Durerea ne deschide ochii sufle­tului

0
226
Durerea ne deschide ochii sufle­tului
Durerea ne deschide ochii sufle­tului

Durerea ne deschide ochii sufle­tului

Pentru ca Preabunul Dumnezeu să îngăduie să te îmbolnăveşti, cu siguranţă că aceasta va fi spre folosul tău.
Pronia dumnezeiască a văzut ce scop are boala ta, lucru pe care şi eu şi tu, cu mintea noastră mărginită, nu putem să îl înţelegem. Nu cumva El vrea să îţi reamin­tească prin această boala ca trupul tău nu este atât de pu­ternic şi de sănătos cum ai crezut?

Nu cumva El îşi doreşte să înţelegi că trupul tău este muritor şi trecător? Oare vrea prin acest mod să îţi des­prindă inima de pamant şi de lucrurile materiale, pe care le iubeşti atât de mult, sau de plăcerile păcătoase, de care poate eşti alipit sau de o viaţă indiferentă duhovniceşte, pe care poate ai trăit-o până acum şi să te ajute să în­ţelegi că viaţa are un scop mai înalt, că nu eşti creat pen­tru pământ, ci pentru cer?

Pentru mulţi oameni boala este prilej de schimbare a modului lor de viaţă. Cunosc pe cineva care la înce­put a fost cu totul indiferent religios. La locul de muncă era un escroc şi un om lacom. În familia sa era grosolan şi tiran.
Durerea ne deschide ochii sufle­tului
Însă pe neaşteptate, cu toate că avea un trup foarte puternic şi sănătos, s-a îmbolnăvit grav şi a suferit ani de zile. În timpul bolii sale, însă, a văzut viaţa şi din cea­laltă perspectivă. S-a trezit din somnul ignoranţei du­hovniceşti în care se afla. A înţeles că pământul este un loc trecător, că în cer este locuinţa noastră cea veşnică.

Şi-a deschis ochii spre a primi lumina lui Hristos. S-a po­căit de păcatele sale. S-a spovedit şi s-a împărtăşit cu Trupul şi cu Sângele Domnului Hnstos. Nu se mai împăr­tăşise de când era copil. Şi a luat hotararea de schimbare a modului său de viaţă.

Când s-a făcut bine şi s-a întors la locul lui de muncă el era deja un alt om: drept, sincer, cinstit, neiubitor de bani, un bun familist şi un bun creş­tin. De multe ori îl auzeau cei din jurul lui cum Îl slăvea pe Dumnezeu pentru boala pe care i-a trimis-o, care a de­venit prilej de a deveni om, aşa cum spunea el.

Este mare adevărul că de multe ori durerea ne deschide ochii sufle­tului, pe care în zilele noastre când nu avem probleme îi ţinem închişi.

Kallinikos Karousos, fostul mitropolit al Pireului, Adevăruri mari, în cuvinte simple: Ghid de viață duhovnicească, Editura Egumenița, 2017

Jurnal Spiritual