Destinații de vacanță – Cum să ai un weekend de vis la Madrid | GALERIE FOTO

0
346

PlazaMayor

Sunteţi pentru prima oară la Madrid? Dacă răspunsul e afirmativ, atunci neapărat trebuie să vă plimbaţi pe Cran Via, să vizitaţi Prado, să mâncaţi tortilla şi tapas şi să vă cufundaţi în re-movida, versiune modernă a acelei explozii de viaţă de noapte apărută la sfârşitul anilor ‘6o ca reacţie la patru decenii de regim franchist.

Dacă însă cunoaşteţi deja capitala spaniolă, dedicaţi-vă noutăţilor: cum e Tribali, cartierul nou cu buticuriie unor tineri stilişti. Sau oraşul care ia fiinţă dincolo de inelul de centură: un parc urban de 110.000 de metri pătraţi cu cafenele, restaurante, piscine, chiar şi o plajă.

Ziua madrilenilor care se respectă începe cu un mic dejun cu chocolate y churros (ciocolată cu gogoşele) şi se încheie cu re-movida: se cinează târziu, în jurul orei zece; se „toma un copa” (se bea un drink); se merge apoi într-o discotecă din Chueca, fosta zonă rău famată din centrul oraşului pe care comunitatea de homosexuali a transformat-o într-o enclavă de localuri la modă, nu neapărat gay-friendly. Însă şi ziua capitala Spaniei emană energie. Sunt de văzut muzee, pieţe, palate, bulevarde, construcţii, cartiere. Madridul nu e un corp unic, aici nu a existat un baron Haussmann ca la Paris care a dărâmat părţi întregi din oraş şi le-a înlocuit cu mari bulevarde.

Madridul e un puzzle, un mozaic de străduţe lipite unele de altele, aşa încât într-o clipă treci din Evul Mediu în zona imigranţilor, din marile muzee din centru, cum sunt Prado, Thyssen-Bornemisza, Reina Sofía, în periferie la sud de centură unde apare oraşul viitorului: Madrid Río, parcul orăşenesc de 110.000 de metri pătraţi, cu pini şi plopi în locul autostrăzilor, cu scuaruri de joacă pentru copii, piste pentru biciclete, cu plaja de pe malul râului citadin Manzanarre.

Cuatro Torres

În schimb, la nord au apărut Mirador, arhitectură extravagantă pentru apartamente de lux ce pare ieşită dintr-un tablou de Mondrian, şi centrul financiar Cuatro Torres (www.torresmadrid.com): patru zgârie-nori pe Paseo de la Castellana proiectate de celebrităţi cum ar fi César Pelli, Carvajal Rubio & Alvarez-Sala, Norman Foster. În centru a fost de curând restaurată istorica Plaza de San Miguel (Plaza de San Miguel, orar 10-24.00, până la 2.00 joi, sâmbătă şi duminică, www.mercadodesanmiguel.es), templul gastronomiei şic, de la stridii la şampanie şi şuncă, într-o clădire din sticlă şi oţel din 1916 în spatele Piaza Mayor.

Puerta-del-Sol

Alături, Puerta del Sol (de fapt, o piaţă) este kilometrul zero de la care se calculează toate distanţele geografice ale reţelei stradale spaniole şi inima oraşului spre care converg marile axe stradale ale centrului istoric: Calle del Arenal pe direcţia Plació Real, astăzi muzeu şi sediul oficial al ceremoniilor de stat (familia regală locuieşte într-o altă reşedinţă, Zarzuela, la periferie); Carrera de San Jerónimo care ajunge până la Paseo del Prado; Gran Via, artera de aproape 2 kilometri lângă Puerta del Sol, inaugurată în 1918, unde se află multe hoteluri, bănci, construcţii moderniste, primul zgârie-nori din Madrid (al Compañía Telefónica, în stil neobaroc), Palacio de Prensa în stil Liberty, construcţia modernistă a Cinema Callao.

Plaza de España

La capătul străzii se deschide marea Plaza de España (cu construcţii moderniste şi monumentul dedicat lui Cervantes), ce desparte Gran Via de Teatro Real (www.teatro-real.com), construit în secolul XIX şi considerat printre cele mai bune din toată Europa, şi frumoasa Piaza de Oriente.

Pe partea opusă a Gran Via, după Calle de Alcalá se vizitează Museo Arqueológico Nacional (C/Serrano 13, orar 9.30-20.00,duminica până la 15, http://man.mcu.es), cu opere din Paleolitic până la Egiptul antic, de la Spania romană la cea vizigotă (şi colecţiile de monede andaluze şi patrimoniul numismatic ibero-american), şi Museo de Artes Decorativas (C/Montalbán nr. 72, orar marţi-sâmbătă 9.30-15.00, duminica 10-15.00, http://mnartesdecorativas.mcu.es): înfiinţat prin decret regal în 1912, cu un catalog de 12.000 de piese, între care sticlă, ceramică, textile, dintre care multe provin din China.

