Din istoria vizuală a artei – Spaţiile artei

0
182

poza 10 (1)“Istoria vizuală a artei” (Larousse), ediție coordonată de Claude Frontisi, cunoscând limitele temporale ale perioadei numite „istorice”, s-a focalizat din perspectivă editorială, pe aria europeană.

(Mască Fanc -Gabon- din lemn exotic. Muzeul Național de Artă Modernă, Paris)

Zona eruropeană constituie locul în care, într-o perioadă lungă de vreme, apar fenomenele impunătoare şi rezistente în timp ale creaţiei sub forma pe care occidentalii continuă să o perceapă, clasicismul grec furnizând aici exemplul prin excelenţă.

În această zonă relativ restrânsă a planetei se produc încă schimburi intense între „curente” şi „şcoli” apropiate geografic, dar totodată înstrăinate politic şi a căror extensie şi preponderenţă variază în timp (Florenţa în secolul al XV-lea; München sau Paris la începutul secolului XX).

Observarea metamorfozelor

Realităţile actuale fac dovada vitalităţii acestei comunităţi geopolitice, a cărei explorare, pe întreaga ei durată, permite şi observarea metamorfozelor, a limitelor indecise şi a deschiderilor sale.

Astfel, separarea acestui spaţiu de civilizaţie de originile sale orientale sau egiptene, neglijarea legăturilor întreţinute constant cu teritoriile încă şi mai îndepărtate ale Extremului Orient sau cu cele din Africa echivalează cu amputarea unei părţi esenţiale a fundamentelor sale.

Arta occidentală

În mod comparabil, fenomenele legate de afirmarea ca putere politică a Statelor Unite ale Americii în timpul celui de-al doilea război mondial şi de superioritatea lor artistică ulterioară ne conduc, în zilele noastre, la situaţia de a vorbi mai mult despre arta occidentală decât despre cea europeană, chiar dacă anumite naţiuni (cum ar fi Japonia) care sunt integrate în această definiţie nu intră aici din punct de vedere geografic.

Istoria vizuală, subliniază coordonatorul lucrării, nu poate privi decât ca pe un fapt pozitiv şi stimulant deschiderile spaţio-temporale fecunde, de o infinită varietate, produse de diversitatea culturilor şi a popoarelor, cărora doreşte să le aducă un omagiu.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here