Din bucătăria veche românească: Dulceață din cinci fructe și “Puiu Fricasse”

0
149

dulceață din cinci fructeVă propunem Puiu Fricasse și Dulceață din cinci fructe – două din rețetele bucătăriei vechi românești.

Potrivit Agerpres, ambele rețete au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Puiu ”Fricasse”

Taie puiul în bucăți și așază-le într’o cratiță cu 30-40 grame de unt, o ceapă și puțin cimbru. Acopere cratița după ce ai dat sare și pune pe un foc domol. Când puiul e aproape gata scoți cimbrul și ceapa, stropești cu puțină făină și amestecă iute. După 15 minute adaogi 4 linguri de apă rece și freacă fundul și păreții cratiței spre a deslipi ce s’a depus pe ei. Toarnă imediat peste puiu o jumătate pahar de smântână și 4 linguri de vin alb, să fiarbă încet. Să pâlpâie domol vreo 30 minute, presară piper măcinat atunci.

Dulceață din cinci fructe

Cantitățile și felurile de fructe:

  • 1.500 grame vișine
  • 1.500 grame fragi sau căpșune
  • 1.500 grame cireși
  • 1 kilograme coacăze
  • 1 kilograme zmeură
  • zahăr

Aceiași cantitate de zahăr cât toate fructele la un loc. Curăță fructele și scoate sâmburii. Ia jumătatea zahărului și topește-l în puțină apă pe foc domol. Când spuma a fost luată de pe sirop, pune cireșile și vișinile. Să fiarbă 20 minute, apoi adaogă fragi lăsând să fiarbă alte 10 minute. După acest timp răstoarnă într’o cratiță de pământ.

În alt vas strivește zmeura și coacăzele, stoarce-le foarte puternic într’o pânză spre a scoate zeama. Această zeamă pune-o în cratiță cu cealaltă jumătate a zahărului. Să se topească pe foc domol. Apoi să dea în clocot vreo 7-8 minute.

Trage de pe foc și toarnă printr’o sită deasă această fertură peste celelalte (cireșile și vișinile). Amestecă bine cu lingura de argint și trece în borcanele încălzite pentru ca să nu pleznească când pui dulceața caldă. După ce ai pus dulceața în borcane nu le acoperi 24 de ore, apoi pui deasupra o hârtie albă unsă cu glicerină, deasupra altă hârtie și legi cu sfoară, sau lipești hârtia cu albuș de ouă. Să păstrezi la loc uscat.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here