După 40 de ani… En garde!

0
155

Zoia 1Loreta Popa

Suntem în anul 2013. A trecut multă vreme de când muschetarii, eroii noştri, nu s-au mai întâlnit. De fapt, dacă ne gândim bine au trecut 40 de ani. D’Artagnan (Doru Stănculescu), rămas locotenent al muschetarilor, îşi doreşte gradul de căpitan, dar veghează şi asupra copilei sale, fiind principalul ei protector. Valentine (Zoia Alecu), fiica lui, are talente ascunse, cântă ca nimeni altcineva, mânuind chitara ca pe o spadă.

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike url=”http://bit.ly/18njFeZ” style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”] Aramis (Adrian Sărmăşan), misterios şi chips, este acum abatele d’Herblay, dar pare mai atras ca oricând de intrigi. Porthos (Mircea Vintilă), devenit un bogat senior de provincie, visează la titlul de baron, dar  a rămas acelaşi iubitor, plin de viaţă şi pus mereu pe şotii.

Athos (Nicu Alifantis), cel mai înţelept dintre muschetari, s-a retras la ţară şi pare preocupat numai de tot felul de lucruri. Va rezista legătura sufletească dintre ei grelei încercări a unui concert împreună după 40 de ani sau nu?

40 de ani de cântec sărbătoreşte Zoia Alecu, cea căreia i-a venit ideea acestui concert fără precedent. Apropierea sa muzicală, şi de suflet, de fraţii săi de arme, şi de scenă, a determinat-o să aleagă această soluţie pentru a marca momentul celor 40 de ani de când slujeşte chitara, poezia şi muzica.

301111_2191271825629_727601097_nLa 19 noiembrie, la Cinema Patria, de la ora 19:30, Zoia Alecu va susţine un spectacol aniversar  pe care l-a numit sugestiv „După 40 de ani”.

Inspirându-se din binecunoscuta poveste a lui Alexandre Dumas „După 20 de ani”, Zoia şi-a dorit ca acest moment important din cariera şi din viaţa ei să fie o frumoasă poveste muzicală despre prietenie, curaj, onoare şi devotament.

Vor lupta umăr la umăr „Toţi pentru unul şi unul pentru toţi pentru muzica folk” muschetarii Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Doru Stănculescu şi Adrian Sărmăşan, dar Valentine, femeia-muschetar care şi-a dovedit curajul, îndeplinindu-şi misiunea de artist, a chemat şi ajutoare de suflet, precum membrii trupei din care a făcut parte timp de 18 ani, Sfinx Experience, respectiv Crina Mardare, Mişu Cernea, Andrei şi Cristi Komaroni şi Lisarius.

1382792_611165752258912_1007102723_n nnCelor ce vor răspunde prezent la eveniment nu le va rămâne altceva de făcut decât să spună în cor “En garde!”

Cum i-a venit ideea acestui concert ne povesteşte Zoia Alecu. „Totul a început astă iarnă, când am stat de vorbă cu Dana Andronie. Mi-a spus: «Uite ai luat două premii frumoase, unul pentru piesa «Printre lupi», dat de Radio România, altul dat de All Music Awards, cu cel mai bun text în limba română. Ştiu că anul acesta vei împlini 40 de ani de carieră artistică, nu te-ai gândit să-i aniversezi?»

Sigur că m-am gândit, dar e destul de complicat, pentru că ştiu ce implică toată această aniversare. E un spectacol de mare anvergură, destul de greu de realizat. Ai nevoie de oameni care să se ocupe şi toate costă foarte mult până la urmă.

Dana a spus: «Eu vreau să mă ocup». Aşa am început să punem pe o foaie de hârtie pe cine vreau să invit, cine a însemnat şi înseamnă  foarte mult în cariera mea artistică. Aşa am ajuns la Nicu Alifantis cu care m-am lansat în aceeaşi zi la Cenaclul Flacăra, în 1974.

zoiaAm început să cânt în 1973, dar în 1974 abia am ajuns la Flacăra. După aceea m-am gândit la Mircea Vintilă, cu care m-am intersectat de foarte multe ori de-a lungul vieţii mele în diverse concerte, plus că avem o relaţie foarte frumoasă şi prietenească.

Nu a lipsit la nici un eveniment care a ţinut de mine sau de Adi Sărmăşan, un om cu o moralitate frumoasă. Apoi m-am gândit la Doru Stănculescu , el este mentorul meu spiritual, naşul muzical, el m-a dus prima dată pe scenă, la Club A şi Flacăra.