Cum vă deplasaţi: cu cele 12 linii (plus 3 de metrou uşor) metroul din Madrid este unul dintre cele mai mari din lume (www.metromadrid.es). Pentru a călători şi a vizita muzee vă sfătuim că cumpăraţi Madrid Card (www.madridcard.es), care se vinde în versiuni de 24, 48 şi 72 de ore.

De văzut

PLAZA MAYOR: Nu mai este ca la început – ceea ce vedem astăzi este un restyling efectuat de Juan de Villaneuva (care este şi arhitectul Muzeului Prado) la sfârşitul secolului XVIII, după un incendiu. Însă acest dreptunghi de edificii cu porticuri şi-a păstrat intactă fascinaţia, în centru domină statuia ecvestră de secol XVII a lui Felipe III, proiectată de Giambologna şi terminată de Pietro Tacca, iar dintre toate clădirile care o înconjoară cea mai importantă este Casa de la Panaderia, odinioară casa breslei brutarilor, cu faţadă pictată în frescă de Carlos Franco.

casa_de_la_panaderiaPLAZA DE LA VILLA: simbol arhitectonic al Madridului Habsburgilor, care au domnit în Spania între secolele XVI—XVII, este salonul în aer liber al capitalei. Aici se află Ayuntamiento, primăria înfrumuseţată de turnuri, care deţine într-una dintre sălile ei o frescă de Francisco Goya: Alegoria Madridului (vizite ghidate, orar variabil, www.esmadrid.com).

Faţă în faţă, Torre de los Lujanes este ceea ce a mai rămas din palatul cu acelaşi nume de secol XV în stil mudejar, iar în centrul pieţei se află statuia amiralului Alvaro de Bazán, erou în celebra bătălie de la Lepanto.

Palacio_Real_(Madrid)_18

PALACIO REAL: reşedinţă a regelui şi a reginei până în 1931, astăzi sediul reprezentanţei monarhiei, a fost proiectat de Filippo Juvarra şi terminat de G.B. Sacchetti în forme sobre neoclasice. Se vizitează Salón de Alabarderos cu bolta pictată în frescă de Tiepolo şi picturi de Luca Giordano; Salón de Columnas pictat de Corrado Giaquinto, Sala Tronului cu Alegoria măreţiei monarhiei spaniole, tot operă a lui Tiepolo, luminat de lampadare din cristal veneţian.

Vizita continuă în Apartamentele lui Carlos III unde se găseşte farmacia, plină de vase de majolică, şi în Real Armería (Sala Regală de Arme) care se mândreşte cu una dintre  cele mai importante colecţii de arme din lume. Palatul este înconjurat de grădinile Campo del Moro, proiectate la mijlocul secolului XIX după modelul grădinilor englezeşti, iar în faţa intrării se înalţă turla Catedral de la Almudena de la sfârşitul secolului XVIII, terminată la sfârşitul secolului XX şi consacrată de papa loan Paul II în 1993.

Info: Calle Bailen, orar muzeu: iarna 9.30-17.00, duminică 9-14.00, vara 9-18.00, duminică 9-15.00; orar Campo del Moro: iarna 10-18.00, duminică 9-18.00, vara 10-20.00, duminică 9-20.00, www.patrimonionacional.es.

MUSEO DE LA REAL ACADEMIA DE BELLAS ARTES DE SAN FERNANDO: colecţia permanentă a acestui muzeu cuprinde opere de pictori italieni, spanioli şi flamanzi de secol XVI şi XVII. Protagonist absolut e Francisco Goya, amintit aici de 13 capodopere ca Autoportret, El entierro de la sardina şi Corida. însă se pot admira şi opere de Ribera, Rubens, Picasso, Velăzquez… info: C/Alcalá nr. 13, orar marţi-sâmbătă 9-15.00, duminică până la 14.30, luni închis, http://rabasf.insde.es

academia-san-fernando

ESTACIÓN DE ATOCHA: prima gară din Madrid, în Plaza del Emperador Carlos V, a fost construită la sfârşitul secolului XIX de Alberto de Palacio şi Gustave Eiffel. în 1992 a fost readaptată şi mărită de celebrul arhitect Rafael Moneo, iar acum aici se~vine nu numai pentru trenuri, ci şi din motive ludice. De-a lungul şinelor sunt baruri, magazine, o discotecă şi 4.000 de metri pătraţi de grădină tropicală. Info: www.laestaciondetren.net

