Doi ierarhi au slujit la hramul Mănăstirii Bistrița

0
210

De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae Condrea, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi au slujit vineri, 15 august 2014, la Mănăstirea Bistrița, din județul Neamț, care și-a sărbătorit hramul. 

SONY DSC

Galerie Foto

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae au oficiat ieri, 15 august 2014, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bistriţa din judeţul Neamţ, care şi-a serbat hramul.

Cei doi ierarhi au fost înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul slujitorilor a făcut parte şi pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ. Alături de obștea de călugări, la slujba arhierească au luat parte credincioși din satele învecinate dar și din alte localități.

SONY DSCÎnainte de Sfânta Liturghie a avut loc slujba de binecuvântare a unei fântâni de apă și a unui lumânărar, recent restaurate și construite, care se află în incinta mănăstirii. ”Am săvârșit slujba de binecuvântare pentru această fântână, reînoită și restaurată și pentru spațiul destinat lumânărilor pe care dumneavoastră le aprindeți, ca semn al luminii pe care doriți să o mențineți aprinsă”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei l-a prezentat credincioșilor pe Înaltpreasfințitul Nicolae, care s-a aflat în Moldova pentru două zile, acceptând invitația de a săvârși Sfânta Liturghie alături de Înaltpreasfinţia Sa de ziua hramului cel mare, pe care voievodul Alexandru l-a așezat ca temelie pentru ctitorirea și dăinuirea mănăstirii Bistrița.

Aplecare spre tradiţiile Bisericii

SONY DSC

Înaltpreasfințitul Nicolae Condrea

Cuvântul de învăţătură rostit de Arhiepiscopul ortodox român celor două Americi, a amintit celor prezenţi semnificația sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: ”Sărbătoarea închinată Adormirii Maicii Domnului este ultimul praznic împărătesc al Anului bisericesc. Dacă dorim să înțelegem semnificația acestei sărbători trebuie să ne aplecăm asupra tradițiilor Bisericii noastre, pe care o descoperim în sfintele slujbe din această sărbătoare și prin icoana acestui praznic. În slujba Vecerniei și a Utreniei, pe care le-am împlinit aseară, descoperim minunea care s-a întâmplat, după rânduiala lui Dumnezeu, Maica Domnului fiind chemată în ceruri”. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la scopul vieții creștine, menţionând că împlinirea vieții pe pământ, este ”exprimarea dragostei către Cel care ne-a mântuit”.

SONY DSC

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan

La final a avut loc procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Sfintei Ana de la Mănăstirea Bistriţa. După Sfânta Liturghie, credincioşii au participat la o agapă frăţească, oferită de părinţii Mănăstirii.

Ctitorie voievodală din secolul XV

SONY DSCMănăstirea Bistriţa, zidită de domnitorul Alexandru cel Bun în anul 1406, este o mănăstire ortodoxă din judeţul Neamţ. Aşezarea monahală ocupă un loc deosebit între vetrele de credinţă ortodoxă şi de cultură românească ce înnobilează trecutul acestei ţări, numărându-se printre cele mai vechi ctitorii voievodale, adăpostind oseminte domneşti şi fapte de neuitat din istoria şi viaţa spirituală a poporului nostru. Fiind situată la aproximativ opt kilometri de oraşul Piatra Neamţ, în comuna Viişoara – Alexandru cel Bun, mănăstirea a dăinuit timp de peste şase veacuri la adăpostul pădurilor ce o acoperă, înfruntând, ca toate lăcaşurile noastre de credinţă şi cultură, greutăţile şi încercările istoriei.

Brînduşa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here