Ecourile unei morți stelare într-o imagine uimitoare

0
97

pia20027_updated

O ilustrație publicată de NASA oferă o perspectivă asupra unui flux strălucitor de materie stelară desprinsă dintr-o stea în curs de a fi devorată de o gaură neagră supermasivă, ce este înconjurată de un inel de praf cosmic și gaze fierbinți.

Inelul de praf cosmic din jurul găurii negre a fost iluminat în prealabil de emisiile de radiații de înaltă energie provenite din gaura neagră care se hrănește. În ilustrație, în spectrul infraroșu, se poate observa cum inelul de praf cosmic din jurul găurii negre reflectă o parte din energia radiată de gaura neagră sub formă de căldură, în spectrul infraroșu, scrie Agerpres.

Atunci când o stea se apropie prea mult de o gaură neagră materia stelară este întinsă și comprimată (spaghetificare) în timp ce este atrasă în gaura neagră. Astfel, moartea stelară provocată de gaura neagră, fenomen numit “dezmembrare mareică”, se produce cu eliberarea unui volum uriaș de energie.

Astronomii au aflat mai multe lucruri despre astfel de evenimente catastrofale prin intermediul telescopului spațial Wide-field Infrared Survey Explorer (WISE).

Ana Grama