Din istoria vizuală a artei – “Arta neagră? N-o cunosc!”

0
269

PicassoÎn artă, ca şi în alte domenii, contează la fel de mult să înveţi sau să nu înveţi. A inventa implică întotdeauna ceva ce ţine de resursele fiecărui creator, explică  “Istoria vizuală a artei” (Larousse), ediție coordonată de Claude Frontisi.

(BUST DE FEMEIE SAU DE MARINAR -STUDIU PENTRU DOMNIŞOARELE DIN AVIGNON- Pablo Picasso, 1907, Ulei pe carton, 53,5 x 36,5 cm Muzeul Picasso, Paris)

“Arta neagră? N-o cunosc!”- cuvinte i-au fost atribuite lui Pablo Picasso, în 1920. Influenţa artei africane, de exemplu, asupra avangardiştilor este indiscutabilă. În cazul lui Picasso, care posedă câteva măşti africane, se constată corespondenţe elocvente. Totuşi, negaţia sa devenită faimoasă depăşeşte simpla butadă.

Dacă pictorul se recunoaşte de bunăvoie impregnat de artele non-europene, el impune şi îşi asumă din plin conversia pur „picasiană” a formelor şi a semnelor (frontalitatea măştilor, scarificaţiile lor rituale, de exemplu). Acest episod emblematic poate fi extrapolat la istoria culturii occidentale în totalitatea sa. Se ilustrează astfel „metisajul” ca sursă de reînnoire şi de vitalitate.

În epoca modernă, Paul Gauguin apare ca eroul unei căutări arzătoare, cea a lui Undeva şi cea a Celuilalt, în apropierea cărora îşi doreşte să rămână, se mai arată în lucrarea citată.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here