Doriți să aveți un zâmbet sănătos, iată ce recomandă medicii stomatologi

0
175

dinti-frumosiCaria dentară s-a transformat încet, dar sigur, într-un flagel al vieţii moderne, fiind principalul factor responsabil de durerea dinţilor la orice vârstă. Pe măsură ce am trecut la o alimentaţie bazată pe produse procesate şi rafinate, în special zaharuri, incidenţa cariei dentare şi nevoia de plombe dentare (obturații dentare) a crescut exponenţial.

Şi totuşi, care sunt cauzele exacte ale apariţiei cariilor? Resturile alimentare rămase în cavitatea bucală alcătuiesc substratul alimentar necesar dezvoltării pentru cele 300 de specii bacteriene ce alcătuiesc flora bacteriană locală, cu rol major în apariţia şi dezvoltarea mecanismelor de formare a cariei dentare.

Sfatul dentistului pentru un zâmbet sănătos: Afecţiunea parodontală

Astfel, de la o simplă demineralizare reversibilă şi superficială a smalţului dentar se poate ajunge la o pierdere majoră de ţesuturi dure dentare, inclusiv micşorarea vitalităţii dintelui, prin afectarea pulpei (nervului), provocând astfel durere de dinţi.

Căria dentară poate evolua clinic rapid şi spectaculos: de la o coloratie a smalţului se poate ajunge la o pierdere masivă de substanţă dentară, cu afectare estetică şi masticatorie majoră. Căria poate evolua lent, fără durere, pe parcursul unei perioade îndelungate de timp, dar atunci când avansează apar dureri la stimuli fizici (rece şi cald) sau chimici (dulce, acru), explică pentru Ziare.com dr. Claudiu Lupaşcu.

Recomandarea noastră este să va prezentaţi la controalele periodice pentru a preveni apariţia cariilor. Tratamentul este unul mult mai simplu atunci când este făcut într-un stadiu incipient al cariei.

Iată care sunt primele semne care ar trebui să va îngrijoreze şi să va determine să va faceţi o programare la stomatolog: apariţia de coloraţii rezistente la nivelul dinţilor; coloraţii în zonele în care se întâlnesc dintîi (punctele de contact) şi pierderea translucidităţii smalţului; jenă dureroasă la masticaţie şi periaj într-o anumită zona dentară; durerea dinţilor la stimuli chimici (dulce, acru) şi fizici (rece, cald) care dispare după îndepărtarea stimulului; senzaţie de gust şi miros neplăcut (halenă) ce provine din zona interdentară, unde se întâlneşte şi smalt pigmentat; pierdere de substanţă dentară în diverse proporţii, însoţită de jenă.

Dacă va îngrijorează tratamentul cariilor dentare, trebuie să ştiţi că acesta nu este deloc unul complicat. Dintelui afectat de carie îi va fi restaurată funcţionalitatea pierdută (estetică, masticatorie etc.) printr-un tratament ce presupune îndepărtarea ţesuturilor dentare alterate cu ajutorul instrumentarului rotativ HI-TECH.

Cu turbinele şi piesele de mâna de ultima generaţie, zgomotele şi vibraţiile sunt reduse în intensitate, iar ţesuturile sunt protejate de supra încălzire prin şase jeturi de apă. Leziunile carioase minore pot fi îndepărtate şi cu ultrasunete.

Urmează dezinfecţia cavităţilor rezultate şi protejarea plăgii dentinare restante. În etapă restauratorie, se va reconstitui morfologia şi aspectul pierdut, pentru a reintegra estetic şi funcţional dintele afectat, prin obturatii dentare (plombe) sau încrustaţii dentare (obturatii create în laborator, pentru situaţiile în care pierderea ţesutului dentar este importantă din punct de vedere cantitativ).

Bineînţeles, situaţia se complică atunci când, din cauza cariei dentare, este afectată pulpă dintelui. Dacă ajunge să provoace durere de dinţi care persistă şi după încetarea stimulului declanşator, inflamatia pulpei dentare (nervului) este ireversibilă. În această situaţie, singură modalitate de tratament este scoaterea nervului şi efectuarea tratamentului de canal.

Orice altă abordare, inclusiv aşteptarea, poate provoca o durere de dinţi foarte mare. Deşi orice stomatolog îşi doreşte că pacienţii săi să aibă dinţi sănătoşi, dacă evoluţia cariei dentare a ajuns în acest punct, devitalizarea sau extracţia sunt singurele soluţii.

În acest context, devine esenţial că vizită la stomatolog să nu mai fie determinată de îngrozitoarele dureri de dinţi şi să se transforme în schimb într-o experienţă plăcută, profilaxia fiind cuvântul cheie.

Ce înseamnă profilaxie? Prevenire. Totul începe cu o metodă corectă de periaj şi de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavităţii bucale (periuţă interdentară, aţă dentară, apă de gură şi duşul bucal). În completare, vizitele periodice (cel puţin o dată la şase luni) la stomatolog trebuie să devină un obicei.

Cariile apar şi la sugari!

Este foarte important de subliniat că acest flagel al vieţii moderne, căria dentară, poate afecta la orice vârstă. De exemplu, o formă serioasă de carii la copii se regăseşte în rândul sugarilor, fiind numită şi carie de biberon. Această apare din cauza expunerii prelungite a danturii copilaşului la lichide cu un conţinut ridicat de zahăr, cum ar fi laptele, laptele praf, sucul de fructe şi alte băuturi îndulcite, precum ceaiul.

Şi în rândul copiilor mai mari căria este, din păcate, problema cel mai des întâlnită. Cariile neglijate ale dinţilor de lapte pot influenţă negativ dezvoltarea dinţilor definitivi, rezultând anomalii de formă, volum şi structura. Pierderea precoce a dinţilor de lapte va duce, din cauza lipsei de spaţiu, la anomalii ale erupţiei dinţilor definitivi (malpoziţiile sau înghesuirile dentare).

Totodată, cariile complicate ale dintiilor temporari pot avea repercusiuni în dezvoltarea generală a copilului prin alterarea funcţiei masticatorii. Şi, nu în ultimul rând, cariile dinţilor de lapte dau dureri şi creează disconfort copilului, ceea ce face imperioasă tratarea lor.

Dintii de lapte se pot căria la fel de uşor că cei definitivi, dar evoluţia cariei la copil este mai rapidă decât la adulţi. De aceea, recomandăm părinţilor să acorde atenţie sporită igienei orale a copiilor şi să elimine factorii de risc care pot produce carii pe dintîi de lapte şi, mai apoi, pe cei definitivi.

Pe cât se poate, ar trebui să se elimine dulciurile dintre mese sau înainte de culcare. Iar dacă părintele observă o nouă carie sau afecţiune bucală, atunci trebuie să apeleze la medicul pedodont (dentistul copiilor) pentru a se începe tratamentul cât mai repede.

Aveţi grijă de zâmbetul dumneavoastră, căci este cel mai de preţ accesoriu pe care îl puteţi avea!

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here