Două dintre lunile lui Saturn stau ascunse printre inele

0
140

fototapeta-wzor-0704O fotografie publicată de NASA dezvăluie două dintre cele 62 de luni ale lui Saturn, care sunt mai mult ascunse pentru telescopul pământenilor. Prometheus are 86 de kilometri în diametru, iar Pandora are 81 de kilometri în diametru. Acestea orbitează de-a lungul îngustului inel F al planetei.

Cei doi sateliți influențează cu atracția lor gravitațională forma inelului F, iar apropierea față de celelalte inele îi face să fie uneori mai greu de observat, părând să se ascundă printre acestea.

În fotografie Prometheus este luna aflată cel mai la stânga în planul inelului, aproape de centrul imaginii, în timp ce Pandora se află mai spre dreapta.

pia18334-1041

Perspectiva acestei fotografii este îndreptată spre partea neluminată a inelelor, de la aproximativ 0,3 grade sub planul inelelor. Fotografia a fost realizată în lumina vizibilă de camera sondei Cassini la 6 mai 2015, de la distanța de aproximativ 1,6 milioane de kilometri de Prometheus, la o scară de 10 kilometri/pixel.

Sateliții naturali ai lui Saturn sunt numeroși și diferiți, variind de la mici sateliți cu mai puțin de 1 kilometru diametru până la enormul Titan, care este mai mare decât planeta Mercur. Saturn are 62 de sateliți cu orbite confirmate, însă doar treisprezece dintre ei au diametre mai mari de 50 kilometri.

Misiunea Cassini-Huygens este un proiect comun la care participă NASA, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Agenția Spațială Italiană. Această misiune a început în 1997. Cassini a transportat o mică sondă de asolizare, Huygens, care în 2005 a asolizat pe Titan, cel mai mare dintre sateliții lui Saturn.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here