„Ah, ce mă doare spatele!” Câţi dintre noi nu ne dorim oare să nu mai fie nevoie să pronunţăm aceste cuvinte? Pentru a scădea inflamaţia şi a mai reduce durerea, lăsaţi-o mai încet câteva zile şi luaţi nişte ibuprofen sau naproxen (cu reţetă). De asemenea, încercaţi şi soluţiile cu acţiune rapidă – în special gheaţa şi căldura – pentru calmare. Apoi, cât mai curând posibil, începeţi uşor să vă mişcaţi. în momentul în care durerea de spate se ameliorează, faceţi zilnic exerciţiile de încălzire şi întărire şi în patru până la şase săptămâni spatele dumneavoastră ar trebui să îşi revină la starea de dinainte.
La început gheaţă, apoi căldură
Gheaţa funcţionează foarte bine ca analgezic. Ea blochează temporar semnalele durerii şi ajută la reducerea inflamaţiei. De mai multe ori pe zi, puneţi un pachet cu gheaţă înfăşurat într-un prosop pe zona dureroasă timp de maximum 20 de minute. Puteţi folosi şi o pungă de mazăre îngheţată. Pe parcursul primelor zile de tratament acasă, aplicaţi tratamentul rece cât mai des posibil. Mai târziu, s-ar putea să doriţi să folosiţi gheaţa după ce aţi făcut exerciţii sau orice activitate fizică.
După aproximativ 48 de ore, treceţi la căldură umedă pentru a stimula circulaţia sângelui şi a reduce spasmele dureroase. înmuiaţi un prosop în apă foarte caldă, stoarceţi-1 şi apoi împăturiţi-l. întindeţi-vă pe abdomen cu perne sub glezne şi şolduri. Puneţi prosopul peste zona dureroasă, acoperiţi-l cu folie de plastic, apoi puneţi o perna electrică setată pe mediu peste acesta. Staţi aşa 20 de minute. Puteţi să repetaţi acest proces de trei sau patru ori pe zi, timp de mai multe zile.
Frecţionaţi pentru calmare
Cereţi soţului/soţiei sau unui prieten să vă maseze zona dureroasă. Dacă doriţi să folosiţi creme sau unguente comercializate ca „speciale pentru spate”, puteţi face acest lucru, dar aveţi grijă pentru ca aceste creme topice pot să irite pielea după câteva utilizări. Pentru puţin ajutor, introduceţi câteva mingi de tenis într-o şosetă, legaţi capătul şi rugaţi pe cineva să o ruleze în sus şi în jos pe spatele dumneavoastră.
-Folosiţi o alifie de tip vechi. Alegeţi o cremă care conţine metil, dietilamină sau glicol salicilat, precum Algesal cremă sau Finalgon.
Toate sunt similare şi au efecte calmante. Cremele, cunoscute ca revulsive stimulează terminaţiile nervoase, distrăgând atenţia creierului de la durerea reală. Atunci când le folosiţi, vă faceţi şi un masaj, iar presiunea exercitată de mâini împreună cu acţiunea de suprafaţă a alifiilor oferă un dublu beneficiu. (Atenţie! Nu folosiţi alifie dacă aţi pus pe zona respectivă şi o pernă electrică sau o compresă caldă.)
-Doctorul vă poate prescrie o cremă care conţine capsaicină – o substanţă producătoare de căldură, conţinută de ardeii chilii roşii. Aplicată pe piele, capsaicină eliberează din terminaţiile nervoase o substanţă neurochimică denumită substanţa P. Cercetătorii au descoperit că substanţa P este esenţială în transmiterea senzaţiei de durere la creier, aşa că atunci când există mai puţină substanţă P în circula-ţie, durerea este redusă. S-ar putea să fie nevoie să folosiţi capsaicină mai multe săptămâni înainte să îi simţiţi în totalitate efectul. Dacă vă irită pielea, întreruperi utilizarea. (Notă. Aceste creme pot fi eliberate doar cu reţetă.)
Încercaţi analgezicele din plante
-Luaţi până la 500 mg de bromelaină de trei ori pe zi pe stomacul gol. Extrasă din ananas, această enzimă stimulează circulaţia, reduce inflamaţia şi ajută organismul să reabsoarbă subprodusele inflamaţiei. Pentru a obţine un puternic efect terapeutic, sunt necesare cel puţin 2 000 UCL (unităţi de coagulare a laptelui) pe gram. (Atenţie! Pentru că bromelaină este o substanţă care subţiază sângele, trebuie să fie evitată de persoanele care iau medicamente anticoagulante.)
