Dumnezeu vrea ca omul să fie îndreptat prin om

0
145

Praying hands on an open bible– Părinte, atunci când mă confrunt cu o problemă și mă rog în acest sens,  cum voi înțelege care este voia lui Dumnezeu?

– Voia lui Dumnezeu nu se află așa. Este mai bine să întrebi atunci când ai vreo problemă. Nu cere vestire de la Dumnezeu, cât timp poți să fii sfătuit de un om, pentru că, altminteri, poți să fii înșelat.

Cineva s-a dus într-o biserică și stătea în fața catapetesmeii și se ruga: „Maica Domnului, oare să iau banii din cutie?” Iar gândul îi spunea: ”Ia-i”.  „Da, o să-i  iau”, a zis, și a luat banii. O dată, de două ori, de trei ori, până când un epitrop și-a făcut probleme. „Ce se întâmplă?” gândea.  Cineva trebuie că ia banii, și a început să urmărească.  Și ce să vadă? Peste puțin timp a venit acela și a repetat aceleași lucruri: „Maica Domnului, să iau bani din cutie?” … „Da, o să-i iau” si-a spus acela. Astfel l-a prins epitropul.

Întotdeauna, când este un om duhovnicesc pe care poți să-l întrebi, trebuie să-l întrebi. Când nu este om să-l întrebi –de pildă, te afli în pustie –, dar înlăuntrul tău există setea de ascultare, atunci Însuși Bunul Dumnezeu se face Starețul tău și te luminează trimitându-ți veste lăuntrică. Nu poți, să presupunem, găsi pe cineva care să-ți explice un loc din Sfânta Scriptură? Atunci te va lumina Dumnezeu și îl vei înțelege.

– Părinte, cum își va da seama cineva dacă un lucru care se întâmplă în nevoința sa este de la ispititor sau din propria neatenție?

– Va merge să întrebe.

– Adică singur nu își va putea da seama?

– Și dacă înțelege ceva, nu poate să fie sigur. Aici și unul care are experiență merge și  întreabă pe altcineva. Eu întotdeauna întreb pentru vreo problemă personală. Soluția mea, chiar și foarte înțeleaptă de ar fi, o consider cea mai mare prostie când e voarba de o problemă personală. Și nu mă duc la cineva care știe ce mă odihnește, ci la unul care nu știe. Vezi și un medic, ca să fie sigur că dă un diagnostic bun într-un caz greu, se sfătuiește cu un alt medic. Cu atât mai mult un student!

Oricât de duhovnicesc ar fi cineva și oricât de bine și-ar aranja și rezolva problemele singur, nu poate simți odihnă lăuntrică, pentru că Dumnezeu vrea ca omul să fie ajutat de om și să fie îndreptat prin om. Va rândui în așa fel Bunul Dumnezeu, ca să fie smerit omul.

Trebuie ca fiecare să-i spună duhovnicului gândurile și stările prin care trece, ca acesta să-l sfătuiască și să nu ia hotărâri de unul singur în probleme dificile, nici să înfrunte singur dificultățile pe care le întâmpină în lupta lui, făcând experiențe pe sine însuși, fiindcă ispita îl va zăpăci și îi va crea probleme. Unii merg până acolo, încât își pun ei singuri canon. Sunt foarte periculoase aceste lucruri.

Cel care nu are un duhovnic care să-l sfătuiască în călătoria lui duhovnicească, încurcă drumul, se istovește, întârzie și va ajunge cu greu la destinația sa. Dacă își dă singur soluție la problema lui, oricât de înțelept ar fi, fiindcă este mișcat de încrederea în sine și de mândrie, rămâne întunecat. Or, cel care se smerește și se duce cu încredere și lepădare de sine la duhovnicul lui și-i cere părerea este ajutat și duhovnicul îi dă răspunsul corect.

Iată, atunci când vine cineva cu evlavie, cu gândul că eu sunt sfânt, deși eu sunt tinichea, am observat că simt înlăuntrul meu o schimbare și ceea ce spun nu mai este de la mine. Astfel, înțeleg limpede că acest om a venit cu evlavie și Dumnezeu, ca să nu-l nedreptățească, îmi dă mie această stare bună. În aceste cazuri, dacă este vorba de o problemă serioasă, Dumnezeu te vestește lăuntric  și atunci poți să-i spui ce se va întâmpla, când se va întâmpla și cum să înfrunte acea problemă.

”Nevoința duhovnicească ” – Părintele Paisie Aghioritul

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here