Domnul ceartă pe cel care îl iubeşte

0
221

bolileOare toate bolile se datorează păcatelor noastre? Dacă, de obicei, aceasta este cauza, totuşi nu este singura. Există şi alte cauze.

Uneori Dumnezeu îngăduie o boală ca o pedagogie şi ca un mijloc de a-i sfinţi pe fiii Săi cei iubiţi. Potrivit celor spuse de Sfinţii Părinţi, există boală pe care îngăduie Dumnezeu pentru a fi încercaţi. Iar această încercare este trimisă pentru a ne arăta vrednici (de a fi fii lui Dumnezeu). Căci omul care nu este încercat de ispită rămâne fără experienţă şi necopt… Pe când cel care este ispitit în primejdii devine încercat. „Încercarea duce pe om la nădejde, iar nădejdea nu ruşinează pe cel care o are”. În aceste cazuri omul, prin răbdarea pe care o arată, dobândeşte răsplata cerească.

Stareţul Paisie Aghioritul, atunci când a fost întrebat de ce Dumnezeu unor oameni le dă multe încercări, iar altora nu le dă nici una, a răspuns: „Domnul ceartă pe cel pe care-l iubeşte.” Un tată, de pildă are opt copii. Cinci dintre ei stau lângă tatăl lor, iar trei pleacă de acasă şi nici nu se mai gândesc la el. Dacă cei care stau lângă el fac vreo neorânduială, tatăl lor îi trage puţin de urechi sau le dă o pălmuţă, iar dacă sunt cuminţi, îi mângâie şi le dă o ciocolată. În timp ce aceia care sunt departe nu primesc nici mângâiere, dar nici palmă. Tot astfel face şi Dumnezeu. Oamenilor care sunt lângă El şi celor care au intenţie bună, dacă greşesc puţin, le dă câte o pălmuţă şi astfel îşi achită datoria. Iar dacă le dă mai multe, ei depun în casieria cerească. Iar celor care sunt departe de Dumnezeu, El le dă ani îndelungaţi pentru a se pocăi.

Extras din “Bolile şi credinciosul”, ieromonahul Grigorie

 Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here