Zugspitze, cel mai înalt munte din Germania, ochiul cuprinde peste 400 de vârfuri şi peisaje unice ale acelei fâşii bavareze traversate de cortina Alpilor.

Liniile aspre ale stâncilor inaccesibile şi cele unduioase ale dealurilor populate de vaci la păscut, râurile ce curg tăcute, lacurile liniştite şi râpele sălbatice care răsună de tumultuoasa cădere a apelor şi a cascadelor fac peisajul minunat, pe alocuri chiar impunător.

Aproximativ 300 de kilometri de trasee întortocheate constituie întregul itinerar al Drumului Alpilor Germani (Deutsche Alpenstrasse), şoseaua germană din Alpi creată în 1927 cu intenţia de a uni cu un fir conducător toate localităţile alpine ale Germaniei, de la Algovia la Bavaria Superioară, de la Lindau im Bodensee, pe lacul Konstanz (Bodensee), până la Berchtesgaden, la graniţa cu Austria.

Parcurgând drumul aveţi foarte multe oportunităţi să lăsaţi maşina pentru a vă pune schiurile, a vă îmbarca pe malul vreunui lac sau a pedala liniştiţi pe malurile lui. Dar şi ocazia de a asista la o sărbătoare tradiţională, de a admira elegantele costume naţionale bavareze: pantaloni de piele, haine de lână şi pălării cu smocuri de pene. însoţiţi de cântece, muzică, dansuri, mâncare bună şi râuri de bere…

Cum vă deplasaţi

Itinerarul automobilistic propus parcurge mare parte din Drumul Alpilor Germani (circa 260 kilometri) plecând din Oberammergau, unul dintre cele mai autentice sate tradiţionale din Alpii Bavarezi, unde oamenii cultivă de secole pasiunea de a lucra lemnul, la 20 de kilometri distanţă (pe B23) se află Garmish-Partenkirchen, cea mai cunoscută staţiune pentru sporturi de iarnă din toată Germania şi una dintre cele mai renumite din lume.

De aici, o scurtă porţiune se merge pe Bn pentru a continua apoi spre dreapta până la Tegernsee (76 kilometri), un lac cu apă foarte albastră îndrăgit de regi şi înalţi diplomaţi încă de la începutul secolului XIX. Porţiuni cu pante abrupte printre peisaje alpine şi staţiuni pentru sporturi de iarnă alter­nează în segmentul de drum al Deutsche Alpenstrasse care ajunge la autostrada A93 ce duce până în Rosenheim, de unde o ia pe AS în direcţia Salzburg, face un popas la Chiemsee (70 kilometri), un lac mare poreclit „marea Bavariei” (80 kilometri pătraţi).

Acum Drumul Alpilor Germani coincide cu şoseaua B305 care se îndreaptă spre sud traversând Chiemgau, o regiune presărată cu lacuri mici, pâraie şi râuri care curg într-un peisaj bucolic printre pajişti şi pante line până la Bad Reichenhall, staţiune termală celebră pentru minele de sare gemă (6i kilometri). Ultimul popas al drumului istoric este încântătorul Berchtesgaden (36 kilometri), aflat la câţiva kilometri de Austria.

De văzut

OBERAMMERCAU

De peste 500 de ani, în satul Oberammergau, printre păduri şi în mijlocul păşunilor din Alpii Ammergau, sculptura este principala resursă economică a locuitorilor care dau formă lemnului creând jucării, statuete şi reprezentări plastice ale Naşterii Domnului. Acestei arte i s-au adăugat în timp modelarea cerii şi pictura pe sticlă, cum se poate vedea vizitând Muzeul Oberammergau (orar marţi-duminică 10-17, www. oberammergaumuseum.de), care expune o amplă varietate de mobilier, ustensile casnice şi personaje biblice.

Un atelier artizanal este activ în Pilatus Haus (orar marţi-duminică 10-17), sediul şcolii locale de sculptură în lemn ce organizează şi cursuri de câteva zile pentru sculptori aspiranţi. Casa Pilat este şi expresia vie a unei alte forme de artă locală de tradiţie seculară: pictarea faţadelor caselor cu un tip de decoraţiune numită Luftlmalerei, pictură „aeriană” sau „de aer”, care duce cu gândul la pictura murală barocă şi rococo de origine italiană şi sud-germană.

