Doi pictori de geniu

0
334
corneliu-baba-portret-de-copilIstoria umanităţii este plină de artişti grozavi şi extraordinari. Există două nume mari care au obţinut o faimă şi recunoaştere internaţionale. Doi pictori de geniu: Corneliu Baba, născut la 18 noiembrie 1906, la Craiova şi Claude Oscar Monet, născut la 14 noiembrie 1840, la Paris.

Corneliu Baba

BabaPortretist prin definire, Corneliu Baba a debutat studiul picturii în 1926, la Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Bucureşti, dar din păcate nu a obţinut nici o diplomă. Prima expoziție publică a sa a avut loc în 1934 la Băile Herculane. Cel care a văzut talentul uluitor al tânărului pictor a fost marele Nicolae Tonitza. Cu ajutorul său, pictorul Corneliu Baba şi-a continuat studiile la Iaşi, şi a primit o diplomă în Arte Frumoase în 1938. Apoi, în 1946, a fost numit profesor de pictură.

După schimbarea regimului politic din România, pictorul a fost arestat şi închis pentru scurtă vreme la închisoarea Galata din Iaşi. A fost suspendat din postul său de la facultate şi a fost mutat de la Iaşi în Capitală. Eliberat, pictorul a ţinut să mulţumească noului regim prin tablourile sale cu ţărani, oţelari şi alţi muncitori socialişti. În 1958, Baba a primit titlul de Maestru Emerit al Artelor. Pictorul a murit la 28 decembrie 1997.

Claude Monet

MonetClaude Monet este considerat pictorul de la care a pornit impresionismul. Acesta a luptat din greu pentru a deveni pictor, deoarece tatăl său, proprietar al unei băcănii, îşi dorea ca fiul să-i continue afacerea. Din fericire pentru el, Claude a fost lăsat să se înscrie la Şcoala de Arte din Le Havre. În această perioadă se întreţinea din vânzarea unor caricaturi, graţie cărora a şi atras atenţia unui pictor cunoscut în acele vremuri, de la care a învăţat cu adevărat să picteze.

Cu alte cuvinte, Claude Monet își definea în 1926 propria activitate la sfârșitul unei lungi existențe dedicate cu pasiune, picturii. El a rămas în istorie drept părintele fondator al mișcării impresioniste. Pe de altă parte, a inspirat o nouă poetică a momentului și a unei sensibilități formale. Se stinge din viață pe data de 5 decembrie 1926, fiind înconjurat de prieteni.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here