Dulceață de smochine verzi
Ingrediente:
1 farfurie adâncă de smochine verzi, 1 lămâie, 1 kg zahăr, 1 plic zahăr vanilat, 1 linguriță rasă scorțișoară măcinată, 1 bob de piatră vânătă, 3 pahare apă;
Mod de preparare:
Alegi smochine verzi de 2-3 cm, pe care le înțepi cu un cuțit și le lași în apă rece, pentru 10-15 minute.
Opărești smochinele și le lași în apă fiartă timp de 10 minute. Le scurgi și repeți operația de încă trei ori, iar în ultima apă pui piatră vânătă. La sfârșit le clătești de 2-3 ori în apă rece.
Din apa cu zahăr pregătești pe foc un sirop, iar când s-a legat pui smochinele bine scurse. Lași să fiarbă la foc mic, scuturând din când în când cratița.
Probezi dacă se leagă dulceața, apoi adaugi scorțișoara, zahărul vanilat și rondelele de lămâie și lași să mai dea în câteva clocote.
O pui în borcane călduță și o servești ca atare sau o folosești la prăjituri sau la ornat torturi.
Smochine – date generale
Smochinul este o specie cultivată din vechime, fiind menționat frecvent în Biblie. Este de origine din Asia sud-occidentală.
Sensibil la iernile geroase, smochinul aclimatizat la noi nu depășește 2-3 m înălțime, spre deosebire de cel care crește în bazinul mediteranean, care atinge uneori și 10 metri. Smochinii cresc sălbatic pe terenuri stâncoase și ziduri, acolo unde alte plante cresc cu dificultate. Ei produc un latex iritant.
Generațiile mai vârstnice își amintesc, poate, de plantațiile de pe insula Ada-Kaleh, astăzi înghițită de apele lacului de acumulare Porțile de Fier.
Din fructele lui, atât verzi, cât şi ajunse la maturitate, se prepară dulceţuri cu arome rafinate. Smochinul poate ajunge până la vârsta de 80 de ani și poate face chiar și trei recolte pe an. Există smochine albe, smochine regină, smochine negre și de primăvară. În România, cele mai folosite soiuri sunt cele care fac fructe roșii, galbene și verzi.
Mai multe rețete puteți găsi accesând acest link.
Jurnal Spiritual