Diplomaţie cu parfum de lavandă

0
86

Cum se vede România ultimilor zece ani prin ochii unuia dintre cei mai activi ambasadori americani de la noi.

michaelguest-lowresFostul ambasador al SUA în România (între 2001-2004), Michael Guest, este acum Senior advisor al Council for Global Equity și lucrează cu 22 de organizații non-profit din SUA pentru promovarea drepturilor omului. După ce și-a încheiat cariera diplomatică de 26 de ani în 2007, Guest a început să facă training de leadership privind valoarea incluziunii în companii și drepturile omului, precum și consiliere.

Revenirea pentru câteva zile în România, pe care a văzut-o ultima oară în 2009, i-a dat ocazia să observe anumite schimbări exterioare pozitive. Pe de altă parte, „sunt încă multe probleme similare cu cele de pe vremea mandatului său: lipsa predictibilității, legislația, ordonanțele de urgență, lipsa consultării cu oameni de afaceri sau alte comunități despre schimbările care se fac”. Pentru Michael Guest însă, România, de care se declară definitiv atașat, are „un potențial uriaș de creștere” și i-ar plăcea să vadă mai multe investiții.

Cea mai importantă parte a activității sale este dedicată acum problemelor de drepturi ale omului în SUA, însă ocazional oferă consultații pentru companii interesate de riscurile politice legate de relocarea lor în diverse țări din Europa centrală și de est. „Nu mă îngrijorează stabilitatea politică din România, ci modul în care Guvernul se poate adapta cerințelor economiei”, spune Guest. „Eu încurajez companiile să vină aici, pentru că există o forță de muncă flexibilă, profesionistă, care cunoaște multe limbi străine. Dar investitorii se interesează mai ales de predictibilitate.”

Pare să fie cu atât mai multă nevoie de consultanți, cu cât imaginea României nu a avut timp să se contureze. Recesiunea a făcut ca SUA să fie mai orientate ca oricând spre propriile probleme, iar cele externe nu au fost reflectate neapărat în presă. „Nu pot să spun că sunt multe subiecte românești despre care s-a scris în presa americană, cu excepția Roșiei Montane sau a referendumului de acum un an.  Percepția țării este de ceva vreme pozitivă, datorită implicării în Afganistan, dar România nu e un subiect constant, de altfel nici Europa, în general, nu este.”

La aniversarea de 10 ani a Galei Oameni pentru Oameni de la Bucureşti, un eveniment care celebrează implicarea  şi pe care fostul ambasador l-a sprijinit, s-a spus că „filantropia e cool”. Cu o condiție, adaugă diplomatul. „Știu mulți americani care au început să doneze târziu, după ce au ajuns să aibă succes și au făcut mulți bani, pe la 60-65 de ani. Eu prefer să văd oameni care își dau seama mai devreme că trebuie să dea ceva înapoi comunității. În SUA, mare parte din realizările importante se datorează nu Guvernului, ci anumitor oameni sau organizații care decid că e nevoie de acel lucru.”

Din România nu au lipsit acțiunile caritabile, dar Guest spune că, dacă e ceva de învățat din experiența americană, acesta ar fi faptul că nu poți rezolva nimic singur, fără un plan. „Trebuie să acționezi ca și comunitate. Indiferent câți bani ai, ca individ nu poți avea înțelepciunea de a-i folosi  acolo unde e cel mai necesar.”  După aproape șapte ani de când a părăsit cariera diplomatică, Michael Guest nu este sigur că ar vrea să se întoarcă în sistem. Însă acest lucru nu înseamnă că  trecerea la  consultanță și activism a fost un pas spre downshifting. Dimpotrivă: „cred că lucrez mai mult de când am plecat din diplomație, diferența este că sunt propriul șef și eu decid ce să fac. Uneori îmi asum chiar prea multe sarcini, dar, pentru prima oară, îmi controlez singur agenda și îmi place.”

Legătura dintre drepturile omului, politică și cultivarea lavandei nu o poate reprezenta decât o personalitate precum Michael Guest. Fostul ambasador, care s-a mutat de la Washington în California, face agricultură la scară mică, deoarece deține o fermă unde a început cultivarea sistematică a lavandei. „Învăț totul, inclusiv cum să fac un sistem de irigare,  pentru că aș vrea să scoatem o linie de produse de aromaterapie sau ingrediente culinare, încă mai căutăm nișa potrivită”. Pentru ca ferma să ajungă însă un small business, cu o recoltă semnificativă, trebuie așteptat al treilea an.  Și în cazul lavandei, ca și în diplomație, rezultatele se văd pe termen lung.

Sursa: forbes.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here