El este D’Artagnan, tatăl meu, eu jucând rolul lui Valentine, fiica lui. Apoi, pentru că timp de 18 ani am fost legată de Sfinx Experience,  şi cu oamenii aceştia am cântat pe multe scene din nenumărate ţări încă din 1986, m-am gândit că fără ei nu se poate.

133Sfinx Experience a derivat din trupa veche Sfinx înfiinţată în ’62. În Sfinx au cântat artişti excepţionali ca Dan Andrei Aldea şi Sorin Chifiriuc. În anii ’90, însă, Sfinx s-a scindat, liderii vechi ai Sfinx-ului au luat-o pe drumuri diferite.

Astfel, Mişu Cernea a creat Sfinx Experience şi trupa a avut 18 ani de turnee în toata Europa. De-a lungul timpului în Sfinx Experience au cântat mari muzicieni ca Paul Ciuci, Doru Căplescu, Laurenţiu Cazan, Alin Oprea, Adi Manolovici, dar trioul Mişu Cernea, Crina Mardare, Zoia Alecu a mers împreună timp de 18 ani.

REPRODUCERE ALECU-MARDARE-640W0193Eu am cântat cu Sfinx Experience din ’86 şi până ce trupa şi-a oprit motoarele. Ei vor face parte din recitalul meu şi mă vor acompania în recitalul meu aparte de ceilalţi invitaţi care se numesc muschetari. Ei sunt fraţii mei de arme, cărora le voi rămâne mereu recunoscătoare, chiar dacă nici Crina şi nici Mişu nu s-au văzut  îmbrăcaţi în costume de epocă.

Dar ideea cu cei patru muschetari a venit atunci când m-a întrebat prietena mea Irina, care este şi PR meu; «Te-ai gândit trebuie să dai un titlu acestui concert?». M-am tot gândit… După 40 de ani.

Aşa a sunat clopoţelul şi m-am amintit de «După 20 de ani» a lui Alexandre Dumas. Eu de ce nu aş scrie după 40 de ani în manieră proprie. Atunci am zis «En garde după 40 de ani» cu cei patru muschetari, plus domnişoara Valentine.

Am considerat că Porthos I se potriveşte foarte bine lui Mircea Vintilă, care are un umor, e mucalit, tot timpul e pus pe şotii, niciodată nu ştii dacă e serios sau e pus pe glumă, are faţa aceea de şoticar.

Este şi cel mai mare dintre noi, Porthos este cel mai înalt. Doru Stănculescu este tatăl meu spiritual şi atunci e D’Artagnan, un rol mănuşă. Athos, cel mai înţelept dintre noi şi cel care are un sac mare plin cu filosofii, cel mai serios, care pune la cale mereu câte ceva, i se potriveşte bine lui Nicu Alifantis.

Iar Aramis, cel mai cochet dintre toţi, tipul care are treabă mereu cu oglinda, preotul găştii, misterios, mi s-a părut foarte potrivit lui Adi Sărmăşan. Aş fi vrut să-I găsesc un loc lui Vasile Şeicaru, de care mă leagă foarte multe lucruri, dar s-a dovedit a fi ceva mai complicat.

525198_363521130432430_582512872_nEu cred că se simte o acută nevoie de spectacole de calitate, pe care oamenii să le ţină minte. Cred că e nevoie să retrezim gustul pentru cultură al românilor.  Sper să fie aşa. Am conceput un mic scenariu în aşa fel încât să nu le iau prea mult timp băieţilor aceştia care sunt  destul de ocupaţi, toţi au treburile lor, concertele lor.

E o aniversare de 40 de ani, coincide şi cu a lui Nicu Alifantis. Până acum trei luni a fost o chestie obişnuită. Mi-am spus apoi că toată lumea are aniversări, dar nimănui nu i-a dat prin cap să atingă puţin şi teatrul.

zoia4Nu a mers totul neted, nu a fost totul perfect, ca uns, dar câtă vreme ţelul nostru este unul comun şi avem gânduri bune care să ne susţină suntem siguri de succesul nostru. Împreună «Toţi pentru unul şi unul pentru toţi». Am înţeles că nu prea mai sunt bilete, aşa că sfătuiesc doritorii să se grăbească”, ne-a spus Zoia Alecu.

Evident, un asemenea spectacol eveniment nu poate fi ratat. Biletele se găsesc la Cinema Patria, Teatrul Național București, librăriile Cărturești, librăriile Adevărul, librăria Mihai Eminescu, magazinele Vodafone, Orange, Domo, Diverta, magazinele Inmedio semnalizate, magazinul Unirea (parter), stația de metrou Unirii 2, sau pe site-urile: www.vandbilete.ro, www.bilete.ro, www.myticket.ro, www.eventim.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here