Doi ieşeni au primit titlul de „TEZAUR UMAN VIU”. Meseriile lor unice nu se învaţă în nicio şcoală

0
203

iesean_4c166e9240Doi ieşeni au fost recunoscuţi oficial drept păstrători ai tradiţiilor şi au primit titlul de „tezaur uman viu”. Programul a fost iniţiat de UNESCO şi este aplicat în România din anul 2009.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Constantin Curecheriu din localitatea ieşeană Sticlăria-Scobinţi este producător de măşti populare, iar Dumitru Ifrim din Schitu Stavnic este olar. Cei doi au fost propuşi pentru acordarea acestui titlu de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, iar astăzi merg la Bucureşti pentru a-şi ridica diplomele.

Constantin Curecheriu şi-a amenajat în propria ogradă un muzeu al satului, fiind totodată singurul producător de măşti şi costume de cerb din judeţ, scrie ziaruldeiasi.ro. La rândul său, Ifrim este considerat ultimul olar care fabrică ceramică utilitară prin metode tradiţionale.

Programul „Tezaure Umane Vii” a fost iniţiat de UNESCO şi se aplică în România din 2009. Se doreşte astfel recunoaşterea la nivel naţional a calităţilor persoanelor considerate creatoare şi transmiţătoare de tradiţii, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Titlul de „tezaur uman viu” este netransmisibil, iar în decursul unui an pot fi acordate maximum cinci astfel de titluri onorifice.

Candidatul la titlu trebuie să fie purtător, păstrător şi transmiţător de modele culturale tradiţionale şi să fie recunoscut atât de comunitatea locală, cât şi de cea ştiinţifică. Cei care au urmat vreo formă de învăţământ vocaţional sunt respinşi. Până acum au fost acordate 16 titluri de tezaur viu, cei doi ieşeni fiind singurii cu acest titlu din Moldova.

Sursa: EVZ.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here