Dumitru Prunariu. Știați că …

0
114

Dumitru Prunariu. Știați că …

Știați că…Dumitru Prunariu a fost al 103-lea om ajuns în Cosmos?

DumitruPrunariuNăscut la Braşov în 27 septembrie 1952, Dumitru Prunariu a sperat încă de mic să zboare, iată de altfel propria sa declaraţie din cadrul unui interviu: “De mic copil mi-am dorit să zbor.

Închideam ochii şi simţeam că plutesc peste munţi, văi, descopeream lumi noi.

M-au fascinat întotdeauna abisul albastru şi înălţimile infinite “.

Mai întâi s-a apropiat de visul său construind planoare şi avioane la Clubul de aeromodelism din Braşov, la vârsta de 17 fiind chiar premiat la concursul de creaţii tehnice “Minitehnicus”.

Şi-a urmat visul studiind ingineria aeronautică la Facultatea de Inginerie Aerospaţială din cadrul Politehnicii din Bucureşti pentru ca apoi să se întoarcă la Braşov pentru a lucra la Întreprinderea de Construcţii Aeronautice IAR Ghimbav.

În 1977 a fost anunţată începerea selecţiei pentru programul sovietic de zboruri cosmice Intercosmos, program la care, alături de URSS, participau ţări din blocul socialist. Dumitru Prunariu, care în acea perioadă îşi satisfăcea stagiul militar la Şcoala de ofiţeri de rezervă aviaţie de la Bacău, s-a oferit voluntar să participe la selecţie. Testările făcute la nivel naţional au redus numărul candidaţilor de la câţiva zeci la şase, apoi la trei: Dumitru Prunariu, Dumitru Dediu şi Cristian Guran. Aceştia au plecat în martie 1978 către Moscova unde au fost supuşi unor noi teste din partea specialiştilor ruşi iar cei doi Dumitru au fost păstraţi pentru un program de pregătire de 3 ani la Centrul de pregătire a cosmonauţilor “Iuri Gagarin”.

Dintre cei 20 de cosmonauţi participanţi la programul Intercosmos (cosmonauţi provenind din URSS, Bulgaria, Ungaria, România, Cehoslovacia, Polonia, Republica Democrată Germană, Cuba, Mongolia şi Vietnam), Dumitru Prunariu a fost singurul cosmonaut care a terminat testările decisive şi examenele având calificative maxime, drept pentru care a fost desemnat să participe la misiunea Soyuz 40 alături de rusul Leonid Popov, acesta aflându-se la al doilea zbor în spaţiu.

În seara zilei de 14 mai 1981, Soyuz 40 a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur, în mai puţin de 9 minute naveta spaţială ajungând la 220 de kilometri altitudine şi certificând prima (şi singura) ieşire a unui român în spaţiu.

Dumitru Prunariu devenea al 103-lea om care ajungea în Cosmos.

Misiunea a durat 7 zile, 20 ore şi 42 minute, timp în care naveta a înconjurat Pământul de 125 de ori, parcurgând nu mai puţin de 5.260.000 de kilometri la o viteză de 28.500 kilometri pe oră.

În cursul misiunii Dumitru Prunariu şi Leonid Popov au efectuat experimente ce au vizat studiul câmpului electromagnetic al Pământului şi influenţa lui asupra organismelor vii, dar şi acumularea de informaţii utile utile în domeniile astrofizicii, tehnologiei cosmice şi fizicii nucleare.

Sursa: stiati.ca

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here