Dorul Omului

0
319

Într-adevăr, toată viaţa văzută a omului, viaţa sa în timp şi spaţiu, este întemeiata pe lucruri nevăzute, adică pe suflet, pe gândurile lui, pe conştiinţa lui.

1-neuron

În lumea realităţilor şi a faptelor văzute, omul se orientează prin gândirea lui şi cu ajutorul ei măsoară şi evaluează toate, măcar ca şi pentru el, ea este nevăzută. Încă şi mai natural şi mai logic este ca el să se orienteze prin ea în lumea realităţilor şi a valorilor spirituale.

 

Prin gândire omul este legat nu numai de lumea celor văzute, a realităţilor materiale, ci şi de lumea realităţilor spirituale

 

ganditorul_de_la_hamangiaNici cei mai extremişti senzualişti în teoria cunoaşterii nu pot tăgădui acest lucru.

Trebuie să recunoaştem că spiritul omenesc este un atelier minunat în care impresiile simţurilor se transformă insesizabil în gânduri

Din orice unghi s-ar apropia de realităţile materiale şi spirituale, observatorul atent al lumii simte în chip necesar prezenţa unei taine infinite în toate fenomenele. Acesta este tributul pe care orice gânditor îl plăteşte în mod obligatoriu tainei enigmatice a lumii.

3 -dorDesigur că orientarea în această lume enigmatică depinde de natura spiritului prin care se orientează omul. Iar natura lui, spiritul omenesc şi-o manifestă şi o dovedeşte în experienţa câştigată prin acţiunile lui.

Ori din întreaga experienţă decurge dorul omului şi al sufletului sau pentru infinit în toate manifestările lui: în cunoaştere, în viaţă, în experienţă.

Articol editat de Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi următarele articole