Subiectele frescelor sunt prevalent religioase, în mod special Patimile lui Hristos, pentru care satul este cunoscut în toată lumea (vezi casetă), însă nu lipsesc subiectele cinegetice, banchetele şi până şi basmele fraţilor Grimm.

Imaginea mirifică a acestui orăşel care este un adevărat repertoriu de opere de artă se răspândeşte şi peste pătura albă de zăpadă cu pârtiile de schi-fond care se întretaie pe un traseu de 150 de kilometri în valea Ammer.

Cea mai cunoscută, căreia i-a dat numele regele Ludwig, traversează parcul castelului Linderhof (la 15 kilometri de Oberammergau) într-un peisaj de neuitat. Vizitarea castelului (Schloss-und Cartenverwaltung, Linderhof, orar jumătatea lui aprilie-octombrie 9-17.30, joi până la 79.30, jumătatea lui octombrie-jumătatea lui martie 10-16, www.linderhof.de), reşedinţă preferată a regelui şi rod al viziunilor sale arhitecturale visătoare, dăruieşte emoţii sigure cu interioarele sale rococo împodobite cu stucaturi aurite şi candelabre de cristal: dormitorul, în întregime albastru, are o frescă pe plafon cu carul solar al lui Apollo.

Însă magia locului se datorează mai ales grădinilor, un fel de transpunere naturalistă a unei opere wagneriene, cu mici cascade, fântâni, mici temple, cupola aurită a chioşcului maur, cabana arhaică de vânătoare şi scenografia teatrală a grotei lui Venus, vizibilă numai printr-o deschidere în stâncă.

Spectacolul Patimile lui Hristos

Evocarea Patimilor lui Hristos se repetă la fiecare 10 ani, din 1680, în centrul istoric din Oberammergau. Scăpaţi de o gravă epidemie de ciumă, care decima­se populaţia luni întregi, locuitorii bur­gului care nu fuseseră atinşi de boala fatală au făcut legământ să-şi amintească periodic de Dumnezeu. Rezultatul este o manifestaţie de proporţii grandioase, cunoscută de-acum pe plan internaţional, care implică peste 2.000 de persoane, artişti şi personal tehnic.

Spectacolul, care are loc în fiecare zi timp de cinci luni, din mai în septembrie, durează toată ziua şi are loc la Teatrul Patimilor (http://passionstheater.de), construit special în 1930 pentru reprezentaţia sacră.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN

Mondenitate, sport, ecologie, public internaţional şi zidul pistei olimpice Kandahar, ce-ţi taie răsuflarea, unde în fiecare an are loc una dintre cele mai prestigioase întreceri ale Cupei Mondiale de Schi, sunt elementele care au reprezentat factorul decisiv când i s-a atribuit localităţii Carmish-Partenkirchen titlul de cea mai renumită staţiune de schi germană şi una dintre cele mai blazonate din Europa.

Înfiinţată în 1935 prin unirea a două sate mici la confluenta râurilor Partnach si Loisach, Garmish-Partenkirchen a găzduit doar un an mai târziu Olimpiada de Iarnă şi Campionatul Mondial de schi alpin în 1978 şi 2011.

Spectaculosul lanţ montan Wetterstein şi giganticul Zugspitze (2 962 metri), cel mai înalt vârf din ţară (unde se ajunge şi cu telefericul sau cu un tren cu cremalieră foarte rapid, vezi casetă), sunt potrivite pentru schi, escaladări şi excursii. însă oferta sportivă cuprinde mult mai mult decât schiul, lăsând loc pentru rafting, deltaplan, mountain-bike, patinaj pe gheaţă, plimbări cu balonul cu aer cald şi cu parapanta, curling estival şi plimbări în caiac şi în canoe.

