După aproape 1.700 de ani de tăcere, un teatru antic a fost redeschis în Grecia

0
85

ancient_messeneUitat timp de a aproape 17 secole, teatrul din Messene, din sudul Peloponezului, a fost readus la viaţă în 3 august, printr-un concert special, informează Le Nouvel Observateur.

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]

[fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]Teatrul a fost abandonat de messenieni sub influenţa creştinismului (Epistolele Sfântului Pavel către messenieni), relatează Mediafax, citând publicația franceză.

Sub bagheta lui Vassilis Christopoulos, directorul Orchestrei Naţionale din Atena, un ansamblu de muzicieni a acompaniat doi artişti, soprana Cecilia Costea şi baritonul Dimitri Platanias.

Cu un repertoriu mai puţin grec, consacrat lui Verdi şi Puccini, la acest spectacol au fost aşteptaţi mii de spectatori în acest sit arheologic în general pustiu, care a constituit punctul final al Festivalului din Atena şi Epidaure 2013, însă, totodată, un nou început pentru unul dintre cele mai frumoase teatre din Grecia Antică.

Edificat după modelul teatrelor greceşti care se foloseau de declivitatea terenului, sprijit de un zid vast semicircular, magnificul teatru din Messene a fost construit pentru a primi 10.000 de spectatori sau pentru toţi cetăţenii oraşului cu ocazia unor reuniuni de ordin politic. Au rezistat până în zilele noastre doar câteva rânduri cu scaune din gresie, în faţa cărora se ridică scena dedicată marelui preot al templului lui Zeus care domina oraşul.

Ana Agrama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here