-Încercaţi o capsulă de 250 mg de valeriană de patru ori pe zi. Unii oameni de ştiinţă susţin că ingredientul activ din această plantă interacţionează cu receptorii din creier, având un efect sedativ. Deşi sedativele nu sunt recomandate în general, valeriana este mult mai slabă decât orice produs farmaceutic. (Valeriana poate fi consumată şi ca ceai, dar mirosul este aşa de puternic – asemănător cu cel al şosetelor de spori; folosite – încât sunt de preferat capsulele.)
Îmbunătăţiţi-vă postura
Căutaţi întotdeauna postura care vă solicită cel mai puţin spatele, staţi drept, cu greutatea egal distribuită pe ambele picioare. Înclinaţi-vă pelvisul spre înainte, apoi spre înapoi, exagerând mişcarea. Apoi staţi într-o poziţie care vi se pare cea mai confortabilă. Acum ,”înaintaţi in sus” pe spate, concentrându-vă pe câte o zonă o dată. Începeţi cu zona de la talie, apoi cu zona pieptului, iar în final cu cea a gâtului şi umerilor. încercaţi să determinaţi în ce poziţie vă simţiţi cel mai confortabil şi care este mai puţin stresantă. Aceasta este poziţia pe care trebuie să o menţineţi atunci când staţi în picioare, mergeţi şi începeţi sau încheiaţi orice exerciţiu.
Atunci când dormiţi, staţi întins pe spate sau pe o parte (cu excepţia cazului în care suferiţi de sciatică). Dacă vă simţiţi mai confortabil pe spate, puneţi-vă o pernă sub genunchi şi sub cap pentru a micşora presiunea exercitată asupra spatelui. In cazul în care preferaţi să dormiţi pe o parte, puneţi-vă o pernă între picioare. Dacă suferiţi de sciatică, poziţia recomandată este întins pe abdomen.
-Dacă vă place să staţi ridicat în pat pentru a citi sau pentru a vă uita la televizior, cumpăraţi o bucată mare de material spongios care să vă susţină partea superioară a corpului într-o poziţie confortabilă. Pentru şi mai mult confort – şi pentru a vă menţine gâtul în poziţia potrivită – folosiţi o pernă pentru gât din material spongios sau una gonflabilă atunci când staţi ridicat.
Atunci când staţi pe un scaun la birou sau acasă, ţineţi-vă picioarele drepte pe podea, cu şoldurile uşor mai ridicate decât genunchii. Folosiţi un suport pentru zona lombară. Acesta este un cilindru din material spumos de lungimea scaunului care are un diametru de aproximativ 12 cm. Puteţi să improvizaţi unul folosindu-vă de un prosop rulat, dar versiunea din spumă este mai uşoară, mai uşor de poziţionat şi în general are chingi cu care să poată fi ataşată de spatele scaunului.
-Încercaţi să evitaţi pe cât posibil automobilul, dar dacă trebuie sa conduceţi, puneţi-vă o pernă de spumă la spate.
-Dacă sunteţi obişnuit să umblaţi cu portofelul în buzunarul de la spate, scoateţi-l atunci când staţi jos. Chiar dacă vi se pare a fi doar o mică denivelare, este suficient de mare pentru a vă înclina spatele, scoţând coloana din aliniere.
Ameliorare rapidă din partea medicului
Medicii obişnuiau să prescrie relaxante musculare pentru a oferi o ameliorare rapidă a durerilor de spate, dar aceste medicamente sunt rareori prescrise acum. Ele tind să creeze senzaţia de oboseală şi contribuie la reducerea tonusului muscular şi a coordonării, lucruri care sunt exact opusul a ceea ce v-aţi dori de la calmarea durerii
de spate. Astăzi, dacă faceţi o vizită medicului de familie sau la spital este mult mai probabil să vi se ofere un scurt curs de explicare a modului în care analgezicele foarte puternice sau medicamentele antiinflamatorii pot fi folosite pentru stoparea spasmelor musculare şi ameliorarea durerii.
Încercat
în trecut, cataplasmele cu muştar reprezentau metoda preferată pentru ameliorarea durerilor de spate şi articulare.
