Diabetul este o boală care s-a răspândit alarmat în ultimii ani

0
137

diabetDeşi nu este una dintre cele mai des întâlnite boli la copii, diabetul este totuşi una dintre afecţiunile care s-au răspândit alarmant în ultimii ani, fără a putea fi depistată cauza exactă a acestui fenomen. Cercetările cele mai recente îşi îndreaptă însă atenţia către descoperirea cât mai timpurie a simptomelor diabetului la copii.

Simptome de diabet tip 1

Există câteva simptome iniţiale ce pot sugera faptul că un copil poate avea diabet de Tip 1: urinarea frecventă în cantităţi mari (poliuria), starea de sete permanentă (polidipsia), senzaţia de uscăciune a gurii şi a gâtului, pierderea în greutate,  pofta de mâncare ridicată (polifagia), stare de oboseală şi slăbiciune.

Alte simptome la copiii mici sau sugari includ erupţii cutanate de la folosirea scutecelor ce nu se vindecă nici cu folosirea cremelor prescrise.

Ce se întâmplă cu copiii care nu produc sau iau insulină?

În timp ce copilul cu diabet mănâncă, alimentele sunt digerate şi zahărul este eliberat în continuare în timpul acestui proces. Acesta este absorbit în fluxul sangvin şi transportat către celule, dar pancreasul nu răspunde prin producerea insulinei, ceea ce poate duce la imposibilitatea zahărului de a fi mutat în celule. Când acesta rămâne blocat în afara celulelor, un întreg lanţ de evenimente se pune în mişcare.

Copilul poate deveni obosit, pentru că practic celulele sunt avide de energie. În acest timp, nivelul zahărului continuă să crească în sânge. Dacă acest lucru se întâmplă în continuare, este posibil ca sângele să devină gros, cu aspectul unui sirop, ceea ce nu-i va permite să circule normal prin vene. Din fericire, datorită rinichilor, care filtrează sângele şi separă substanţele ce ar putea dăuna organismului, situaţia critică este depăşită.

Nivelul ridicat de zahăr şi rinichii

Când rinichii detectează un nivel ridicat al zahărului în sânge, începe procesul de eliminare al acestuia în urină. Acest moment în care rinichii permit zahărului să treacă în urină se numeşte prag renal. Când excesul de zahăr este eliminat, apa este folosită pentru diluţia acestuia. Ca rezultat, copilul va urina mai des şi în cantităţi mai mari pentru a elimina zahărul. Acest proces se numeşte poliurie.

Cu cât nivelul de zahăr este mai ridicat, cu atât copilul va urina mai des

Aceasta duce de multe ori la deshidratare, organismului fiindu-i necesară mai multă apă, iar setea copilului va creşte considerabil, ducând la fenomenul numit polidipsie. Copiii se pot plânge adesea de senzaţia de gura uscată sau de gât uscat şi inflamat, manifestându-şi dorinţa de a consuma cantităţi ridicate de apă, lapte sau suc. Câteodată, părinţii pun frecvenţa ridicată a urinării pe seama acestui consum şi încearcă să-l reducă, însă copilul va continua să urineze des, din cauza faptului că zahărul în exces trebuie eliminat din organism. Consumul acestor lichide este singurul fel în care poate fi prevenită deshidratarea. Urinarea excesivă şi setea sunt primele semne ale nivelului ridicat de zahăr (hiperglicemie), ca simptom al diabetului. La unii copii situaţia este atât de gravă, încât trebuie să se trezească des noaptea pentru a merge la toaletă (nocturnia). La copiii mici poate apărea fenomenul de urinare în timpul somnului (enuresis). Pierderea zahărului prin urină, împreună cu deshidratarea şi imposibilitatea de a folosi zahărul din sânge pot duce la pierderea în greutate în ciuda poftei de mâncare ridicate (polifagia). Cu cât simptomele apar mai des, copiii se simt deseori obosiţi, somnoroşi şi slăbiţi.

Simptome ale diabetului la bebeluşi şi sugari

În cazul copiilor mici şi al sugarilor, primele simptome nu pot fi în niciun caz foarte clare. Este dificil de înţeles setea la copiii mici ce nu pot vorbi. Creşterile în greutate pot aduce, de asemenea, de la sine creşterea poftei de mâncare. În aceste cazuri, copiii pot avansa mai repede la simptome mai clare înainte ca diabetul să fie recunoscut. Un simptom ce apare adesea la copiii ce încă poartă scutece vizează problemele dermatologice cauzate de acestea, ce nu se ameliorează nici cu tratamentul specific. Ciuperca sau candida se dezvoltă în zahărul eliminat în urină.

Sursa: desprecopii.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here