Echimoze

0
708

remedii_echimoze Există câţiva paşi pe care îi puteţi face pentru a ameliora durerea produsă de o lovitură şi pentru a face ca echimozele (vânătăile) să dispară mai rapid. În primul rând, trebuie să reduceţi circulaţia sângelui către zona respectivă, utilizând gheaţă şi compresie pentru a minimiza decolorarea. După aceasta, folosiţi căldura pentru a stimula irigarea şi pentru a ajuta la eliminarea cheagului de sânge. In acelaşi timp, dacă pielea nu este lezată, puteţi apela la câteva unguente şi comprese care înlătură semnul provocat de o clipă de neatenţie.

Ce este în neregulă

 V-aţi lovit astfel încât au fost afectate micile vase de sânge de sub pielea dumneavoastră. Sângele iese din vasele periferice, denumite capilare, şi pătrunde în ţesuturile adiacente. O perioadă de timp, veţi vedea culorile tradiţionale negru şi albastru, care sunt reprezentative pentru majoritatea echimozelor. Pe măsură ce sângele acesta este descompus treptat, culorile variază mult, de la violet la verde şi apoi la galben. în mod normal, echimozele dispar după 10 până la 14 zile fără niciun tratament.

Acceleraţi procesul de dispariţie

Puneţi cât mai repede gheaţă pe zona lovită. Dacă reuşiţi să răciţi vasele sanguine din jurul acesteia, ele vor iriga mai puţin ţesuturile în­conjurătoare. Pachete de gheaţă flexibile umplute cu gel, special con­cepute pentru astfel de lovituri, pot fi cumpărate de la magazinele cu articole sportive şi, în general, sportivii au câteva în congelator. Pen­tru ceilalţi, o pungă de mazăre congelată, înfăşurată într-un pro­sop, este suficientă. Sau înmuiaţi o cârpă în apă foarte rece şi ţineţi-o pe zona afectată timp de 10 minute; aşteptaţi 20 de minute înainte de a reaplica, ca să nu răciţi excesiv zona.

Dacă echimoza este la nivelul braţului sau piciorului, înfăşuraţi zona cu bandaj elastic. Prin compresia ţesutului, bandajul împie­dică ieşirea sângelui din vasele sanguine. Echimoza nu va fi la fel de severă.

Reduceţi fluxul sanguin la nivelul contuziei pentru a minimiza modificarea culorii. Dacă, de exemplu, zona afectată este la picior şi puteţi să faceţi o pauză, staţi pe canapea sau pe fotoliu cu piciorul pus pe o pernă astfel încât să fie deasupra nivelului inimii. In cazul in care este afectată mâna, încercaţi să o ţineţi deasupra inimii ori de câte ori staţi jos.

Aplicaţi căldură

După ce, timp de 24 de ore, aţi răcit zona afectată, începeţi să apJ caţi căldură pentru a îmbunătăţi circulaţia sanguină în zonă şi pent a facilita vindecarea. Folosiţi o pernă electrică timp de 20 de nute, de mai multe ori pe zi. Urmaţi indicaţiile de utilizare a pei nei electrice: pentru a evita arsurile, perna trebuie să stea pe – şi sub – membrul afectat. Alternativ, puteţi să aplicaţi o compresă caldă fie sub, fie deasupra zonei afectate. Folosiţi o sticlă cu apă caldă sau un încălzitor care se poate încălzi la cuptorul cu microunde, pe care îl puteţi cumpăra din magazinele de tehnică medicală sau îl puteţi comanda ordine.

