E iubirea luciditate, sau e doar trăire?

0
118

recunostinta3„Mult a iubit, mult i se iartă”. Cum trebuie să perceapă iubirea de Dumnezeu, de Hristos creștinul?

Acest fragment, Scripturistic este întâlnit la Sfântul Apostol și Evanghelist Luca. Acolo se vede foarte clar, ce fel de femeie era aceea care a avut parte de un astfel de răspuns de la Însuși Fiul Lui Dumnezeu și al Feceoarei Maria, Iisus Hristos: „Și iată era în cetate o femeie păcătoasă, și aflând că șade la masă în casa fariseului, a adus un albastru cu mir. Și stând la spate lângă picioarele Lui, plângând, a început să ude cu lacrimi picioarele Mântuitorul, ștergându-le, cu părul capului ei. Și sărută picioarele Lui, și le ungea cu mir”. Păcătoșenia acestei femei este valabilă în mod constant și repetabil pentru fiecare om care trăiește pe pământ. Dar nu oricărui om îi este la îndemână să aibă o astfel de pocăință în fața lui Dumnezeu, cum a avut această femeie păcătoasă, di paragraful Scripturistic pe care l-am spus mai sus. De ce? Pentru că omul nu-și realizează gravitatea păcatelor pe care le face față de Dumnezeu, El fiind pretutindeni și văzând totul.

Pocăința acestei femei l-a uimit foarte brutal pe fariseu, care îl invitase pe Mântuitorul în casa sa spunând: „Acesta de a fi prooroc, ar ști cine este, și ce fel este femeia care se atinge de El, căci este păcătoasă”. Acest fariseu nu a putut percepe această pocăință, pentru că nu avea dragostea ei față de Iisus Hristos și nu a putut vedea nici mila lui Dumnezeu, pe care o avea față de ea.

Mântuitorul văzând răceala din sufletul fariseului, l-a ajutat să înțeleagă evenimentul care se petrecea în fața ochilor săi, spunându-i pilda cu cei doi datornici. Unul datora 500 de dinari iar celălalt 50. Diferența banilor era foarte mare dar, totuși cămătarul așa cum a spus Mântuitorul, i-a iertat pe amândoi.” Care dintre ei Îl va iubi mai mult?” îl întreabă Dumnezeu pe Simon Friseul. Simon răspunde „Socotesc că acela căruia i-a iertat mai mult”. Iar El i-a zis: „Drept ai judecat”. Observăm de foarte multe ori în Sfânta Scriptură cum Dumnezeu Fiul, Iisus Hristos pregătește sufletele oamenilor prin pilde și învățături ușoare, pentru minte și suflet, ca omul să înțeleagă mai lesne lucrarea pe care o făcea Dumnezeu în vremea aceea, și care va continua până la sfârșitul lumii. Continuarea Scripturii ne arată foarte frumos, cum Mântuitorul îi explică lui Simon ce înseamnă dragostea de Dumnezeu, și adevărata pocăință, făcând referință directă la persoana lui, dar nu numai a lui, ci întregului neam omenesc care este în aceiași stare sufletească și asemănătoare cu cea a lui Simon fariseul.

E iubirea luciditate, sau e doar trăire fără nici o opreliște, dar și fără nici o întrebare?

Ce să răspund la întrebarea asta? Cred că a făcut-o Dumnezeu până acum, adică iubirea de Dumnezeu înseamnă luciditate, este trăire fără nici o opreliște sau graniță, dar și fără nici o întrebare nu-și mai are rostul acolo unde Dumnezeu e răspuns la toate gândurile noastre. Iubirea lucidă este iubirea prin fapte.

„Cu părintele Iustin Pârvu despre moarte, jertfă și iubire”, Adrian Alui Gheorghe

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here