Din sfaturile Părintelui Sofronie: Prin rugăciunea Numelui ajungem a trăi în pace

0
170

rugaciunea-numelui

Este mai bine să nu judeci. A trăi în frica lui Dumnezeu este a te teme de a nu judeca pe altul cu păcat iar nu cum l-ar judeca Dumnezeu.

Ce anume caut atunci când îmi judec fratele? Câtă vreme nu-l voi vedea aşa cum îl vede Domnul, totul va fi greşit, începeţi cu o astfel de rugăciune, cu gândul de a fi ascultători, de a nu vă judeca fraţii. Începeţi cu dorinţa de a sluji altora cu dragoste, ca Siluan, care, în zilele de praznic, cerea să poată sluji în trapeză sutelor de monahi. Era atât de fericit să vadă cât de mult îi iubeşte Hristos pe acei oameni, pe acei fii ai lui Dumnezeu. Le slujea cu multă dragoste.

Săvârşite într-un astfel de duh, muncile vieţii zilnice pot deveni o hrană duhovnicească foarte plăcută. Seara, mulţămită acestei atitudini de slujire, inima vă va fi duioasă, veţi plânge înaintea lui Dumnezeu pentru propriile neajunsuri, pentru lipsa voastră de dragoste.

Greutatea împreună-lucrării cu altul vine întotdeauna din lipsa de rugăciune şi de dragoste. Aşa cum zice Stareţul Siluan, se poate ca, în ciuda celor mai fierbinţi rugăciuni, înaintarea să fie anevoioasă, însă când, prin rugăciunea Numelui, ajungem a trăi în pace cu cineva, devenim în stare a trăi cu milioane de alti oameni asemănători lui.

A te ruga pentru celălalt este, prin buna înclinare a inimii noastre faţă de el, a-l ajuta să se împotrivească gândurilor negative ce le poate avea, nu fară temei, împotriva noastră, în schimb, a nu ne ruga pentru celălalt înseamnă a îndreptăţi, prin lipsa noastră de dragoste, relele gânduri ce le poate avea împotriva noastră. Să păstrăm unimea în rugăciune în jurul paharului lui Hristos, şi vom vedea că uşor este a iubi.

“Din viaţă şi din Duh”, Arhimandrit Sofronie Saharov, traducere din limba franceză de Ierom. Rafail (Noica), – Ed. a 2-a, rev. -Alba Iulia: Reîntregirea, 2014