Excursii nocturne la Garmish

Pentru cine se încumetă să exploreze natura noaptea, Biroul de Turism din Carmish organizează plimbări nocturne, luminate cu făclii, în defileul Partnachklamm, orG coborâri distractive cu sania la lumina lunii, sau, mai mult, pentru iubitorii de singurătate, schi-alpinism pe masivul Hausberg. Info: Biroul de Turism din Garmish,Richard-Strauss-Platz nr. 1, www.garmish-partenkirchen.de

În afara numeroaselor evenimente şi concursuri care se desfăşoară mai ales pe pista cu faimoasa trambulina refăcută în 2007 şi pe Stadionul Olimpic din vecinătate, care şi-a păstrat structura iată din 1936, Garmish este cunoscut pentru festivalul de muzică din luna iulie dedicat compozitorului şi dirijorului Richard Strauss, care a trăit aici pânăla moarte, în 1949.

Maşina o lăsaţi la intrarea în oraş. se Circulă numai pe jos ori gratuit cu autobuze de transport public. Plimbaţi-vă pe străzile principale din centrul Garmisch, unde casele cu fresce pe faţade, cu tematică rurală ori religioasă, cu cascade de flori pe balcoanele multicolore.

Cea mai veche clădire este casa parohială St. Martin, de epocă gotică, cu fresce de epocă (Scene din Patimi,  Legenda Sf.  Martin), vitralii de secol XV şi o statuie mare de secol XIV. Un stil al altor timpuri etalează şi Café Krónner (Achenfeldstrasse nr. 1, www.kroenner.com), celebră pentru delicioasele plăcinte bavareze. Însă cel care domină Partenkirchen este sanctuarul Sfântului Anton, înălţat în 1704 în stil baroc.

În faţa bisericii, în Ludwigstrasse nr. 40, vă recomandăm să faceţi popasul de cafea la vechea Locandă a Poştei – astăzi Atlas Grand Hotel -, unde ştrudelul cu mere e de înscris în Cartea Recordurilor Guinness.

De la Stadionul Olimpic pleacă plăcuta excursie spre defileul Partnachklamm (25 de minute de mers pe jos), cu adâncime de peste 100 de metri, de unde se poate continua drumul până la ponoarele Grasek, înainte de a vă întoarce cu telefericul. Vă bucuraţi de o privelişte uluitoare din vârful Wank, la 1 780 de metri altitudine, care cuprinde tot oraşul si munţii din jur.

Ascensiune pe Zugspitze

Şaptezeci de minute de pantă abruptă şi linia ferată a trenului cu cremalieră care  se caţără până pe Zugspitze, cel mai înalt vârf din Germania. Urcuşul cu trenuleţul istoric, inaugurat în 1928-1930, vă ţine cu ochii lipiţi de ferestre, atât de spectaculoasă  este priveliştea care se derulează pe sub ochii pasagerilor.

Se trece de grandiosul Eibsee  (972 metri), micul lac în care se oglindesc culmile înzăpezite; urmează un tunel de 4,4 kilometri, unde panta atinge o înclinaţie de 25% ţinându-i pe călători practic lipiţi  de scaune. La final, un teleferic urcă direct pe culme, în timp ce trenul îşi continuă drumul spre Schneefernerhaus (2.650 metri), popasul panoramic de la care pleacă un alt teleferic ce ajunge în vârf şi continuă până la Zugspitz-klamm (2.085 metri), deja teritoriu austriac. De aici, un al treilea teleferic urcă până pe vârful Zugspitze (2.962 metri), care marchează punctul de graniţă cu Austria şi de unde se deschide o privelişte minunată peste Hohe Tauern (în Alpii Orientali Centrali), Silvrettahorn (în Alpii Silvretta, la graniţa dintre Austria şi Elveţia) şi Dolomiţi.

TEGERNSEE 

Prima care a descoperit liniştita frumuseţe şi ambiţiile mondene ale acestui lac cu ape limpezi de la poalele Alpilor Bavarezi a fost, la începutul Secolului XIX, familia regală Wittelsbach, Căreia i-au urmat alte capete nobiliare, reprezentanţi prestigioşi ai diplomaţiei europene, iar astăzi pleiada burgheziei bavareze.

Centrul cel mai mare, pe malul răsăritean, este Rottach-Egern, vara un loc ideal pentru drumeţii şi plimbări cu bicicleta de-a lungul celor 50 de poteci care se întâlnesc în pădure, fl iarna pentru coborâri ori schi fond.

