Din meditațiile lui Tolstoi: Mulţi înţeleg „parţial”, de fapt cred că înţeleg doctrina creş­tină

0
377

yellow rose gift
1907

Biblia e pătrunsă de un sentiment care leagă tot amestecul de gânduri, reguli, povestiri diferite ca semnificaţie şi valoare, şi anume sentimentul iubirii exclusive, înguste pentru poporul tău. (9 iunie)

Ce cuvinte măreţe: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi toate acestea se vor adăuga vouă ” Asta înseamnă: veţi căuta restul în toate felurile posibile, cum caută toţi şi sigur nu veţi găsi, iar împără­ţia lui Dumnezeu nu numai că n-o veţi găsi, dar vă veţi în­depărta de ea. Şi invers: căutaţi împărăţia lui Dumnezeu şi o veţi găsi pe ea şi toate celelalte. E singurul mijloc de a primi toate acestea. Cât aş vrea să-i conving pe oameni de lucrul ăsta. (10 iunie)

Mulţi înţeleg „parţial”, de fapt cred că înţeleg doctrina creş­tină şi în general doctrina religioasă şi morala, şi iau ceva din ea, dar lasă altceva. E ca şi cum ai lua dintr-o rugăciu­ne, o maximă, o poezie un cuvânt, aruncându-le pe celelal­te. Les grandes pensées viennent du cœur  (Marile idei izvorăsc din inimă). Asta ar fi bine, les grandes pensées viennent, dar du cœur nu mai este necesar. Oare nu-i acelaşi lucru ca doctrina creştină fără împotri­vire? (16 iunie)

Faptul că viaţa e o dezvăluire neîncetată a ceea ce există deja se confirmă pentru că nu putem nicicum opri aceas­tă dezvăluire care se produce prin mişcarea noastră. Pot întotdeauna să mă forţez să acţionez (adică mi se pare ca pot). Însă în fond, nu pot să nu acţionez, nu pot nicicum să mă forţez să nu acţionez, să opresc circulaţia sângelui, respiraţia, să adorm. (16 iunie)

Cei siguri pe ei, care tocmai de aceea sunt oameni de ni­mic, se impun mereu în faţa celor modeşti, şi care de aceea sunt demni, deştepţi, morali, tocmai fiindcă omul modest, judecând după sine, nu-şi poate închipui cum omul rău s-ar respecta într-atât şi ar vorbi cu atâta încredere în sine despre ce nu cunoaşte. (16 iunie)

În om se află inima şi mintea, adică dorinţele şi capacitatea de a găsi mijloacele pentru a le satisface. Dar omul nu e numai asta. Omul deplin mai este şi capacitatea de a avea conştiinţa de sine în afara timpului, cu dorinţele şi min­tea sa. (16 iunie)

Din Lev Tolstoi, „despre Dumnezeu şi om” din jurnalul ultimilor ani, Editura Humanitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here