Durerea de picioare – ce este în neregulă

0
843

dureri picioareUneori, durerea de picioare are o cauză clară, cum ar fi o infecţie provocată de o ciupercă (piciorul atletului), bătături, hipercheratoză sau o unghie încarnată. Dar dacă disconfortul pe care îl simţiţi este pricinuit, pur şi simplu, de oboseală sau de nişte pantofi necorespunzători, cel mai bun prieten al dumneavoastră este probabil apa – caldă sau rece, cu sau fără extracte de plante -sau un masaj revigorant. Atunci când nu este nimeni în preajma dumneavoastră care să vă facă un masaj, continuaţi să citiţi – aici veţi găsi câteva metode care vă vor face să vă simţiţi mai bine.

Ce este în neregulă

Petreceţi în picioare aproximativ 80% din timpul cât nu dormiţi, iar în fiecare zi, în medie, un adult face între 8 000 şi 10 000 de paşi. Aşa că nu surprinde pe nimeni faptul că, din când în când, picioarele încep să vă doară. Aproape orice poate să provoace durere de picioare, inclusiv pantofi neadecvaţi, boli cum ar fi artrita sau diabetul zaharat şi o circulaţie deficitară.

Răsfăţaţi-vă picioarele cu apă şi uleiuri

– Pentru un tratament reconfortant şi stimulant pentru picioare, umpleţi un lighean cu apă rece şi un altul cu apă cât de caldă puteţi suporta. Aşezaţi-vă confortabil pe un scaun şi puneţi-vă picioarele în apa rece. După cinci minute, treceţi la ligheanul cu apă caldă. Repetaţi. Acest „hidromasaj” determină alternativ dilatarea şi contracţia vaselor de sânge de la picioare, stimulând circulaţia.

-Pentru a vă răsfaţă picioarele cu uleiuri esenţiale – un ritual care datează din vremurile biblice – umpleţi un lighean cu apă caldă şi adăugaţi două picături de ulei de mentă, împreună cu câte patru picături de ulei de eucalipt şi de rozmarin. înmuiaţi-vă picioarele timp de 10 minute.

-Dacă nu aveţi la îndemână uleiuri esenţiale, preparaţi o cană de ceai de mentă foarte concentrat şi adăugaţi-o în apă.

-Înmuiaţi-vă picioarele într-un lighean cu apă caldă în care aţi adăugat 15 g de tinctură de arnică. îmbunătăţirea circulaţiei sanguine are ca rezultat aproape instantaneu dispariţia durerii.

Magia masajului

-Din magazinele cu produse naturiste puteţi să cumpăraţi o rolă special concepută pentru masarea labelor picioarelor. Sau puteţi să vă rulaţi picioarele goale peste o minge de tenis sau de golf timp de câ teva minute.

-Pentru a prepara un ulei de masaj stimulator, combinaţi trei picături de ulei de cuişoare, despre care se crede că stimulează uşor circulaţia, şi trei linguri de ulei de susan. Amestecaţi bine ingredientele şi masaţi cu ele piciorul dureros. O altă reţetă necesită trei picături deulei de levănţică, o picătură de ulei de muşeţel şi o picătură de ulei de muşcată (Geranium) amestecat cu două linguriţe de ulei de măsline.

Ajutor către cei căzuţi

-Dispozitivele ortopedice gen talonetă ajută la reducerea durerii picioarelor, în special a celei provocate de platfus sau un arc plantar prăbuşit. Există modele ce pot fi personalizate ca dimensiuni pentru a se potrivi perfect pantofilor dumneavoastră – podiatrul poate să vă ia măsurile pentru pantofi.

Lucraţi puţin cu picioarele

-împrăştiaţi câteva creioane pe podea şi încercaţi să le luaţi cu piciorul. Acest exerciţiu este util pentru reducerea durerilor de picioare.

-înfaşuraţi-vă o bandă cauciucată în jurul degetelor unuia dintre picioare. Depărtaţi-vă degetele şi menţineţi extensia timp de cinci secunde. Repetaţi de 10 ori pentru a îndepărta durerea provocată de pantofi.

Vindecaţi-vă călcâiul

-Durerea în călcâi, în special cea care apare dimineaţa, ar putea să fie semnul unei fasciite plantare, o inflamaţie a benzii de ţesut gros care leagă calcaneul de baza degetelor. Pentru a ameliora durerea, trebuie să întinderi tendonul lui Ahile. Staţi la aproximativ un metru de un perete. Puneţi-vă mâinile pe perete şi mutaţi piciorul drept înainte cu genunchiul flexat. Menţineţi piciorul stâng drept, cu călcâiul pe podea. Ar trebui să simţiţi o uşoară întindere la nivelul călcâiului şi arcului piciorului. Menţineţi 10 secunde, schimbaţi partea şi repetaţi.

-Puneţi o pungă cu gheaţă pe călcâiul dureros timp de 20 de minute de trei ori pe zi.

-Cumpăraţi de la farmacie o protecţie pentru călcâi. Aceasta se potriveşte în pantof protejând călcâiul de loviturile constante.

Puterea profilaxiei

-Oricând aveţi nevoie să staţi într-un singur loc o perioadă mai în -delungată de timp – atunci când vă ocupaţi de un ghişeu la carnavalul liceului, de exemplu – staţi pe un covoraş cauciucat.

– Purtaţi încălţăminte specială pentru alergat oricând puteţi, nu doar atunci când alergaţi. Aceasta asigură un suport mai bun pentru picior şi o amortizare eficientă. Dacă nu doriţi să purtaţi încălţăminte pentru alergat, cel puţin alegeţi pantofi cu talpă groasă.

-Cumpăraţi-vă pantofi după-amiaza, atunci când picioarele au atins dimensiunile maxime. Dacă purtaţi branţuri, asiguraţi-vă că le luaţi cu dumneavoastră când mergeţi să vă cumpăraţi pantofi pentru a fi sigur că se potrivesc când le veţi pune.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Durerea ocazională nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Dar duceţi-vă la medic dacă vă este greu să mergeţi dimineaţa când vă treziţi, sau dacă zona dureroasă este inflamată sau decolorată. S-ar putea să aveţi un os fracturat, un tendon inflamat sau un nerv afectat, iar medicul dumneavoastră de familie vă va trimite la un specialist. De asemenea, mergeţi la medicul de familie dacă aveţi o senzaţie de arsură la nivelul picioarelor, care ar putea să fie un semn de diabet zaharat sau boală a tiroidei. În cazul în care deja vi s a pus diagnosticul de diabet zaharat, duceţi-vă imediat la medic dacă o tăietură, echimoză, veziculă sau o altă rană nu începe să se vindece după o zi.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here