Deva: un vas vechi de 2.000 de ani utilizat la prepararea vinului

0
148

Pe tot parcursul lunii mai, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva va găzdui un vas din metal, cu o vechime de peste 2.000 de ani. Aceasta este una dintre piesele principale din colecțiile instituției de cultură, folosit în principal la romani pentru prepararea și degustarea vinului.

vas1Denumit de romani “patera”, vasul a fost descoperit întâmplător în anul 1971, cu prilejul unor lucrări în cariera de piatră din localitatea Ardeu  — astăzi închisă, locul fiind în apropierea unui deal pe care se află ruinele unei cetăți dacice, menționează Agerpres.

vas2“Vase de felul celui descoperit la Cetățuia de la Ardeu erau denumite de către romani ‘patera’ și erau folosite inițial pentru libații, un act ritual din antichitate ce consta în gustarea și apoi vărsarea unui lichid, iar mai apoi pentru prepararea și băutul vinului”, ne informează Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al MCDR Deva.

vas3Potrivit informațiilor emise de acesta, vasul este realizat din două piese metalice și este ornat cu o bandă pe care sunt incizate cercuri mici.

Coada vasului prezintă ca element de înfrumusețare o serie de șerpi stilizați, dispuși sub forma unei spirale, ce se transformă, în final, într-un motiv vegetal.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here