Dulceţuri de fructe…..știați că?

0
770

Dulceaţă de prune (renglote) verzigem-de-pruneIngrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 1 kg prune verzi (ren­glote), 100 ml zeamă de lămâie (cam de la 4-5 lămâi), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pen­tru 1 kg de fructe), 4-5 linguri limon­cello.

Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală prunele, se taie în două şi li se scot sâmburii. Se taie miezul mărunt şi se pune într-o cratiţă mare. Se mixează cam o treime din prune şi se adaugă zeama de lămâie şi zahă­rul.
2. Se pun fructele pe foc şi se fierb cu “bulbuci”, circa 3 minute, amestecând întruna. Se încorporează limoncelllo, se face proba de închegare, se toarnă dul­ceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Durata preparării: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceaţă de căpşuni şi pere

dulceata capsuniIngrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1,4 l fiecare): 500 g căpşuni, 5 pere bine coapte (circa 750 g), zeama a două lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală căpşunile, se curăţă şi se taie mărunt.
2. Se spală perele, se curăţă de coa­jă, se taie în patru şi se înde­părtează partea lemnoasă. Se taie miezul bucăţele şi se pune ime­diat într-o cratiţă mare, împreună cu zeama de lămâie. Se adaugă căpşunile şi zahărul.
3. Se pun fructele pe foc şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 4 minute, cu “bulbuci”, ames­tecând încontinuu. Se face testul de închegare, se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.
Timp de preparare: circa 1 oră.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceaţă de vişine şi pruneDulceaţă de pruneIngrediente (pentru 7-8 bor­cane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g vişine, 1,25 kg prune, zea­ma a două lămâi, 1 baton de va­nilie, 500 g zahăr gelifiant 3:1 (pentru 1,5 kg fructe).

Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală vişinele şi prunele şi li se scot sâmburii. Se taie miezul bu­căţele şi se pune într-o cratiţă mare şi înaltă.
2. Se adaugă zeama de lămâie şi pe urmă miezul de vanilie răzuit (şi batonul despicat în două) şi zahărul.
3. Se pun fructele pe foc şi, după ce dau în clocot, se lasă 4 minute să fiarbă cu “bulbuci”, amestecând întruna. Se îndepărtează batonul de vanilie şi se face testul de închegare. Se toarnă dulceaţa în borcane şi se înşurubează capacele.

Timp de preparare: 1 1/4 ore.
Termen de valabilitate: 6 luni.

Dulceaţă de caise şi agrişe

dulceata-de-caiseIngrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fiecare): 600 g caise, 500 g agrişe, 1/2 plic sare de lă­mâie (5 g), 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe), 2 linguri limoncello.

Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală caisele, se taie (se rup) în două, li se scot sâmburii şi se taie miezul bucăţele. Agrişele spălate şi curăţate se taie în patru. Se pun fructele într-o cratiţă mare şi înaltă, împreună cu zahărul şi sa­rea de lămâie şi se lasă să se pătrun­dă, acoperite cu capac, aproximativ o oră.
2. Se pun fructele pe foc şi după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă cu “bulbuci” circa 3 minute, ameste­când întruna. Se face testul de închegare.
3. Se încorporează limoncello, se toarnă dulceaţa fierbinte în borcan (până sus) şi se înşurubează capa­cele. Se răstoarnă borcanele cu gura în jos şi se lasă să stea 5 minute sprijinite pe capace. Timp de preparare: circa 1 1/4 ore; Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Dulceaţă de corcoduşe şi coacăze

corcoduseIngrediente (pentru 4-5 borcane cu capac, de 1/4 l fie­care): 750 g corcoduşe, 250 g coacăze roşii, zeama unei lămâi, 500 g zahăr gelifiant 2:1 (pentru 1 kg de fructe).
Mod de preparare:
1. Se pregătesc borcanele. Se spală corcoduşele, li se scot sâmburii şi se rupe miezul în două (sau în patru). Se spală coacăzele, se lasă să se scurgă şi se rup de pe ciorchini. Se pun fructele, împreună cu zahărul şi zeama de lă­mâie, într-o cratiţă mare şi înaltă, se amestecă şi se lasă o oră să se pă­trundă.
2. Se pun fructele pe foc şi, după ce dau în clocot, se lasă să fiarbă 3 minute cu “bul­buci”, amestecând întruna. Se face testul de închegare, se toarnă dulceaţa fierbinte în borcane şi se înşurubează bine capacele.
Timp de preparare: 45 de minute.
Termen de valabilitate: circa 6 luni.

Cărtica ˶Draga mea˝

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here