-O compresă caldă cu tătăneasă (Symphytum qfficinale) poate oferi de asemenea confort. Tătăneasă conţine compuşi care reduc inflamaţia şi promovează creşterea celulelor noi. Preparaţi o soluţie caldă de plantă, turnând jumătate de litru de apă caldă peste 30 de grame de frunze uscate sau 60 de grame de frunze proaspete. Lăsaţi timp de 10 minute, apoi strecuraţi. Această soluţie este doar pentru uz extern aşa că nu o beţi. Umeziţi un tifon sau o bucată de material textil în soluţie şi aplicaţi pe vânătaie timp de o oră (Atenţie! Nu folosiţi acest remediu în cazul în care pielea este lezată sau dacă aveţi o rană des­chisă.)
-Oţetul amestecat cu apă caldă favorizează procesul de vindecare. Oţetul măreşte fluxul sanguin la nivelul pielii, aşa că poate ajuta la di­siparea sângelui care s-a acumulat în zona afectată. Hamamelisul are un efect asemănător.
Aici e problema!-Arnica este o plantă recomandată de foarte mult timp pentru echi­moze. Ea conţine compuşi care reduc inflamaţia şi umflătura. Apli­caţi unguent cu arnică zilnic pe zona afectată.-Luaţi o mână de frunze proaspete de pătrunjel, zdrobiţi-le şi aplicaţi-le pe echimoză. Acoperiţi zona cu un bandaj elastic. Unii specia­lişti susţin că pătrunjelul reduce inflamaţia, micşorează durerea şi poa­te accelera dispariţia unei echimoze.Masaţi uşor zona cu ulei de sunătoare, plantă deseori administra­tă sub formă de capsule sau ceai pentru depresia uşoară. S-a demon­strat că uleiul de sunătoare are un efect vindecător asupra rănilor. Este bogat in taninuri, substanţe astringente care contractă ţesuturile şi controlează hemoragiile de la nivelul capilarelor. Pentru cel mai bun efect, începeţi tratamentul imediat după apariţia echimozei şi repetaţi de trei ori pe zi.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă echimozele vă apar în mod misterios – adică în locuri în care nu v-aţi lovit -faceţi o vizită medicului dumneavoastră. Uneori, sunt semne ale unor afecţiuni mai grave. Mergeţi la doctorul dumneavoastră dacă vă loviţi la nivelul articulaţiei şi vânătaia se umflă, dacă nu dispare după o săptămână, dacă este însoţită de durere puternică sau febră, sau dacă suferiţi o contuzie pe partea laterală a capului, deasupra urechii (această zonă se fracturează uşor).

Un pachet flexibil cu gheaţă pe care îl puteţi confecţiona singur

Dacă aveţi o înclinaţie pentru sporturile active -sau dacă vă loviţi în zona tibiei în mod obişnuit -poate fi de folos să aveţi un pachet cu gheaţă la îndemână. Pentru a face unul umpleţi o pungă resigilabilă cu două căni de apă şi 1/3 cană alcool sanitar. Închideţi punga şi puneţi-o în congelator. Peste noapte se formează o gheaţă cu o densitate mai mică ce se va mula pe orice parte a corpului care ar putea fi accidentată pe parcursul activităţilor zilnice. Ţineţi partea resigilabilă a pungii în sus pentru a evita orice scurgere.

Alegeţi cu grija analgezicele

Nu luaţi aspirină imediat după ce aţi suferit o contuzie deoarece o poate agrava. Aspirina fluidizează sângele, ceea ce face ca acesta să se acumuleze mai uşor sub piele şi să intensifice efectul caracteristic de negru şi albastru. Acelaşi lucru este valabil şi pentru ibuprofen. Luaţi, în schimb, paracetamol pentru calmarea durerilor cauzate de o contuzie. Dacă vi se pare că vă învineţiţi prea uşor, şi luaţi aspirină în mod regulat (pentru a reduce riscul de infarct, de exemplu), atunci discutaţi cu medicul dumneavoastră această problemă, dar nu opriţi administrarea aspirinei decât la recomandarea lui.

 Înghiţiţi, vă rog

– Bromelaina, o enzimă ce se găseşte în ananas, „digeră” efectiv proteinele implicate în producerea inflamaţiei şi inducerea durerii. Luaţi până la 500 mg de bromelaină zilnic între mese până când dis­pare echimoza.

-Încercaţi o versiune homeopată de arnică. După ce aţi suferit contuzia, începeţi să luaţi o doză la fiecare patru ore. Luaţi patru doze în prima zi, apoi reduceţi până la două sau trei pilule pe zi pe măsură ce echimoza începe să dispară.

 Puterea profilaxiei

Dacă vedeţi că vă învineţiţi prea uşor, s-ar putea să aveţi o deficien­ţă de vitamina C. Aceasta întăreşte pereţii capilarelor, aşa că este mult mai puţin probabil ca sângele să iasă din ele pentru a crea o vâ-nătaie. Puteţi obţine mai multă vitamină C consumând mai mulţi ar­dei şi citrice sau luând suplimente de până la 1 000 mg împărţite în mai multe doze.

Măriţi aportul de flavonoide consumând mai mulţi morcovi, caise şi citrice. Aceştia determină vitamina C să acţioneze cu mai multă eficacitate în organism. Extractul de sâmburi de strugun este, de asemenea, o sursă bogată de flavonoide. Luaţi până la 100 mg pe zi.

Persoanele susceptibile la apariţia vânătăilor ar putea avea şi o de­ficienţă de vitamina K, care poate fi obţinută prin consumul de var­ză, broccoli, varză de Bruxelles şi legume cu frunze verzi, ca şi din suplimente mulţivitaminice, care ar trebui luate în timpul mesei pen­tru a le îmbunătăţi absorbţia.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here