Întrebări mari de la cei mici: Din ce este făcut curcubeul?

0
56
Deseori, copiii ne pun în încurcătură cu întrebările lor. Chiar dacă ştim răspunsul sau măcar o parte din el, sunt şanse să-l uităm ori să le dăm unul doar pe jumătate corect. Gândiţi-vă ce bine ar fi dacă am putea apela la ajutorul unui specialist renumit, iar el le-ar răspunde copiilor într-un limbaj simplu, pe înţelesul lor.

Din ce este făcut curcubeul?

Răspunde Rob Penn, scriitor

Curcubeul e făcut din lumină. Când lumina soarelui se reflectă prin picăturile de ploaie, ea se răspândeşte în fâşii de culoare – roşu, portocaliu, galben, verde, albastru, indigo şi violet. Pe măsură ce lumina pătrunde în picătura de apă, îşi schimbă direcţia şi se dispersează. Lumina este reflectată apoi în interiorul picăturii, după care, când iese din picătura de apă, este din nou dispersată în toate culorile.

Ca tu să poţi vedea curcubeul, trebuie să plouă în timp ce soarele străluceşte pe cer. Iar tu trebuie să fii între ploaie şi soare. E imposibil să găseşti capătul curcubeului. Ce păcat, fiindcă ştim cu toţii că acolo se ascund vase pline cu aur. E imposibil pentru că, deşi ochii noştri pot vedea curcubeul, acesta nu e nimic altceva decât lumină ce străluceşte printre picăturile de apă. El, în realitate, nu există, adică nu poate fi pipăit. Când vei mai vedea un curcubeu, încearcă să mergi spre el, şi vei vedea că se tot îndepărtează de tine.

Singurul care a explicat cel mai bine cum se formează curcubeul a fost un remarcabil om de ştiinţă pe nume Isaac Newton, cu aproximativ trei sute de ani în urmă. Până atunci, timp de zeci de mii de ani, oamenii aveau cele mai ciudate şi mai stranii idei despre curcubeie. Unii spuneau că sunt cărări ce leagă Pământul de ceruri. Alţii susţineau că un curcubeu reprezenta centura Zeului Soare, iar alţi câţiva credeau că este un zeu care apare pe cer. Însă oamenii din toate timpurile au fost de acord cu un lucru: curcubeul este superb.

Îţi aminteşti care sunt culorile curcubeului? Roşu, portocaliu (oranj), galben, verde, albastru, indigo şi violet. Ca să ţi le aminteşti, reţine acest cuvânt: ROGVAIV.

Curcubeul

 

Sursa:  Volumul „Întrebări mari de la cei mici… la care răspund nişte oameni foarte importanţi”, culegere de Gemma Elwin Harris

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here