Diabetul: Pancreasul artificial în locul injecțiilor cu insulină

0
379

Oamenii de știință au inventat un pancreas bio-artificial care ar putea secreta insulină în mod natural în organismul diabeticilor.

pancreas

Pancreas bio-artificial

Pancreasul – Există o nouă speranță în tratamentul diabetului de tip 1. O echipă de cercetători europeni sunt pe cale să concretizeze un pancreas bio-artificial care să-l înlocuiască pe cel natural cu deficit de insulină al persoanelor cu diabet.

Această, așa-zisă formă de diabet insulino-dependent afectează 200.000 de persoane (referindu-ne doar a Franța, de exemplu). Pacienții sunt obligați să-și injecteze zilnic mai multe prize de insulină, un hormon secretat în sânge, cu rol în reglarea glicemiei (nivelul de glucoză din sânge).

În mod normal, insulina este secretată de celulele aflate în pancreas. Distrugerea acestor celule reprezintă cauza instalării diabetului de tip 1, care este o boală, în general incurabilă.

În prezent există o singură alternativă a injecțiilor cu insulină – grafa de pancreas, o soluție la care se recurge, totuși destul de rar.

Pancreasul bio-artificial capabil să producă în mod direct insulina în organism poate fi o opțiune mult ai viabilă. El are forma unui săculeț semi-permeabil de cca 10 cm și se implantează direct în burta pacientului.

« În interiorul acestui săculeț se află o membrană care conține celulele vii capabile să secrete direct insulina de care are nevoie bolnavul », a explicat Herve Pichon, directorul general al Centrului de transfer tehnologic din Mans, unul din partenerii proiectului. « Pare simplu ca obiect, dar a necesitat 20 de ani de cercetări », a mai adăugat el.

Fără injecții de insulină

S-au efectuat cercetări în colaborare cu Centrul european pentru studiul diabetului și cu Compania de statistică din Besançon, specializat în microtehnică.

Interesant este faptul că pacientul nu trebuie să-și mai facă insulină zinic, putând astfel avea o viață mai ușoară.

Testat deja cu succes pe animale de mici dimensiuni, panceasul este în prezent studiat pe maimuțe și porci. Pe oameni s-au făcut studii începând din 2015, cu aproximație.

Testările vor fi întreprinse de către profesorul Eric Renard, de la Institutul de Endocrinologie, în colaborare cu Universitatea Oxford.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Descoperiți și alte articole interesante la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here