Legătura strânsă dintre Domnul Iisus și sufletul credincios

0
397
Domnul IisusCând Domnul Iisus este cu tine, toate sunt bune și toate sunt ușoare; când însă El nu este cu tine, toate ți se par grele.

Când Domnul Iisus nu se aude vorbind înlăuntrul tău, orice mângâiere e fără putere; când însă El îți spune doar un cuvânt, simți o mângâiere minunată. Oare Maria Magdalena nu s-a sculat de grabă din locul unde plângea, când i-a zis Marta: „A venit Învățătorul și te cheamă?” Fericit este ceasul când Domnul Iisus te cheamă de la lacrimi la bucurie duhovnicească! O, omule, cât ești de sterp și de rece fără Domunul Iisus! Cât ești de neînțelept și lipsit de pricepere, dacă dorești altceva decât pe El! Ah, a nu-L avea pe El este pagubă mai mare decât ai pierde toată lumea.

Ce poate să-ți dea lumea fără Domnul Iisus?

A trăi fără El este un chin de iad; a fi însă cu El este desfătare de rai. Dacă El este cu tine, nici un vrăjmaș nu-ți poate face rău. Cine-L află pe El, află o comoară neprețuită, chiar bunătatea bunătăților. Cine pierde pe Domnul Iisus, pierde nespus de mult, mai mult decât dacă ar pierde toată lumea. A trăi fără El este sărăcia săraciilor; a fi plăcut Lui este cea mai mare bogăție.

A ști cum să te porți cu Domnul Iisus este mare lucru și a nu-L depărta de tine este mare înțelepciune.

Fii smerit și iubitor de pace, și Domnul va fi cu tine. Fii evlavios și liniștit, și Domnul nu se va depărta de tine. Curând poți să-L depărtezi și harul Lui să-L pierzi, dacă începi să dorești după lucrurile dinafară. Și dacă-L depărtezi și-L pierzi, cine va mai fi atunci scăparea ta, și alt prieten ca El unde vei găsi? Nu te poți simți bine fără un prieten; și dacă Domnul Iisus nu va fi pentru tine cel mai bun prieten, vei fi trist și nemângâiat. Lucrezi ca un nebun, dacă-ți pui încrederea și-ți cauți bucuria în altcineva. Alege mai degrabă ca toată lumea să fie împotriva ta, decțt să întristezi pe Domnul Iisus. Drept aceea dintre toți cei ce ți-s dragi, Domnul Iisus să-ți fie cel mai drag.

Să iubești pe toți oamenii pentru Domnul Iisus; dar pe Domnul Iisus să-L iubești pentru El însuși.

Dintre toți prietenii, numai El este prietenul bun și credincios; de aceea pe El se cade să-L iubești mai pe sus de oricine și de orice. În El și pentru El, iubește pe prietenii și pe vrășmașii tăi, și roagă-te pentru toți, pentru ca toți să-L cunoască și să-L iubească. Nu dori niciodată să fii lăudat și iubit de oameni în chip deosebit, căci aceasta se cuvine numai lui Dumnezeu și altul ca El nu este. Nu dori ca altul să te aibă întâi pe tine în inima sa, căci locul dintâi se cuvine numai lui Dumnezeu; dar nici altul să nu ocupe acest loc în inima ta, ci Domnul Iisus să ocupe acest loc în tine și în orice om.

Fii curat și slobod înlăuntrul tău de orice legătură cu oamenii.

Trebuie să aduci pe altarul lui Dumnezeu inimă slobodă și curată, dacă vrei să guști și să vezi „ce bun e Domnul”. La aceasta nu vei putea ajunge niciodată, dacă nu vei fi chemat și atras de harul Lui, pentru ca, desfăcându-te de toate și părăsind toate, să poți fi unit numai cu El. Căci când harul lui Dumnezeu cercetează pe un om, atunci acel om poate toate; când însă harul se depărtează de la om, omul ajunge sărac, neputincios și parcă numai de pedepse are parte. Dar nici atunci să nu-ți pierzi curajul și să nu te lași pradă deznădejdii, ci să te pleci fără cârtire în fața voii lui Dumnezeu și, din dragoste pentru Domnul Iisus, să rabzi orice vine peste tine; căci după iarnă vine vară, după noapte ziuă și după furtună vremea bună și senină.

 „Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipograffia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here