PARQUE DEL RETIRO: cel mai important parc al oraşului ocupă o suprafaţă de 143 de hectare la est de Muzeul Prado. Realizat în mai multe faze, este unul dintre locurile preferate de madrileni, care, în afara covorului verde de pajişti, găsesc aici fântâni, porţi monumentale, mici lacuri, grădina de trandafiri. Tot aici sunt casa lui Velăzquez şi Palatul de Cristal, din fier şi sticlă, născut în 1887 şi înconjurat de o grădină frumoasă rivală grădinilor englezeşti din epocă, precum şi Crângul celor Dispăruţi, monumentul ridicat în memoria celor 191 de victime ale atentatelor din 2004. Info: Plaza de la Independencia, C/Alfonso XII, tel. 97 5588790, orar 6-22.00 (vara până la 24.00).

Muzeul Prado

MUZEUL LÁZARO GALDIANO: scriitor, editor, personaj de vârf al culturii spaniole dintre secolele XIX şi XX, José Lázaro Galdiano a donat statului colecţia personală de opere de artă, păstrată în această clădire de la începutul secolului XX, comandată de acelaşi Galdiano pentru soţia sa, Doña Paula Florindo.

Colecţia cuprinde emailuri şi fildeşuri de secol VI, piese de Limoges, sculpturi şi circa 750 de pânze ale celor mai mari pictori internaţionali dintre secolele XVI şi XIX: capodopere de Velázquez (La niña Matilde Cobos), Murillo, El Greco (Sf. Francise de Assisi), Bosh (Sf. loan Botezătorul în meditaţie), mai multe opere de Goya şi John Constable. Info: C/Serrano nr. 122, orar 10-16.30, marţi închis, www.flg.es.

PLAZA DE TOROS DE LAS VENTAS: arena coridelor, inaugurată în 1931, se însufleţeşte mai ales în timpul Feria de San Isidro (sărbătoarea sfântului protector al Madridului), care, între mai şi iunie, adună cei mai mari toreadori ai Spaniei. Merită vizitat Muzeul Taurilor cu obiecte ce amintesc coridele de-a lungul secolelor, afişe, picturi şi o capodoperă absolută: Tauromachia lui Francisco Goya. Info: C/Alcalá nr. 237, orar variabil, www.las-ventas.com.

LAS-VENTAS

AUDITORIO NACIONAL DE MÚSICA: inaugurat în 1988, sediul Orchestrei Naţionale a Spaniei este unul dintre protagoniştii stagiunii iberice de concerte. Marea sală simfonică poate primi 2.300 de spectatori. Info: Principe de Vergara nr. 146, www.auditorionacionai.mcu.es

MUSEO DE AMÉRICA: mărturiile raporturilor dintre Peninsula Iberică şi Lumea Nouă se găsesc în acest muzeu înfiinţat în secolul XVIII la comanda lui Carlos III pentru a aduna la un loc „prada” expediţiilor sale navale. Admiraţi aici piese de artă precolumbiană, codexuri maya şi aztece, măşti, opere de artă populară din America de Sud. Info: Avenida Reyes Católicos nr. 6, orar marţi-sâmbătă 9.30-18.30, duminică 10-15.00, http://museodeamerica.mcu.es.

Muzee şi superstaruri

În capitala spaniolă cultura şi-a refăcut înfăţişarea, printr-o operaţiune de machiaj condusă de cei mai mari arhitecţi ai momentului. La Caixa Forum, un spaţiu cultural dedicat artei, muzicii, poeziei, în fosta centrală electrică proiectată în 1899 de Jesús Carrasco (restaurată şi readaptată de arhitecţii elveţieni Herzog el de Meuron), faţada de cărămidă e flancată de grădina verticală proiectată de guru Patrick Blanc (Paseo Prado nr. 36, tel. 91 3307300, orar variabil).

La Muzeul Thyssen-Bornemisza (Palacio de Villahermosa, Paseo del Prado nr. 8, orar marţi-duminică 10-19.00, www.museothyssen.org), templu de capodopere dintre secolele XIII-XX (ca Piaţa San Marco la Veneţia de Canaletto, Portret în oglindă al lui George Dyer de Bacon, Mata Mua de Gauguin, alături de opere de Cézanne, Durer, Van Gogh), arhitectul Joseph Bohigas a inaugurat, în clădirile adiacente vechiului spaţiu muzeal, volume strălucitoare şi liniare împărţite în săli de expunere, zonă pentru expoziţii temporare, cafenea.

Museo_Reina_Sofia-Madrid_3

Centrul de Artă Reina Sofia (Santa Isabel nr. 52, orar luni-sâmbătă 10-21.00, duminică până la 14.30, marţi închis, www.museoreinasofia.es) a fost lărgit cu o nouă aripă, roşie ca focul, realizată de Jean Nouvel, star al arhitecturii transalpine, care a mărit suprafaţa expoziţională de la 51.297 la peste 84.000 de metri pătraţi. Extinderea dă valoare vizitei: colecţia 1900-1945 cu opere de Miró, Braque, Dalí, Picasso (inclusiv capodopera sa absolută, Guernica); colecţia 1956-1968 ce găzduieşte fotografii de Brassai şi lucrări de Saura, Guerrero, Fontana (şi din nou Picasso şi Miró), axate pe scenariul geopolitic, Războiul Civil Spaniol, Războiul Rece, Holocaust.

Şi Muzeul Naţional Prado şi-a schimbat aspectul în ultimii ani: construcţiei istorice neoclasice, Rafael Moneo i-a alăturat o clădire modernistă cu formă de cub ce incorporează biserica Los Jerónimos, cu faţadă cu coloane, cu exterior placat în cărămidă roşie şi, deasupra portalului, cu sculptura în bronz a artistului Cristina Iglesias.

Intervenţia lui a lărgit cu 50% suprafaţa expoziţională în avantajul operelor expuse: sculpturi şi pânze extraordinare care, pentru a fi văzute toate, necesită o zi întreagă, însă se poate alege şi varianta de vizitare scurtă cu trei itinerare, de 1-3 ore, când se vizitează capodopere cum ar fi Cele trei Graţii de Rubens, Familia lui Filip IV de Velázquez, Buna Vestire de Fra Angelico, Cardinalul de Rafael, Portretul lui Carlos V pe cal de Tiţian, Cavalerul cu mâna pe piept de El Greco, Autoportret de Dürer… (Calle Ruiz de Alaecón nr. 23, orar marţi-duminică 9-20.00, www.museo-delprado.es).

Dacă vă rămâne timp, aruncaţi o privire şi la Matadero: un centru cultural cu expoziţii de avangardă în interiorul fostului abator de la începutul seco­lului XX (Paseo de la Chopera nr. 14, orar variabil, www.mataderomadrid.com). Este la periferie, dar merită.

MADRID manastirea el escorial

MĂNĂSTIREA EL ESCORIAL: dorit de Filip II ca reşedinţă şi panteon pentru suveranii Spaniei, e templul de istorie, artă, cultură ale secolelor XVI şi XVII (UNESCO l-a declarat Patrimoniu Mondial). Pentru realizarea sa au fost convocaţi cei mai mari artişti ai epocii, de la Tiţian la El Greco, de la Velâzquez la Luca Giordano. Se vizi­tează biblioteca cu fresce şi mobilier din lemn preţios (şi o colecţie de 40.000 de volume); bazilica cu grupuri sculpturale de Leone şi Pompeo Leoni şi un Crucifix de Benvenuto CelIini; muzeul cu tapiseriile de secol XVI şi Martiriul Sfântului Mauriţiu de El Greco; palatul înţesat de mobilier şi de obiecte de epocă.

Complexul se găseşte la circa 50 de kilometri de Madrid: se ajunge cu autobuzele 664 şi 661, cu trenul de la gara Atocha, cu maşina pe A6. Info: Caile de Juan de Borbon y Battemberg, San Lorenzo de El Escorial, orar variabil, www.patrimonionacional.es

Unde dormiţi

hotel-ritz-madrid-062

Ritz Madrid (top). De când a fost inaugurat în 1910 este hotelul simbol al capitalei. În spatele faţadei baroce, dincolo de marile ferestre, sub cupola ornamentală, au sosit şi au fost găzduite pe rând atât de multe celebrităţi încât e imposibil să le cunoşti numărul. info: Piaza de la Lealtad nr. 5, tel. 97 7016767, www.ritzmadrid.com

Hotel Mercure Madrid Santo Domingo (eco-arte). Variantă nouă a ospitalităţii madrilene, are 80 de camere pictate de artişti, piscină pe acoperiş, salon decorat cu bolţi de porţelan şi frunze aurite (şi parcare subterană cu pictură murală). Alte minunăţii: grădina verticală cu cascadă, cupola luminată de la intrare, instalaţii eco-sustenabile. Info: C/San Bernardo nr. 1, tel. 97 5479800, www.hotelsantodomingo.es.

