Durerea în gât – cum o tratăm

0
665

durere-gatUn analgezic eliberat fără reţetă, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, vă va ameliora temporar durerea în gât. Indiferent dacă durerea dumneavoastră se datorează faptului că aţi ţipat pe stadion, că este un simptom timpuriu al unei răceli (faringoamigdalită) sau rezultatul unei zile de muncă într-un birou cu aer uscat, cu încălzire centralizată, cea mai rapidă metodă de a vă vindeca este de a apela la gargară, ceaiuri sau miere, lată câteva combinaţii eficiente.

 Faceţi gargară

-Pentru ameliorarea rapidă şi eficientă a durerii, nu există nimic mai bun decât clasica gargară cu apă cu sare. Sarea acţionează ca antiseptic uşor şi, de asemenea, atrage apa din mucoasa faringiană, fapt care ajută la eliminarea mucozităţilor. Dizolvaţi jumătate de linguriţă de sare într-un pahar de apă călduţă (folosiţi apa la cea mai ridicată temperatură pe care o toleraţi cu uşurinţă), faceţi gargară şi scuipaţi apa. Repetaţi o dată pe oră.

-Pentru o gargară mai „picantă”, adăugaţi 10-20 picături de sos Tabasco într-un pahar de apă. Acest sos este făcut din ardei aşa că acţionează ca şi capsaicina, având de asemenea şi proprietăţi antivirale. Nu înghiţiţi pentru că ar putea să vă irite stomacul.

-Alternativ, puteţi folosi o soluţie de bicarbonat de sodiu, dizolvând jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu într-un pahar de apă caldă. Va ameliora inflamaţia.

Puterile vindecătoare ale mierii

-Mierea este folosită de foarte mult timp ca remediu pentru durerile în gât. Are proprietăţi antibacteriene care sunt de ajutor pentru grăbirea procesului de vindecare. De asemenea, are acţiune de osmotic hipertonic, adică extrage apa din ţesuturile inflamate, acest lucru reducând inflamaţia şi disconfortul. Adăugaţi două sau trei linguriţe la o cană de apă caldă sau ceai de plante.

-De asemenea, pot fi de ajutor lămâie caldă cu miere. Combi -naţi sucul a jumătate de lămâie cu apă caldă şi adăugaţi două linguriţe de miere. Puteţi adăuga şi o linguriţă sau două de coniac, whisky sau Porto pentru a realiza un grog cald şi apetisant.

-Şi din coacăze negre se poate obţine o băutură foarte populară şi calmantă. Cea mai uşoară metodă de a o realiza este să diluaţi un concentrat de coacăze în apă caldă şi să sorbiţi încet.

Ce este în neregulă?

 Faringoamigdalită produce senzaţie de arsură, mâncărime şi durere, care fac vorbitul şi înghiţitul dificile. S-ar putea ca faringele să fie roşu cu pete albe sau galbene. Cauza obişnuită este un virus sau o bacterie. Durerea provocată de virusuri (cum ar fi cei care provoacă răceala sau gripa) apare de obicei treptat, însoţită de o stare febrilă sau chiar afebrilă. Dar o infecţie bacteriană (cum ar fi cea provocată de Streptococcus) apare cel mai adesea brusc, acompaniată de inflamarea ganglionilor limfatici şi febră. Iritarea gâtului cauzată de fumul de ţigară, aerul uscat, scurgerile postnazale (scurgeri nazale pe partea posterioară a cavităţii nazale, în special atunci când dormiţi) sau o reacţie alergică poate provoca, de asemenea, sensibilitate la nivelul amigdalelor.

Ar trebui să-mi sun medicul?

În general, puteţi să trataţi un caz obişnuit de faringoamigdalită, care ar trebui să se vindece de la sine într-o zi sau două. Cu toate acestea, ar trebui să mergeţi la doctor dacă durerea persistă timp de mai mult de o săptămână, dacă este acompaniată de febră de peste 38°C timp de mai multe zile, sau dacă vă dor şi urechile. Este necesară o vizită la medic şi dacă aveţi dificultăţi la înghiţirea salivei sau la deschiderea gurii, dacă sunteţi răguşit mai mult de trei săptămâni, sau dacă eliminaţi pe gură mucus cu urme de sânge.

Trataţi cu ceaiuri

Unguraşul reduce umflarea ţesutului inflamat. Acesta, de asen nea, subţiază mucusul, facându-l mai uşor de eliminat. Pentru a p para ceai de unguraş, puneţi două linguriţe de plantă măcinată înti cană de apă fiartă şi lăsaţi în repaus timp de 10 minute; apoi, strecui şi beţi.

