Două filme româneşti şi un proiect realizat în coproducţie, selectate la Festivalul de la San Sebastian

0
91

Două filme româneşti şi un proiect realizat în coproducţie cu România au fost selectate în trei dintre cele mai importante secţiuni ale Festivalului Internaţional de Film de la San Sebastian.

“Câinele japonez”, lungmetrajul de debut al tânărului regizor Tudor Cristian Jurgiu, va fi prezentat în premieră mondială în concursul Secţiunii Nuev@s Director@s, unde participă primul sau cel de-al doilea film realizat de un regizor/o regizoare, informează un comunicat al Institutului Cultural Român – Madrid remis AGERPRES.

Filmul “Poziţia copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, câştigător al Ursului de Aur la Festivalul de la Berlin, este unul dintre cele mai aşteptate filme din cadrul Secţiunii Perlas, în care festivalul oferă publicului posibilitatea de a viziona în premieră în Spania pelicule care au fost premiate la festivaluri internaţionale.

Cea de-a treia nominalizare, filmul “Canibal”, coproducţie Spania-România-Rusia-Franţa, semnat de spaniolul Manuel Martin Cuenca şi ai cărui protagonişti sunt cunoscutul actor spaniol Antonio de la Torre şi actriţa româncă Olimpia Melinte, concurează în Secţiunea Oficială a festivalului.

Actriţele Luminiţa Gheorghiu şi Olimpia Melinte, actorii Victor Rebengiuc şi Şerban Pavlu, regizorii Tudor Cristian Jurgiu şi Călin Peter Netzer, Tudor Giurgiu, regizor, producător şi director al Festivalului de Film Transilvania, participă la festival pentru a prezenta filmele selectate. Scenaristul Ioan Antoci şi producătorul Bogdan Crăciun completează echipa filmului “Câinele japonez”, alături de Andrei Butică, directorul de imagine al ambelor titluri româneşti din festival.

Proiectul realizat în coproducţie cu Libra Film se află printre cele patru titluri din preselecţia publicată de Academia spaniolă de film, care îşi dispută nominalizarea Spaniei la Premiile Oscar de anul viitor.

Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian este cel mai important eveniment cinematografic anual din Spania şi unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Ediţia 61 a festivalului, care se desfăşoară anul acesta între 20 şi 28 septembrie în Ţara Bascilor, găzduieşte cea mai semnificativă participare românească de până acum, potrivit comunicatului citat.

ICR Madrid colaborează cu Festivalul de la San Sebastian sprijinind participarea românească din cadrul acestei ediţii şi organizând o serie de evenimente şi întâlniri dedicate filmelor româneşti. Agenda de activităţii include numeroase proiecţii ale filmelor, prezentări şi discuţii cu publicul, iar în colaborare cu FNAC San Sebastian, ICR Madrid organizează o masă rotundă cu participarea echipelor filmelor româneşti şi moderată de Roberto Cueto, membru al comitetului de selecţie al festivalului.

Sursa: Agerpres

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here