…şi
confirmat
Asemenea capsaicinei şi a altor substanţe revulsive, muştarul oferă o senzaţie de cald şi parestezii (furnicături), care vă pot distrage atenţia de la durere. Pentru a face o cataplasmă, amestecaţi o parte muştar pudră cu două părţi făină, adăugând apă până când obţineţi o pastă, tntindeţi pasta pe un prosop de dimensiuni mici, împăturiţi-i colţurile şi aplicaţi i pe piele aşa cum aţi face cu o compresă; pasta de muştar se va scurge prin el. Muştarul poate arde pielea dacă este lăsat prea mult, aşa că luaţi cataplasma de pe piele în cazul în care începeţi să simţiţi disconfort. Nu trebuie să o folosiţi de mai mult de trei ori pe zi. (Atenţie! Protejaţi pielea cu vaselină atunci când folosiţi cataplasma cu muştar.)
Ar trebui să-mi sun medicul?
Înainte de a începe să folosiţi oricare dintre aceste remedii casnice, mergeţi la medic pentru a afla dacă aveţi o durere comună de spate sau suferiţi de o afecţiune medicală care necesită tratament specializat. Un bun fizioterapeut poate să vă ajute să opriţi spasmele de spate prin aplicarea de tracţiune şi manipulare uşoară. Trebuie, de asemenea, să mergeţi la doctor dacă durerea apare brusc, radiază în jos pe picior până la genunchi sau laba piciorului, sau dacă este însoţită de febră, crampe abdominale, durere în piept sau respiraţie îngreunată. Doctorii consideră în general durerea de spate ca un semnal de alarmă, şi ar putea să recomande un program de exerciţii care să întărească şi să stabilizeze coloana vertebrală şi să ajute la prevenirea unor probleme viitoare.
Sciatica: atunci când durerea de spate vă afectează picioarele
Rădăcinile nervului sciatic se află în apropierea bazei coloanei vertebrale. Ele trec printr-un tunel din pelvis numit incizura sciatică, apoi se reunesc ca benzile unei autostrăzi – cei doi nervi sciatici care merg până jos pe membrele inferioare. Atunci când rădăcinile sciatice sunt afectate – de presiunea exercitată de un disc herniat, de exemplu – senzaţia de durere, furnicături sau amorţeală s-ar putea să se extindă de la fese până la picioare, laba piciorului şi degetele picioarelor. Aproximativ jumătate dintre persoanele care suferă de sciatică obţin rezultate bune în urma marii majorităţi a tratamentelor recomandate pentru durerea de spate. însă, dacă aveţi sciatică şi nu obţineţi rezultate cu aceste remedii, apelaţi la medic. Contactaţi-vă imediat medicul dacă nu puteţi decât să vă târâţi piciorul, dacă vă împiedicaţi când mergeţi sau dacă începeţi să aveţi probleme cu controlul urinării şi defecării. S-ar putea să aveţi nevoie de tratament de urgenţă la un spital şi chiar de o intervenţie chirurgicală.
-Atunci când staţi la chiuvetă pentru a spăla vasele, sau aşteptaţi la o coadă, ridicaţi un picior mai sus decât celălalt. In bucătărie, ţineţi o cutie mică rezistentă sau câteva cărţi vechi lângă chiuvetă, şi puneţi-vă piciorul pe ele cât timp staţi acolo. Aşteptând la coadă, folosiţi o bordură sau bară pentru a ţine ridicat unul dintre picioare. (Gândiţi-vă la bara de sub mese care serveşte aceluiaşi scop.) Periodic, schimbaţi poziţia alternând piciorul. Această schimbare a repartizării greutăţii corpului permite muşchilor spatelui să se relaxeze alternativ.
Treziţi-vă:
-În fiecare dimineaţă înainte de a vă ridica din pat, staţi pe spate şi întindeţi-vă încet braţele deasupra capului. Uşor, trageţi genunchii la piept, câte unul pe rând. Pentru a vă ridica, întoarceţi-vă pe marginea patului, puneţi genunchii peste margine şi folosiţi un braţ pentru a vă ridica în acelaşi timp în care vă lăsaţi picioarele să ajungă la podea. Odată ce sunteţi în picioare, puneţi-vă mâinile pe fese şi lăsaţi-vă foarte uşor pe spate pentru a vă întinde coloana vertebrală.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Jurnal Spiritual