Tegernsee este cunoscut pentru abaţia benedictină, transformată în reşedinţă regală în 1817. Lacul este locul ideal ll descoperiţi gastronomia bavareză cu o gamă largă de restaurante pentru gurmanzi şi de localuri cu specialităţi regionale. Cunoscute sunt şi centrele de cosmetică şi spa din hotelurile premiate cu multe stele Michelin.

CHIEMSEE

Concediile la „marea Bavariei” care, cu cei 80 de kilometri pătraţi ai săi, este cel mai mare bazin lacustru din land, oferă sporturi acvatice, drumeţii sau excursii cu bicicleta şi, iarna, plăcute partide de schi pe pârtii de fond sau coborâre. Includ şi plăcerea unei plimbări spre una dintre încântătoarele Insule, cu bărci care pleacă din orăşelul Prien (plimbări cu barca 7.30-19.30, la aproximativ 30 de minute în sezon), a cărei casă parohială barocă e împo­dobită în interior cu fresce iluzioniste şi stucatură bogată.

Schloss Herrenchiemsee

În 15 minute se ajunge la Herreninsel, „Insula Bărbaţilor”, al cărei nume vine de la mănăstirea de călugări augustini clădită aici în Evul Mediu, pe atunci important vector economic, politic, cultural, iar astăzi una dintre cele mai surprinzătoare construcţii baroce din Secolele XVII—XVIII.

Atracţia principală a insulei este castelul Herrenchiemsee (vara/iarna, ultimul vaporaş: 19.10/18.10, vizite ghidate la fiecare 30 de minute, www.herrenchiemsee.de), un fel de Versailles bavarez construit la comanda excentricului Ludwig II în 1878 cu un Salon al Oglinzilor încă şi mai mare (100 de metri) decât cel de la palatul Regelui Soare.

Cele 1848 de lumânări ale celor 52 de candelabre şi 33 de lampadare de cristal care se reflectau în 17 oglinzi distribuite de-a lungul pereţilor salonului erau aprinse numai în prezenţa regelui. Imposibil să nu vă impresioneze mobilierul fastuos al dormitorului de gală, unde tradiţia povesteşte că, doar la realizarea cuverturii de pat, au lucrat 30 de femei timp de şapte ani.

Următoarea oprire a vaporaşului este Fraueninsel  (http://www.frauenwoerth.de), „Insula Femeilor”, un obiectiv vizitat de pictori şi artişti germani pentru farmecul său tăcut si retras. Se coboară pentru a vizita graţiosul sat de pescari şi mănăstirea de maici, fondată începând cu secolul VIII, cu un turn de clopotniţă izolat în stil oriental (secolele XIII—XIV) şi biserica romanică Sf. Maria, cu portal decorat cu capete de lei şi fresce cu influenţe ale Şcolii din Salzburg, de la 1120-1130. În stânga bisericii se văd ruinele Torhalle, poartă şi capelă de epocă carolingiană pictată cu fresce în secolul XI.

BERCHTESGADEN

Ultima etapă a Deutsche Alpen­strasse (Drumul Alpilor Germani), Berchtesgaden este un orăşel încântător care a păstrat atmosfera unui sat de munte. înainte de turişti au sosit aici, odată cu linia ferată la sfârşitul secolului XIX, pictorii naturalisti doritori să imortalizeze pe pânzele lor peisajul bucolic de la poalele celui de al doilea vârf din Bavaria, ca înălţime, Watzmann (2 713 metri).

O plimbare în zona pietonală a oraşului, al cărui cuvânt de ordine este turism cu impact zero (e obligatoriu să lăsaţi maşina în parcările amenajate în zona extraurbană si să folosiţi silenţioasele autobuze electrice), vă permite să admiraţi casele pictate în stil salzburghez, cum este vechea locandă Zum Hirschen, cu faţada animată de scene bizare cu maimuţe care reprezintă viciile omului.

La nord de burgul istoric, în Schlossplatz, merită să vă opriţi la biserica colegiată Sf. Petru şi Sf. loan Botezătorul, cu faţadă romanică, un cor de secol XIII şi un claustru de la 1220-1250, unul dintre cele mai preţioase din Germania.

