Diabetul zaharat – Ce plante ne ajută să-l ținem în frâu și să-l vindecăm (2)

0
401

stimularea pancreasului cu planteDiabetul zaharat – Ce plante ne ajută să-l ținem în frâu și să-l vindecăm – Propunerile și rețetele Mariei Treben, fitoterapeut renumit – Stimularea activității pancreasului cu vâsc, cicoare, rădăcină-neagră, sparanghel, castravete, praz, usturoi – Efectele lor pozitive – „Numeroase boli ale timpului nostru ne arată că bunăstarea nu ne priește întotdeauna” (M. Treben) – Partea a doua

Plante care ajută la stimularea pancreasului

Principalele cauze ale diabetului zaharat sunt alimentația nesănătoasă și hrana excesivă. Aceasta este una dintre bolile despre care Maria Treben, renumit fitoterapeut, spunea că este cauzată de faptul că „bunăstarea nu ne priește întotdeauna. Trebuie să mai tăiem din porții, să reducem masa prea îmbelșugată.” În celebra sa carte „Sănătate din farmacia Domnului”, Maria Treben recomandă leacuri care au dat rezultate în stimularea pancreasului, înlăturând astfel cauza apariției diabetului zaharat.

Vâscul

Vâscul acționează benefic asupra pancreasului. Printr-un consum regulat de ceai de vâsc prevenim chiar cauza apariției diabetului zaharat. Se poate urma o cură pe tot timpul anului, exceptând primăvara când există alte opțiuni de fructe și legume proaspete pentru diabetici. Vâscul trebuie recoltat când are cea mai mare putere de leac, de la începutul lui octombrie până în decembrie și în lunile martie și aprilie. Fitoterapeuții sunt de părere că plantele de vâsc de pe stejari și plopi au cea mai mare putere tămăduitoare. Cele de pe brazi și pomi fructiferi au, de asemenea, o importantă forță curativă.

Se lasă vâscul la macerat în apă rece peste noapte. La începutul curei, consumăm 3 cești cu apă rece și 3 lingurițe cu vârf de vâsc. Reducem după câteva săptămâni la 2 cești, apoi scădem la o ceașcă. Primăvara întrerupem complet. Tulpinile și frunzele se taie mărunt. Bobițele albe nu se folosesc la prepararea ceaiurilor!

Cicoarea

Rădăcinile de cicoare pot fi folosite la prepararea unor salate delicioase. Ele au un gust care poate fi îndepărtat dacă le lăsăm puțin în apă și le spălăm ulterior (ca pe andive). Din flori și tulpini de cicoare se prepară un ceai care ne ajută să pierdem în greutate. Două cești de infuzie din flori și tulpini de cicoare sunt ideale nu numai în cazuri de obezitate, ci și pentru pierderea kilogramelor de prisos într-o dietă normală.

Bitter suedez

O linguriță de bitter suedez de trei ori pe zi în ceaiul nostru de plante influențează în mod pozitiv activitatea pancreasului. Maria Treben recomandă ca, o dată pe lună, să se aplice o compresă cu bitter suedez timp de 4 ore în zona pancreasului. Acesta va acționa astfel mult mai în profunzime pentru obținerea unor rezultate favorabile.

Castravetele

Sucul presat de castraveți verzi ajută la scăderea glicemiei. Îl puteți combina și cu alte verdețuri, dacă simplu nu vă este pe plac. Castravetele amar este un alt soi eficient în diabet.

Prazul

Prazul verde simplu, în salate sau în alte preparate culinare este indicat pentru diminuarea conținutului de zahăr din sânge. Rondelele de praz pot fi servite ca aperitive, ca garnituri sau se adaugă la mâncarea preparată, la carne, la pește.

Puneți peste 500 g de praz tăiat până la vârfurile verzi și turnați 0,7 l de vin alb sec. Lăsați vasul acoperit pentru 24 de ore. După aceea, lichidul se filtrează și se pune într-o sticlă din care luăm câte o gură dimineața și seara. (Aveți grijă la condus dacă folosiți vin terapeutic!)

Rădăcina-neagră și sparanghelul

Sunt legume ideale pentru cei cu afecțiuni diabetice datorită conținutului scăzut de hidrați de carbon. Ele pot fi gătite cu unt și lămâie, preparatele nu dăunează chiar dacă conțin puțină grăsime.

Usturoiul

Se prepară un macerat: 3 căpățâni mari de usturoi zdrobite, se introduc într-o sticlă de 1 litru. Se toarnă peste usturoi rachiu de secară. Se lasă 10-14 zile. Se consumă 1 linguriță plină înainte de fiecare mic dejun.

Natură în fiecare casă

Apărută în marile orașe și dintr-un spirit de frondă față de prezența tot mai invazivă a medicamentelor de sinteză, medicina naturistă a câștigat pas cu pas tot mai mult loc în casele și obiceiurile noastre. Începem să descoperim și să remarcăm cu bucurie beneficiile și, de multe ori, savoarea preparatelor ce includ plante. De la o simplă stare de bine, la ameliorarea și vindecarea afecțiunilor de care suferim, plantele medicinale reprezintă soluția, răspunsul căutat și tolerat cel mai bine de corpul nostru. Este atât de ușor să fim sănătoși consumându-le constant!

Te invit să citești și Diabetul zaharat – Plante care-l vindecă – Partea 1.

Mihaela Mușetescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here