Doina și dansul călușarilor, prezentate la Madrid în cadrul unui atelier de folclor românesc

0
220

imageResize (3)Doina și dansul călușarilor, parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității, potrivit UNESCO, au constituit sâmbătă subiectul celui de-al patrulea atelier de folclor românesc, organizat de Asociația România în cadrul proiectului ‘Se întâlnește dor cu dor’.

“Călușul oltenesc este mai mult decât un dans, este un ritual extrem de complex, fascinant, căci ai impresia că dansatorii levitează, că nu sunt legați cu nimic de pământ”, a explicat coordonatoarea proiectului Ica Tomi, în cadrul amplei prezentări făcute acestui obicei românesc. În plus, ea a adăugat că “doina este cântecul care exprimă cel mai bine sentimentele noastre”, pe parcursul unei discuții în care s-au ascultat și câteva doine românești.

Potrivit președintelui Asociației România, Miguel Fonda Ștefănescu, proiectul atelierelor de folclor românesc este unul ambițios și emoționant, totodată. “Obiceiurile și tradițiile sunt unele dintre cele mai frumoase manifestări ale acestui fel de cultură, cea populară”, a precizat el.

Proiectul, finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), este format din 11 ateliere, pe durata cărora participanții vor discuta și despre obiceiurile de nuntă, folclorul și tradițiile la aromâni, meglenoromâni și istroromâni, tradițiile și obiceiurile românești în comunitățile istorice, despre călușari și doine, despre tradiții și obiceiuri similare în spațiul european sau despre minoritățile etnice din România.

Pasionată de arta populară, de tradițiile românești în care “totul are sens și înțeles”, Ica Tomi crede cu putere că așa, prin intermediul unor astfel de ateliere, românii vor putea să se regăsească. “Atunci când ești departe de casă, intervine dorul, fie că suntem mai bine sau mai puțin bine primiți în țara gazdă; simți nevoia să te regăsești, să știi cine ești, de unde vii, aducându-ți cu tine reperele identitare”, după cum declara ea anterior pentru Agerpres, la demararea proiectului astfel coordonat.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here