În castelul familiei Wittelsbacher din apropiere (orar mai-octombrie 10-12 şi 14-16, noiembrie-aprilie 11-14, www.haias-bayem.com), o veche casă parohială romanică transformată în secolul XX în reşedinţă privată, se vizitează claustrul medieval, un dormitor gotic, pinacoteca şi o frumoasă grădină suspendată încadrată de munţi.

La nord de centru, pe malul râului, cea mai curioasă atracţie o reprezintă minele de sare, Salzbergwerk (orar mai-octombrie 9-17, noiembrie-aprilie 11-15, www.salzwelt.de), care explică bogăţia burgului încă din secolele trecute. Îmbrăcaţi cu salopetă de miner, veţi coborî în măruntaiele pământului într-un trenulet electric si veti traversa lacul sărat la bordul unui şlep până ajungeţi la grota unde un film povesteşte metodele de extragere şi de prelucrare a aurului alb.

Băile termale se fac la termele Watzmann (Bergwerkstrasse nr. 54J, 900 de metri pătraţi de apă distribuită în cinci bazine de exterior şi acoperite, cu saună, baie turcească si multe altele.

NATIONALPARK BERCHTESGADEN

În împrejurimi, la 5 kilometri sud de Berchtesgaden, de-a lungul drumului naţional B20, într-un peisaj sălbatic şi grandios, se ajunge la Nationalpark Berchtesgaden, care protejează o zonă naturală de 210 kilometri pătraţi (e legat cu oraşul şi printr-un serviciu de autocare).

Bijuteria lui cea mai preţioasă este Kdnigsee, un lac asemănător unui fiord lung de 8 kilometri si lat de 2 kilometri, cu vedere incomparabilă a peretelui estic al muntelui Watzmann, „marea de stâncă”. Se traversează numai cu vaporaşe electrice, pentru a nu strica liniştea si echilibrul ambiental.

La poalele muntelui se debarcă la capela St. Bartholomă, din 1697, dedicată patronului păstorilor şi al oierilor, devenită simbol al lacului cu micile ei cupole roşii ce acoperă structura albă zidită cu trei abside. Alături de ea se ridică un pavilion vechi de vânătoare, astăzi hotel-restaurant care pregăteşte Schwarzreiterl, foarte gustosul peşte din lac.

De aici puteţi merge pe jos două ore până la o „capelă de gheaţă” sau puteţi lua din nou vaporaşul până la Salet (o oră) de unde o potecă vă duce în 15 minute la splendidul Obersee, un lac mic de munte înconjurat de un peisaj stâncos de unde cade apa unei cascade înalte de 407 metri. Vedeţi-o neapărat!

Cuibul de Vulturi

 

Aşa a fost poreclită cabana-fortăreaţă, cu o panoramă extraordinară a Alpilor Bavarezi, pe care Partidul Naţional Socialist al Muncitorilor Germani (NSDAP) afacut-o cadou lui Adolf Hitler în 1938 când a împlinit cincizeci de ani. Construit pe Kehlstein, un vârf de 1.834 metri înălţime, nu a fost prea apreciat de Fuhrer, care se pare că nu a urcat aici de mai mult de 15 ori, deranjat fiind de aerul prea rarefiat al locului.

Se ajunge cu maşina până la Obersalzberg (la 4 kilometri est de Berchtesgaden, la circa 1.000 de metri altitudine), loc plăcut de care Hitler s-a îndrăgostit în anii 1920 şi unde a consti­tuit împreună cu mai-marii partidului – Goring, Hess, Bormann, Speer şi Gdebbels -un fel de cartier general-bunker de vacanţă. Se continuă cu un autobuz pe o şosea în pantă abruptă, încă 7 kilometri, care, cu o înclinaţie de 700 de metri şi o singură turnantă, duce la poalele cuibului, la care pe jos se ajunge în circa 30 de minute sau în câteva secunde cu un ascensor foarte luxos tapetat cu alamă, cu scaune îmbrăcate în piele, păstrat în stare originală.

