„O oală de lut este sănătatea unui om. Oala este ca pământul: curăţă “

0
394

Dumitru IfrimToată omenirea din Schitu Stavnic îl cunoaşte drept „Regele Olarilor“ pe Dumitru Ifrim care plămădeşte de mic lutul şi ridică din roată: „cea mai rezistentă ceramică utilitară“. Dumitru Ifrim îşi vinde oalele în târgurile din Moldova şi nu trece neobservat: le testează dansând sau urcându-se pe ele, relatează www.ziarulevenimentul.ro

Satul „îl respectă”

Totul a început ca o aventură în mijloc de săptămână, când câteva persoane s-au decis să meargă în căutarea lui. Ajunşi au întrebat din om în om de Dumitru Ifrim: „Aaa, «Regele»!? Păi casa lui e pe deal! Oale căutaţi? El le face pe cele mai rezistente. Mai sunt şi alţi olari pe aici, dar cele mai bune sunt la el “, spune una dintre femeile care îi ajută să ajungă în poarta lui Dumitru Ifrim.

Povestea ”omului-lut”

Pe „Rege“ l-au găsit în grădină. Aşezat în faţa roţii, sub poliţele cu oalele pământii şi-a început povestea, asemeni lutului ce urma să ia fiinţă din mâinile sale. „Începutul a fost greu, a fost foarte greu… Am muncit de mic. Aveam vreo 11 ani, căram lemne cu spatele pentru olari. Într-o zi am rugat un om din sat să-mi împrumute o căruţă şi mi-am adus lut. Am avut mare ceartă cu mama, că ea nu a fost de acord, dar nu m-am lăsat. Mi-am improvizat o roată şi am început să fac oale. La început le făceam mai strâmbe. Stricăm o oală de 3-4 ori până ieşea ceva. La 12 ani vindeam deja oale şi aduceam bani acasă; s-a mai liniştit şi maică-mea, dar până atunci îmi zvârlea oalele. De atunci lucrez oale… “, a povestit „Regele olarilor”

Aventura care i-a schimbat viaţa

Simte că aşa i-a fost scris: să fie olar: Făceam treabă la alţi olari doar ca să mă lase şi pe mine pe roată. Asta am în sânge de mic”.
A ieşit cu oalele spre lume. Le-a dus pe la porţile oamenilor pentru cereale sau bani; a ajuns cu ele la mai toate târgurile din ţară, în Cehia ori Republica Moldova. Face obiecte utilitare: oale de lapte, oale de borş ori pentru sarmale: Cei care ştiu proprietăţile unei oale de lut, nu renunţă la ea în gospodărie” spune „Regele olarilor”

De peste patru decenii şi jumătate de când dă viaţă argilei i-a învăţat toate tainele.

O oală de lut este sănătatea unui om. Oala este ca pământul: curăţă “. Spune că a testat puterea oalelor din lut şi niciodată nu a fost dezamăgit. „Orice mâncare faci în oală de lut iese cu alt gust, cu mult mai bun “, asigură meşterul.

Ce i-a adus soarta lui Dumitru Ifrim

Acum, „Regele “adună marfă pentru târgul de la Bârlad, spune că este chemat la mai toate evenimentele din Moldova, dar nu ajunge la toate, din diferite motive. Spune că nu a cumpărat niciodată oale de la alţi meşteri, dar a dat schimb, ca să poată face comparaţii: Pe ale mele mă pot urca cu picioarele, ale lor sunt de ornament.

Eu ştiu ce fac şi cât de rezistente sunt. Când mă duceam cu oale prin sate în schimb cu cereale trebuia să dovedesc oamenilor că obiectele sunt rezistente şi nu sunt sparte; trebuia să fac cumva, şi atunci mă urcam pe ele. Era cea mai bună probă că sunt rezistente”, mărturiseşte meşterul.

 Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here