Diabetul: probleme cognitivie în rândul adulților

0
123

Știm cu toții că, cei mai mulți dintre pacienții diagnosticați cu diabet prezintă o tulburare a metabolismului , motiv pentru care au loc tot mai des  procese prin care organismul nostru utilizează mâncarea digerată pentru creștere și pentru obtinerea energiei .

diabetPotrivit unui studiu recent publicat, persoanele diagnosticate cu diabet la vârsta mijlocie prezintă un risc mult mai mare de a suferi de probleme cognitive pe parcursul următorilor 20 de ani de viaţă, comparativ cu cele a căror glicemie este normal.

În cazul adulților, diabetul accelerează îmbătrânirea creierului cu, în medie, cinci ani, subliniază unii cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică a Universităţii Johns Hopkins din Maryland din  Statele Unite ale Americii.

Astfel, în medie, o persoană diabetică, în vârstă de 60 de ani, se confruntă cu un declin congnitiv comparabil cu cel al unei persoane sănătoase în vârstă de 65 de ani, potrivit cercetătorilor.

Diminuarea capacităţii de memorare şi a altor funcţii cognitive este puternic legată de dezvoltarea demenţei, o pierdere a capacităţilor mintale suficient de importantă pentru a interfera cu activităţile cotidiene ale unei persoane, au arătat cercetătorii, al căror studiu a fost publicat în revista medicală americană Annals of Internal Medicine.

“Lecţia pe care o învăţăm de aici este că, pentru a avea un creier sănătos la 70 de ani, trebuie să mâncăm sănătos şi să facem exerciţii de la vârsta de 50 de ani”, a menționat Elizabeth Selvin, profesoară de epidemiologie la Universitatea Johns Hopkins.

Conform afirmațiilor sale, simpla scădere în greutate cu 5 până la 10% poate împiedica apariţia diabetului.

Țesuturile și sistemul vascular al întregului organism pot fi afectate de existența unui nivel prea ridicat de zahăr în sânge. În plus, că diabetul este legat de orbire și poate afecta rinichii şi terminaţiile nervoase.

“Ne confruntăm cu un puternic declin cognitiv legat de diabet, de starea de dinainte de instalarea clară a diabetului şi de un control insuficient al glicemiei în cazul diabeticilor, dar ştim cum putem preveni sau întârzia instalarea diabetului”, a continuat cercetătoarea Selvin.

Datele utilizate pentru realizarea acestui studiu au provenit de la alt studiu ce privește riscurile de ateroscleroză în cadrul diferitelor populaţii”, care a avut debutul în 1987 şi a targetat  15.792 de persoane de vârstă mijlocie din statele americane Maryland, Carolina de Nord, Minnesota şi Mississippi.

Conform unei estimări realizate în 2010, demența, în special maladia Alzheimer a generat consturi de de 159 de miliarde de dolari anual, sumă ce avea toate șansele să crească cu 80% până în 2040, odată cu îmbătrânirea populaţiei

“Dacă vom putea face mai multe pentru prevenirea şi controlul diabetului, vom putea preveni demenţa la un mare număr de persoane. Chiar dacă nu vom putea întârzia instalarea demenţei decât cu câţiva ani, acest lucru va avea un impact major asupra populaţiei, asupra calităţii vieţii şi asupra costurilor privind îngrijirea bătrânilor”, a conchis Elizabeth Selvin.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here