Neatinsă de bombardamentele din al Doilea Război Mondial, cabana (transformată acum în restaurant-belvedere) aranjată cu marmură şi lemn preţios şi cu un şemineu din marmură roşie-închis, dăruit Fuhrerului de Mussolini, merită vizita mai ales pentru priveliştea minunată spre Konigssee şi Watzmann. Info: orar jumătatea lui mai-jumătatea lui octombrie 9-16, www.kehlsteinhaus.de

Unde dormiţi

Intercontinental Berchtesgaden Utfort (Berchtesgaden). La 1.000 de metri altitudine, cu o privelişte extraordinară a Alpilor, o oază de sănătate, rafinată, cu piscină acoperită şi descoperită şi cu saună. Patru restaurante, dintre care două multiprcmiate, o cameră de zi cu sobă CU lemne şi o enotecă completează oferta. www.ichotelsgroup.com

Seehotel Überfahrt (Rottach-Egern). Cu faţa spre Tegernsee, un hotel şarmant, îngrijit, cu camere minunat mobilate. Restaurantul e condus de Christian Jürgens, unul dintre cei mai buni maeştri bucătari din Germania. Pentru relaxare, ilou.i pisdne şi diferite tipuri de saune. Iftfb: Überfahrtstrasse nr. 10, Rottach-Egern, www.seehotel-uberfahrt.com

Hotel Aschenbrenner Garni (Garmisch-Partenkirchen). Un interior sobru şi elegant într-o vilă nobiliară de început de secol XX: 23 de camere lumino-ISt CU privelişte spectaculoasă spre munţi. Irtfo: Loisachstrasse nr. 46, Garmisch-Partenkirchen, tel. 08821 95970, www.hotel-aschenbrenner.de

Unde mâncaţi

Le Ciel (Berchtesgaden). Ai crede Că ai atins cerul cu mâna în acest restaurant al lanţului Berchtesgaden Resort, unde meniul propune feluri gustoase, cum ar fi homar la grătar cu piure de mere şi spumă de cocos. Sufrageria rotundă e cu adevărat spectaculoasă: Hintereck nr. 1, Berchtesgaden, 08652 97550, www.ichoteisgroup.com

Braüstüberl (Garmisch-Partenkirchen). La exterior, o faţadă veche pictată, în Interior, mese de arţar şi-sobe de teracotă. Un local cunoscut în toată lumea de peste 350 de ani, ales şi ca locaţie pentru câteva filme celebre. în meniu, Gröstl bavarez cu salată de varză şi gulaş de cerb cu afine și găluşte de cartofi. Info: Früstenstrasse nr. 23, Garmisch-Partenkirchen, tel. 08821 2312, http://www.braeustueberl-garmisch.de

Unterwirt (Chieming). Reţete Simple pregătite cu ingrediente locale. Specialitatea este crema bavareză preparată cu ouă, vanilie şi frişcă, decorată cu fructe di pădure proaspete şi gem sau ciocolată. Puteţi înnopta într-o cameră simplă, rustică (Zimmer), care miroase a curat. Inf»: Chieming, tei. 08664 9S46, www.unterwirt-chieming.de

Nightlife

Spielbank. În elegantul cazinou din Garmisch-Partenkirchen veţi găsi o atmosferă rafinată şi poate chiar veţi avea noroc la joc. Info: Am Kurpark nr. 10, Garmisch-Partenkirchen, tel. 08821 95990, http://www.spielbankenbayern.de/wDeutsch/ garmisch/kontakt/index.php John’s Club. John e considerată discoteca prin excelenţă din Garmisch-Partenkirchen, de-acum un local istoric, care nu şi-a pierdut niciodată farmecul. Info: Rathausplatz nr. 7, Garmisch-Partenkirchen, tel. 08821 2400, www.johns-club.de

Peaches Coktailbar. Unul dintre cele mai vechi şi mai populare cocktail-baruri din Garmisch, celebru pentru băuturile sale fanteziste şi pentru megazombie. Atmosferă de Caraibe într-un ambient cu nuanţe exotice de lemn şi palmieri. Info: Marienplatz nr. 17, Garmisch-Partenkirchen, tel. 0882118727, http://www.peaches.de.

 

 National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera