Destinații exotice de vacanță – BRAZILIA

0
233

brazilBrazilia – o aventură emoționantă – O destinație exotică de neuitat – Samba și Carnavalul de la Rio – Puncte de atracție – Orașe din perioada colonială – Rezervații naturale și întinderi superbe de plajă – Repere sociale și economice – Curiozități – Interesant de știut

Destinația – Brazilia!

Să vizitezi Brazilia este un privilegiu, o aventură minunată, o fericire ce îți inundă ființa și creează amintiri de neuitat. Cel ce n-a fost încă acolo răsfoiește cu emoție fotografiile din ghidul turistic, imaginându-și realitatea în toată splendoarea ei, frumusețea ce-l va lăsa fără glas, odată aflat acolo…
Acolo se trăiește altfel, nu-i așa, acolo se vibrează, acolo ajungi altul și te întorci cuprins de elan și energie, doar pentru a dori să revizitezi cândva acele tărâmuri, visând la o reîntoarcere.
Iată Brazilia în câteva puncte de reper și în cuvinte, prea sărace pentru a-i reda imensitatea și măreția…

Puncte turistice de mare interes

Rio de Janeiro este al doilea mare oraș după Sao Paolo. Multe locuri merită vizitate. Cele mai atractive sunt  Pao de Azucar , celebra plajă Copacabana, edificii și monumente istorice. În Rio de Janeiro se găsesc clădiri cu arhitectură unică, cafenele și restaurante inedite, pentru toate gusturile și buzunarele și nu în ultimul rând, statuia lui Iisus Hristos. Numită „Cristos Mântuitorul” (Cristo Redentor), statuia în stil Art Deco este amplasată la sudul orașului, pe muntele Corcovado. Statuia are o înălțime de 38 de metri. În soclu are o capelă unde pot intra 150 de persoane, care merg în pelerinaj. Materialul de construcție este beton armat, acoperit cu mozaic.

Câmpia Amazonului cu Belem și Manaus  sunt locuri de o frumusețe copleșitoare. Amazonul este fluviul cu cele mai mari debit și bazin hidrografic din lume. Situată între lanțul Anzilor, Podișul Guyanelor și Podișul Braziliei, câmpia Amazonului este o câmpie aluvionară, fiind recunoscută drept cea mai întinsă de pe Pământ.

Orașele din perioada colonială – Natal, Olinda, Recife, Bahia

Natal sau „Orașul Soarelui” este construit pe coline. Aici te vor capta, cu siguranță, edificiile coloniale din Centrul Vechi, Ponta Negra, Parcul Las Dunas, Fortul Regilor Magi (un sit în forma unei stele cu cinci laturi), Centrul de Turism (care se află pe fosta locație a unei închisori), Palatul Felipe Camaro și multe altele.
Orașul este înconjurat de dune de nisip, de coline și golfuri mici, ce conferă liniște și intimitate întregului spațiu. Plajele splendide, oamenii calzi, mânarea, băutura, plimbările cu „buggy” pe litoral te vor îmboldi să descoperi zi de zi farmecul unei regiuni unice.

Belem – Numele orașului se traduce din limba portugheză în Bethleem. Are 55 de insulițe în care plouă mai tot timpul. Ceea ce-l face celebru este numărul foarte mare de copaci amazonieni de pe străzi. I se spune „Cidade das Mangueiras”.

Rezervația Naturală Pantanal – O multitudine de ecosisteme, cu o varietate de specii rar întâlnite, o întindere fără limite, parcă, obiect de studiu, de exploatat, de admirat, care, în ciuda evoluției și a civilizației, și-a păstrat farmecul.

Cascada Iguazu – Foz do Iguacu – Pol important al turismului cultural, cascada se află la extremitatea vestică a statului Panama. Foz do Iguacu se numără printre cele mai frumoase din lume. „Podul Prieteniei” leagă cascadele de Ciudad del Leste din Paraguay.
Zambese, Garganta do Diablo, dintre cascade, și Parcul Național Iguacu merită văzute. Parcul Iguazu (Iguacu) este una dintre cele mai frumoase rezervații ecologice din lume. Terenul de golf internațional, grădina zoologică și punctul unde se intersectează frontierele (Argentina, Paraguay și Brazilia) constituie alte atracții care îi vor cuceri pe turiști.

Salvador este orașul în care simți specificul brazilian. Spiritul liber și trăirile autentice transpar din amestecul de culturi și rase.

brazilia

braziliabrazilia

Câteva repere sociale și economice

Brazilia este una dintre cele mai întinse țări de pe glob, jumătate din suprafața continentului America de Sud. Trei secole a durat procesul de colonizare a teritoriului descoperit de Pedro Alvares Cabral, numit ulterior Brazilia.
Natura a oferit Braziliei un pământ bogat în resurse naturale, oameni exuberanți, veseli, care gustă viața și plaje întinse, de o frumusețe uimitoare. În peisaj predomină trei mari regiuni: Podișul Guyanelor, Podișul Brazilian și Câmpia Amazonului. Câmpia Amazonului are dimensiuni ce acoperă mai mult de jumătate din suprafața țării.

Deși natura a fost generoasă dintotdeauna cu acest tărâm, dezvoltarea economică rapidă a venit abia după cele de-al doilea război mondial, mai ales în timpul președintelui democrat Kubitschek. Dar, acele vremuri favorabile s-au sfârșit în urma loviturii de stat din 1964, care și-a pus amprenta pe următorii douăzeci de ani, când situația politică a luat turnura dictaturii militare. braziliaHaosul economic, sărăcia și inflația au rămas constante până la finalul regimului dictatorial, în 1985. Introducerea unui sistem destinat să stopeze creșterea prețurilor, să atragă capital străin, revigorând economia, numit „Plano Real”, a reușit să îmbunătățească situația, însă nu pe deplin.

În unele regiuni predomină analfabetismul și sărăcia. Statisticile confirmă că în Brazilia trăiesc între 7 și 9 milioane de copii ai străzii, ce supraviețuiesc prin prostituție, cerșit și furt.
În ciuda acestor probleme, Brazilia se află printre primele zece țări din lume ca dezvoltare economică. Plajele sale elegante atrag milioane de turiști. Carnavalul de la Rio, samba, mâncarea exotică și spațiile romantice sunt elemente ce-l bucură pe cel ajuns aici în căutarea unei aventuri de neuitat sau din dorința de a desăvârși o poveste frumoasă de iubire trăită prin briza suavă a vântului de la malul oceanului…braziliabrazilia

Interesant de știut!

  • Numele țării provine de la arborele Caeselpina echinata, căruia localnicii îi spun „pau brasil”. Acesta conține un pigment roșu folosit de portughezi pentru vopsirea țesăturilor.
  • Clima este foarte diversificată din nord către sud. Este ecuatorială în bazinul Amazoniei, tropicală și subtropicală în sud.
  • Economia este axată pe exploatarea resurselor naturale, industrie, agricultură și creșterea animalelor.  Se cultivă cafea – cel mai mare producător din lume -, cacao, zahăr, orez, porumb etc..
  • Nord-estul Braziliei este numit de băștinași „ținutul secetei”. În anumite perioade nu plouă deloc, chiar și 11 luni consecutiv.
  • Prima școală de samba, dans celebru în întreaga lume, a fost înființată în 1929. În anul 1935 a avut loc primul concurs de Samba.
  • Capitala Braziliei este Brasilia, nu Rio de Janeiro. Se vorbește limba portugheză, iar cultul religios dominant este cel catolic.

Te invit să citești mai multe jurnale de călătorie.

Mihaela Mușetescu