Ulmul conţine un mucilagiu care lubrifiază faringele şi amelior ză durerea. Puneţi o linguriţă de scoarţă în două căni de apă fia strecuraţi şi consumaţi.

Asemenea scoarţei de ulm, rădăcina de nalbă mare (Althea offu lis) conţine mucilagii ce lubrifiază faringele. Pentru a prepara ceaii puneţi două linguriţe de plantă uscată într-o cană de apă fiartă timp 10 minute, strecuraţi şi beţi. Consumaţi trei până la cinci căni pe zi

Ajutoare suplimentare

-Luaţi 1 000 mg de vitamina C de trei ori pe zi. Indiferent dacă durerea de gât este cauzată de răceală, gripă sau o infecţie bacterian această vitamină vă va fortifica sistemul imunitar pentru lupta împc triva acestora.

-Luaţi 200 mg de echinacea sub formă de capsule, de patru ori r zi. Proprietăţile antibacteriene şi antivirale ale acestei plante vor grăi vindecarea. Asiguraţi-vă că echinacea pe care o cumpăraţi este star dardizată cu 3,5% echinacozide.

-Tot ca un ajutor pentru lupta împotriva infecţiilor, consuma 600 mg de usturoi sub formă de capsule, de patru ori pe zi. Usti roiul uscat are proprietăţi antibacteriene şi antiseptice puternice, geţi capsulele protejate enteric – sunt mai blânde pentru digestie luaţi-le în timpul mesei.

-Luaţi o pastilă de zinc la fiecare trei sau patru ore până când dure rea în gât dispare – dar niciodată la intervale mai mari de cinci or< într-un studiu, persoanele care au supt o tabletă de zinc ce conţine aproximativ 13 mg de zinc la fiecare două ore au scăpat de durere

Ar putea să fie reflux gastric?

Una dintre cauzele ceva mai neobişnuite pentru durerea în gât este refluxul gastric. Dacă acizii gastrici puternici ajung în faringe în timp ce dormiţi, vă veţi trezi cu durere în gât. Pentru a preveni apariţia acestui lucru, încercaţi să ridicaţi capul patului pe câteva scânduri sau cărţi de telefon vechi. Cu patul înclinat cu câţiva centimetri, refluxul va urma calea normală, gravitaţională, în timpul nopţii – departe de gât şi către stomac.

în gât provocată de virusuri cu trei până la patru zile mai repede decât cei care au luat placebo. Dar prea mult zinc poate fi periculos pentru sistemul dumneavoastră imunitar, şi din acest motiv nu ar trebui să urmaţi acest tratament pentru perioade lungi de timp (limita superioară de siguranţă este de 25 mg pe zi).

Puterea profilaxiei

-În timpul sezonului răcelilor şi gripelor, spălaţi-vă pe mâini des şi străduiţo-vă să le ţineţi departe de ochi, nas şi gură. Astfel, va fi mai greu să vă infectaţi.

-Folosiţi în dormitor un umidificator sau un vaporizator cu particule reci. Menţinerea aerului umed în dormitor previne uscarea excesivă a gâtului.

-Dacă nu aveţi un umidificator, puneţi un castron cu apă pe ra-diator sau lângă gura de aerisire, în fiecare noapte. S-ar putea să nu arate prea elegant, dar va funcţiona la fel de bine ca orice produs cumpărat din magazin.

-Dacă fumaţi, renunţaţi la acest obicei. Fumul de ţigară este extrem de iritant pentru mucoasa faringelui.

-Dacă faringoamigdalită recidivează de mai multe ori, cumpăraţi o nouă periuţă de dinţi. Bacteriile se cumulează pe perii periuţei şi dacă vă răniţi gingiile când vă spălaţi pe dinţi, acestea pot pătrunde în organism, reinfectându-vă.

-Susţineţi-vă sistemul imunitar în timpul sezonului de gripă şi răceală cu ajutorul vitaminelor, plantelor şi al unei alimentaţii corespunzătoare. Suplimentele pe care le puteţi folosi sunt: vitaminele C şi E, zincul şi magneziul şi plantele ce ajută sistemul imunitar, cum ar fi goldenseal (Hydrastys) şi astragalusul. De asemenea, folosiţi la gătit sau luaţi sub formă de suplimente usturoi, ghimbir, ciuperci Shiitake şi Reishi, toate având proprietăţi care stimulează sistemul imunitar.

Încercat și confirmat

Conform tradiţiei populare, puteţi să vindecaţi o faringoamigdalită luând câte trei linguriţe de miere, suc de lămâie şi oţet roşu sau alb, de trei ori pe zi, timp de trei zile. Cu toate că nu este nimic special în legătură cu cifra trei din această reţetă, ingredientele pot ameliora durerea în gât şi vă pot ajuta să luptaţi cu infecţia.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here