Din meditațiile lui Tolstoi: E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea

0
162
Din meditațiile lui Tolstoi: E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea
Din meditațiile lui Tolstoi: E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea

Din meditațiile lui Tolstoi: E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea
1907

E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea. Ce uimitor, conștiința spiritualităţii sale îi oferă omului conştiinţa supremă a demnității sale şi, în acelaşi timp, smerenia cea mai joasă. Conștiința demnităţii, care nu înseamnă mărire de sine sau trufie, dar are cerinţe mai înalte decât trufia, iar smere­nia, care nu înseamnă supunere faţă de om, dar îl coboară pe om mult mai jos. (16 decembrie)

E timpul ca omul să-şi cunoască valoarea

Ce nebunie, să trudeşti pentru rânduirea vieţii! Trăieşte pentru tine însuţi, pentru Dumnezeu, iar viaţa se va rândui în modul cel mai nimerit. În timp ce oamenii trăiesc rău, plini de cruzime, ţarii, miniştrii, revoluţionarii vor cu toții să rânduiască prin viaţa asta rea o viaţă bună. (16 decembrie)

“Dar cum să nu rânduieşti viaţa, cum să nu susţii orânduirea existentă, să nu te preocupe aceste rânduieli, alminteri piere totul.” Însă şi aşa a pierit demult totul şi se mai menține prin faptul că distruge în continuare. Ca un om ruinat, plin de datorii, care nu poate să nu spo­rească datoriile pe care le are pentru a continua singurul mod de viaţă pe care-l cunoaşte. (16 decembrie)

E copleşitoare pervertirea gândirii oamenilor

E copleşitoare pervertirea gândirii oamenilor învăţaţi şi păstrarea ei intactă la cei neinstruiţi. Cauza este negarea sufletului de către învăţaţi şi recunoaşterea lui de către cei neinstruiţi. (16 decembrie)

Definirea lumii ca rezultat al mişcării materiei, după Marx, Engels, Feuerbach, Dietzgen e mult mai complicată, incom­parabil mai grea şi mai încurcată, şi mai ales mai neînte­meiată decât definiţia dată de Dumnezeu. (16 decembrie)

Fără religie, adică fără o relaţie stabilită cu infinitul spi­ritual, omul nu-i decât o maimuţă fără coadă, care ştie să facă fonografe, baloane, bombe ş.a.m.d. (16 decembrie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas