Remedii naturale pentru o fiere leneșă

0
548

dischinezia biliarăDischinezia biliară este o afecţiune a veziculei biliare. Aceasta înmagazinează bila eliberată de ficat (secreţia externă hepatica) şi o transportă în intestinul subţire unde contribuie la descompunerea (digestia) grăsimilor rezultate din timpul mesei. Bila trece în vezica biliară prin canalul biliar comun pe care îl are cu intestinul subţire. Dacă această substanţă nu este secretata de vezica biliară sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va reajunge în vezica, fapt ce duce la dischinezie biliară. 

Atunci când o persoană se hrăneşte, un hormon cunoscut sub denumirea de colecistochinina este secretat de celulele din intestinul subţire. Acesta este legată de receptorii distribuiţi la nivelul muşchilor veziculei biliare şi determină contracţii ale acesteia. Apoi, bila este golită din vezica biliară şi se deplasează spre intestinul subţire. Dacă un pacient suferă de dischinezie biliară, vezica nu se poate contracta într-un mod corespunzător.

Către sfârşitul canalului biliar comun există trei muşchi care formează sfincterul Oddi. În acţiunea prin care contractă vezica biliară, hormonul colecistochinina leagă receptorii la sfincterul Oddi şi face că aceşti muşchi să se relaxeze. Bila se scurge apoi în intestinul subţire. În cazul în care sfincterul Oddi nu funcţionează corespunzător, bila nu va trece prin canalul biliar comun şi va rămâne în vezica biliară.

Cauze și simptome

Dischinezia biliară, este deseori, un simptom al unor boli, decât o afecţiune în sine. Poate semnala existenţa unor pietre la vezicula biliară, pancreatita sau alte tulburări care ar putea necesita intervenţie chirurgicală. Cu toate acestea, simptomele pot fi induse şi de către consumul a anumitor tipuri de alimente. Inflamaţia cronică, poate fi o altă cauză.

Stresul este un factor de risc semnificativ. Unele teorii considera că disfuncţia receptorilor dopaminei pot declanşa dischinezia biliară. Este posibil ca funcţia colecistului să fie deteriorată şi să nu primească semnalele adecvate de la creier atunci când bila ajunge spre vezicula biliară.
Semnul cel mai evident al bolii îl reprezintă durerea ascuțită, crampele intermitente localizate în partea de jos, sub coasta dreaptă.

Cu toate acestea, sunt foarte mulţi bolnavi care nu au nici un simptom. Alţii pot simţi doar un vag disconfort sau o durere surdă în această zonă. Cel mai des, durerea apare la aproximativ 40 de minute după ce pacientul a consumat o masă bogată în grăsimi. Poate să apară greață şi rareori vărsăturile.

Diagnostic, factori de risc și tratament

Cele mai multe tipuri de tulburări ale veziculei biliare au simptome similare. Un diagnostic diferenţial extensiv este necesar pentru a exclude alte afecţiuni, cum ar fi cancerul sau calculii biliari. Medicul va solicita, de obicei, teste de sânge şi examen ecografic. În cazul în care rezultatul investigaţiilor este negativ, se vor face alte analize sau ecografii pentru a se evalua funcţia veziculei biliare.

Dacă este cazul unei investigaţii amănunţite, se va face procedură numită colecistografie. Aceasta presupune injectarea unei substanţe în sânge, care va fi transportată de celulele ficatului, iar traseul ei va putea fi urmărit prin realizarea unor radiografii realizate periodic.

Deşi există mai mulţi factori de risc destul de puţini dintre aceştia sunt specifici. Obezitatea, vârsta şi sexul sunt factorii cunoscuţi. Femeile în vârstă, care sunt supraponderale sunt mai susceptibile de a suferi de dischinezie biliară decât bărbaţii. De obicei, tratamentul implica colecistectomia laparoscopica (eliminarea completă a veziculei biliare).

Dischinezia biliară – Remediile pe bază de plante

Tratamentul dischineziei biliare se face prin tonifierea sau relaxarea veziculei biliare şi prin reglarea secreţiei biliare a ficatului.  Există o serie de plante cu acţiune coleretica şi efect colagog (contribuie la contracţia veziculei biliare pentru evacuarea bilei în duoden).

1. Anghinare

Din această plantă, cu efect colecistokinetic foarte bun, se pot face ceaiuri. Totuşi, gustul este destul de amar, fapt pentru care mulţi oameni evita să le bea. Lichidul obţinut se consuma cu înghiţituri mici, neîndulcit, dimineaţa pe stomacul gol. Apoi, pacientul va sta pe partea dreaptă aproximativ 30 de minute, pentru că ceaiul să aibă efect maxim. Alternativa ar fi administrarea de capsule cu anghinare, pe care le puteţi lua cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă.

2. Coada șoricelului

infuzia poate avea un gust uşor dulceag, în opinia unora. Beţi o cană de ceai din această plantă cu o jumătate de oră înainte de mesele principale pentru a stimula evacuarea bilei. Infuzia se prepară dintr-o lingură de plantă uscată, la o cană de apă clocotită. Acoperiţi şi lăsaţi lichidul neatins timp de 5 minute. Acesta este un ceai extrem de benefic şi pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric şi duodenal, hepatită, balonare abdominală, greaţă şi pierderea poftei de mâncare.

3. Păpădia

Este una din cele mai eficiente plante pentru drenarea ficatului şi evacuarea bilei în circuitu digestiv. Stimulează într-un mod excelent activitatea ficatului. La o cană se vor folosi 2 linguriţe de plantă. Se beau 2-3 căni pe zi. Puteţi urma o cură cu tulpini de păpădie, proaspete (10-15 tulpini pe zi) dacă suferiţi de dischnezie biliara sau de hepatita.

4. Sunătoare

Consumul uleiului sau a ceaiului din această plantă ameliorează dischinezia biliară. Infuzia se prepară prin adăugarea de o linguriţă de plantă mărunţita la o cană de apă clocotită. Se acoperă şi şi se serveşte peste 15-20 de minute, după ce se strecoară. Pentru tratarea colecistului leneş (dischineziei biliare hipotona) se beau 2-3 căni de ceai neîndulcit pe zi sau se ia o linguriţă de ulei de sunătoare după fiecare masă. Planta are şi rol în stimularea funcţiei hepatice şi este benefică în ameliorarea gastritelor şi hiperacidităţii gastrice.

5. Rostopasca

Diminuează durerea cauzată de contracţiile veziculei biliare. Beţi o cană de infuzie de rostopasca, treptat, pe parcursul unei zile (o linguriţă de plantă la o cană de apă).

Alte recomandări

– Pentru că dischinezia biliară poate fi declanşată de sistemul nervos, încercaţi să fiţi calm, cel puţin până se ameliorează durerea.
– Luaţi 4-5 mese regulate pe zi şi evitaţi grăsimile şi alimentele grele.
– Evitaţi alimentele prăjite, sosurile şi tocanele; preferaţi-le pe cele fierte sau coapte.
– Renunţaţi la fumat şi încercaţi să nu aveţi un stil de viaţă sedentar.
– Pentru evacuarea propice a bilei, este indicat, că după mese să vă întindeţi pe partea dreaptă timp de 30 de minute.

Dieta în caz de dischinezie biliară nu este foarte strictă. Trebuie doar să evitaţi alimentele nepotrivite pentru dvs.

Sursa: sfatulmedicului.ro

Descoperiți și alte remedii la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here