Doarme pentru amândoi – Schimbări ale somnului în timpul sarcinii

0
132

Pregnant-Sleeping-on-BackSarcina poate fi o experiență obositoare pentru corpul femeilor. Atât disconfortul  fizic, cât și stresul emoțional cauzat de viitoarele schimbări în viața personală și de familie pot cauza probleme cu somnul și face o femeie să stea trează noaptea, titrează livescience.com. Senzațiile de oboseală sunt simptome acuzate des în primul și al treilea trimestru de sarcină. Toate femeile sunt surprinse de cea din primele luni, confirmă Kathy Lee, profesor de nursing la San Francisco University of California, care s-a ocupat cu studiul efectelor somnului asupra sarcinii. Femeile știu de grețurile de dimineață de la începutul sarcinii, dar multe mămici la prima sarcină spun că n-au avut idee cât de obosite se pot simți adesea în această etapă, afirmă același specialist.

Așa cum o femeie însărcinată ar trebui să mănânce pentru doi, ea ar fi bine să știe să doarmă pentru doi.

Condiția ei afectează atât calitatea, cât și cantitatea somnului. Pe măsură ce corpul trece prin schimbări, viitoarele mămici ar trebui să petreacă în pat cel puțin opt ore pe noapte, astfel încât să doarmă șapte din ele, altfel vor acuza în timpul zilei oboseală, iritabilitate și lipsă de concentrare. Unul din studiile doamnei Lee, publicat în American Journal of Obstetrics ang Gynecology, concluzionează că femeile aflate la prima sarcină care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte și lucrează 10 ore sau mai mult sunt de 4,5 ori mai predispuse să nască prin cezariană.

Motivele exacte pentru simptomele de epuizare din timpul sarcinii rămân a fi cercetate în continuare, dar cele principale sunt hormonii, schimbările fizice și factorii emoționali. Nivelul crescut al progesteronului face ca femeia s-și încetinească ritmul zilnic, să se înmoaie, fapt pentru care unele doamne se consideră obosite. Creșterea în greutate și acumularea de lichide în organism, precum și ritmul cardiac crescut, induc o senzație de oboseală. În plus, sentimentele de entuziasm și anticipare a nașterii unui copil, precum și grijile cu privire la sarcină și nașterea propriu-zisă pot obosi o persoană.

În primul trimestru al sarcinii, hormonii care conduc la vezică devin leneși, ceea ce produce urinări dese în timpul nopții.

Medicii recomandă consumul a mai puține lichide seara și compensarea printr-o bună hidratare în timpul zilei. Nu se recomandă împuținarea lichidelor, deoarece s-ar ajunge la constipație și umflături, probleme comune în timpul sarcinii.

Pentru a evita grețurile matinale, unele femei consumă biscuiți sau cereale uscate înainte de a se da jos din pat. Senzațiile de căldură sau nădușeală se datorează și ele ritmului metabolic crescut și pot fi ameliorate prin prezența unui ventilator, al cărui sunet poate prezenta avantajul acoperirii altor zgomote din cameră, cum ar fi sforăitul soțului. Puișorul de somn de după-amiaza este binevenit, atâta vreme cât nu împiedică femeia însărcinată să doarmă noaptea.

Al doilea trimestru de sarcină

Femeile consideră al doilea trimestru de sarcină foarte comod. Toate se normalizează, schimbările încetinesc ca ritm dar pot apărea crampe ale picioarelor noaptea, mai ales pe fondul anemiei, deficienței de fier, dar și furnicături neplăcute în aceeași zonă anatomică. Senzația de arsuri la stomac este un neajuns al perioadei, dar greu evitabilă pe fondul creșterii uterului în dauna stomacului. Remediile constau în somnul pe partea stângă, cu genunchii îndoiți, ridicarea părții superioare a patului, dacă este posibil, sau un număr mai mare de perne pentru înălțarea capului și atenuarea senzațiilor de aciditate. Visele bântuie memoria mămicilor în această perioadă, însă nu mai mult decât în altele; de fapt, trezindu-se noaptea, cresc șansele lor de a le ține minte.

Al treilea trimestru de sarcină

În al treilea trimestru, poziția de dormit nu mai contează așa de mult, importantă este odihna, rămâne însă recomandată cea pe partea stângă și de evitat somnul pe spate, cu fața în sus, din cauza multiplelor inconveniente asupra circulației și nervilor spinali pe care le produce un fetus greu. Pernele au iarăși rolul lor, una la spate, pentru susținere, una între picioare și una sub burtică. Sforăitul apare mai des în această perioadă pe fondul creșterii în greutate și congestiei nazale.

Sperăm că aceste informații vor aduce câteva lămuriri mămicilor aflate în timpul sarcinii, precum și un plus de înțelegere familiilor lor asupra schimbărilor prin care acestea trec în săptămânile premergătoare aducerii pe lume a bebelușilor.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here