Hotel Abalu (boutique hotel). Camere aranjate de un stilist (toate diferite, unele cu hidromasaj) în spatele Gran Via; tv cu ecran mare, beauty-bar la parter, in-room spa, mini Mac la dispoziţia oaspeţilor. Info: C/Pez nr. 79, tel. 91 5314744, www.hotelabalu.com

Unde mâncaţi

Santceloni (Michelin). Templul cu stele Michelin al chef Santi Santamaria, proiectat de Pascua Ortega într-o pivniţă veche. Decor şi meniu sofisticate: stridii, tartar de ton, consommé de ceapă cu trufe negre proaspăt culese… Info: Paseo de la Castellana nr. 57, tel. 97 2108840, www.restaurantesantceloni.com

Chiky (spaniol). Aici se mănâncă tra­diţional. De la tapas la paella, de la asados (friptură) la frigărui de carne, de la tortilla la tartă dulce de ieche. în weekend, după cină e şi muzică de piano-bar. Info: C/Mayor nr. 24, tel. 97 3662457, www.chiky.es

Fast Good (noutate). Bucătărie ieftină cu formula „Fast Good”, creată de NH Hotels împreună cu cel mai celebru maestru bucătar din Spania, Ferran Adria. Evoluţia şic a fast-food, de la hamburger cu carne de cea mai bună calitate şi salate, la torturi cu ciocolată. Inflo: Calle Padre Damián nr. 23,tel. 97 3430655 şi Juan Bravo nr. 3c,tel. 97 5774757, http://www.nh-hotels.com/site/fastgood/en/home.htm

Shopping

El Rastro e cel mai popular târg de vechituri din Spania (în jurul Piaza de Cascorro şi Caile de la Ribera de Curtidores): de peste un secol aici se vinde orice, inclusiv unele piese de anticariat. E frumos să mergeţi chiar numai pentru atmosferă şi folclor: în anul 2000 a fost declarat „Patrimonio cultural del pueblo de Madrid” (orar duminica şi de sărbători 9-15.00, www.elrastro.org).

Moda se descoperă la Tribali, cartier ridicat în spatele Cran Via, plin de localuri şi baticuri. Adresele pe care nu trebuie să le ocoliţi aici sunt Dolores Promesas (C/Desengano nr. 22, www.dolorespromesas.com) cu haine elegante, Lolita Flores pentru accesorii şi haine inspirate de flamenco (C/Corredera Baja de San Pablo nr. 10, www.latiendadelolita.es).

La Maison de la lanterne rouge (C/ Corredera Baja de San Pablo nr. 45, www.lamaison.es) pentru haine, bijuterii, obiecte oriental-style acolo unde cândva era o casă de toleranţă.

Versatile sunt propunerile de la Consentido (Caile de Barco nr. 32, www.consentido.org): lounge bar, galerie de artă şi „butic erotic”(echivalent cu sexshop), toate într-o singură clădire.

Pentru cumpărături cu adevărat personalizate consultaţi Shopin, agenţia de perso­nal-shopper specializată în achiziţii fashion şi obiecte pentru casă (C/ Rafaël Calvo nr. 9, www.shopin.es).

La urmă plimbaţi-vă pe Caile Serrano, strada şic cu vitrine ale marilor firme internaţionale, renăscută în 2010 după o restructurare de 10 milioane de euro.

 

Nightlife

chinitas-cafe-chinitas-home-112015

Café de Chinitas. Unul dintre multele restaurante madrilene ce oferă cină (bucătărie mediteraneeană) cu show de flamenco. Puţin turistic, ca toate localurile de acest tip, însă măcar o dată trebuie să-l încercaţi. Info: Torija nr. 7, www.chinitas.com

Palacio Gaviria. În ciudad más noctámbula de Europa nu puteţi ocoli această clădire de lângă Puerta del Sol: o bijuterie arhitectonică de la jumătatea secolului XIX cu serate tematice, catering semnat Mario Sandoval (1 stea Michelin), spectacole de cabaret şi disco-club. Info: C/Arenal nr. 9, www.palaciogaviria.com

Del Diego. Multe cristaluri care impresionează: la această adresă istorică, de ani de zile în top zece al celor mai blazonate baruri din oraş, defilează starurile cinematografului spaniol (şi nu numai). Vă sfătuim să mergeţi foarte devreme sau foarte târziu, când nu este foarte aglomerat. Info: C/de la Reina nr. 72, tel. 97 5233106.

Pentru alte informaţii: Biroul Spaniol de Turism, www.spain.info, www.esmadrid.com

National Geographic, 52 de weekenduri de vis, Elena Luraghi şi Cinzia Rando, Editura Litera

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here